Tις επιλογές της διεθνούς κοινότητας δικαιολόγησε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, στην διάρκεια της ενημέρωσης για τα γεγονότα της Λιβύης, ενώ υποστήριξε ότι η ουδετερότητα δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η ΝΔ ενώ τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν σε οποιαδήποτε εμπλοκή της Ελλάδας και κατηγόρησαν τον πρωθυπουργό για τη σχέση του με τον Μουαμάρ Καντάφι.

Ads

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις στην περιοχή. Η στάση αυτή δεν θα βοηθούσε τα εθνικά συμφέροντα», ανέφερε ο πρωθυπουργός, δικαιολογώντας τις δράσεις της διεθνούς κοινότητας και προσθέτοντας ότι η στάση που διατηρεί τώρα η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και παράλληλα εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.

«Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός ενώ επανέλαβε ότι «η Ελλάδα παρέχει επικουρική υποστήριξη και δεν συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Λιβύη». Τέλος ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε θέμα εθνικής σημασίας την κατάσταση στη Λιβύη και τόνισε ότι η χώρα μας τηρεί στάση υπευθυνότητας.

«Η Ελλάδα δε θα έχει σχέση με τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη αλλά θα παίξει ανθρωπιστικό ρόλο» υποστήριξε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής. «Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα κατέστησε σαφές, ήδη από τη σύνοδο που έγινε στο Παρίσι, ότι η συμμετοχή της δεν θα έχει σχέση με πολεμικές επιχειρήσεις» τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής. Επεσήμανε δε, ότι η χώρα κατέστησε σαφές ότι θα υπάρχουν διευκολύνσεις υποστηρικτικού χαρακτήρα, όπως υποχρεούται από τις διεθνείς συμβάσεις και τη θέση της σε διεθνείς οργανισμούς, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Ads

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας έχουν ισχύ νόμου “και κάτι παραπάνω” για τις χώρες που μετέχουν στον ΟΗΕ» επισήμανε από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, σχολιάζοντας τη διάθεση εναερίου χώρου και χωρικών υδάτων για τη διευκόλυνση των δυνάμεων που μετέχουν στις επιχειρήσεις στη Λιβύη. Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την αστυνομία και την ΕΥΠ για τη φύλαξη των αεροδρομίων που φιλοξενούν συμμαχικές δυνάμεις. Ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά το ζήτημα, υπογραμμίζοντας εκ νέου ότι δεν υπάρχει δυνατότητα στρατιωτικών αντιποίνων από το καθεστώς Καντάφι. Τέλος απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για το ενδεχόμενο η Ελλάδα να συμμετάσχει μελλοντικά σε ΝΑΤΟϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις, καθώς αυτή τη στιγμή εκκρεμούν οι σχετικές αποφάσεις σε επίπεδο Ατλαντικής Συμμαχίας.

Σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις αξιωματικών του ΓΕΕΘΑ, δεν αποκλείεται να χρειαστεί η παροχή και άλλων στρατιωτικών εγκαταστάσεων -πέραν των βάσεων του Ακτίου, της Ανδραβίδας και φυσικά της Σούδας. Στο πλαίσιο των αιτημάτων, έχει ζητηθεί η έλευση ιπταμένων τάνκερ αλλά και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAVs) που χρησιμεύουν κυρίως για αναγνωριστικούς σκοπούς.

Θετικά τοποθετήθηκε η ΝΔ – Οξείες αντιδράσεις από ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ

Στο ίδιο μήκος κύματος με το ΠΑΣΟΚ η ΝΔ με τον αντιπρόεδρο, Δημήτρη Αβραμόπουλο να τονίζει πως η Ελλάδα πρέπει να δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις και «να αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακά βαθιές και σταθερές σχέσεις με τον αραβικό κόσμο, του οποίου έχει αποδειχθεί αξιόπιστος συνομιλητής». Υποστήριξε δε, ότι η Ελλάδα σωστά στηρίζει την εφαρμογή του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας, παρέχοντας διευκολύνσεις στις Συμμαχικές Δυνάμεις, λειτουργώντας υποστηρικτικά και χωρίς να επιχειρεί στρατιωτικά.

Την αντίθεσή της στην επέμβαση των διεθνών δυνάμεων στη Λιβύη εξέφρασε και πάλι η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, επιτιθέμενη στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό προσωπικά. Όπως ανέφερε μιλώντας στη Βουλή, γίνεται πόλεμος σε βάρος ενός λαού, ενώ απέρριψε τη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού ότι στην απόφαση του ΟΗΕ δεν γίνεται λόγος για διαμελισμό της Λιβύης. «Οι πόλεμοι είτε προσαρτούν είτε κατακερματίζουν. Τώρα ανακαλύψατε τη δικτατορία του Καντάφι, του δικού σας φίλου;» τόνισε. Υποστήριξε μάλιστα πως η κυβέρνηση αποφάσισε να μπει στον πόλεμο αυτό «για να συμμετάσχει στη διανομή της πίτας» και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά την επέμβαση αυτή στη Λιβύη.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης, υποστήριξε ότι πολλοί ηγέτες της Ευρώπης είχαν στενές σχέσεις με το καθεστώς Καντάφι, φέρνοντας και σχετικές φωτογραφίες. Κατηγόρησε ακόμη τον πρωθυπουργό πως ήταν μέλος στο ίδρυμα Καντάφι και παραιτήθηκε μόλις πρόσφατα. Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν δέχτηκε την πρόταση του ιδρύματος και το όνομά του χρησιμοποιήθηκε χωρίς την έγκρισή του.

Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στην επέμβαση των διεθνών δυνάμεων αλλά και στην εμπλοκή της Ελλάδας εξέφρασε και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του πολιτικού σχηματισμού Αλέξης Τσίπρας. «Έχουμε πικρή πείρα από τις δήθεν ανθρωπιστικές επεμβάσεις των πρόθυμων της Δύσης, σε Γιουγκοσλαβία, Ιράκ και Αφγανιστάν» υποστήριξε και έκανε λόγο για «α λα καρτ» ανθρωπιστικό ενδιαφέρον του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ, φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση της διεθνούς κοινότητας στο Κυπριακό, αλλά στο Μεσανατολικό. Επέκρινε επίσης τον Πρωθυπουργό για τη μέχρι πρότινος στάση του έναντι του Λίβυου συνταγματάρχη Καντάφι, επισημαίνοντας «άργησε να ανακαλύψει πόσο δικτάτορας ήταν» και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο πλευρό του λιβυκού λαού και όχι στο πλευρό των δυτικών εταιρειών πετρελαίου.