Η διαφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και Γερμανίας για το ρόλο των ιδιωτών πιστωτών στο νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα της Ευρώπης αποτελεί το αντικείμενο δημοσιεύματος των Financial Times.

Ads

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η στάση του Βερολίνου είναι δικαιολογημένη καθώς η χώρα συνεισφέρει στο πακέτο βοήθειας σύμφωνα με το μερίδιό της στην οικονομία της ευρωζώνης και όχι την έκθεσή της στο ελληνικό χρέος. Αν και οι γερμανικές τράπεζες έχουν μεγάλη έκθεση στο χρέος της Ελλάδας δεν συγκρίνονται με τις γαλλικές. Επομένως, η γερμανική βοήθεια προς την Αθήνα κατά κάποιο τρόπο διασώζει όχι μόνο τις δικές της τράπεζες αλλά και ελαφρύνει ένα μεγάλο βάρος της Γαλλίας.

Το πρόβλημα έγκειται, ωστόσο, στον τρόπο με τον οποίο θα επιβληθεί το μοίρασμα του βάρους χωρίς να προκληθούν οι δυσάρεστες συνέπειες που ένα πακέτο στήριξης προσπαθεί να αποτρέψει, αναφέρει το δημοσίευμα, τονίζοντας πως ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά τις ελληνικές τράπεζες και συγκεκριμένα την κατάρρευση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Οι κυβερνήσεις της Ευρώπης πρέπει να αποφύγουν ένα πιστωτικό επεισόδιο, ωστόσο, μερικές από αυτές είναι πρόθυμες να δεχθούν μία «επιλεκτική χρεοκοπία» για την Ελλάδα, αντιδρώντας στην σκληρή στάση της ΕΚΤ. Το Βερολίνο πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα υποχωρήσει πρώτη, βασιζόμενο και στο ιστορικό χαλάρωσης των κανονισμών όσον αφορά τις εγγυήσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Τράπεζας.

Ads

Το δημοσίευμα αναφέρεται τέλος και στην προσπάθεια ορισμένων τραπεζικών ρυθμιστών να εκμεταλλευτούν τα παραθυράκια του νόμου όσον αφορά τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών για κάλυψη έναντι των ομολόγων που έχουν στη διάθεσή τους, καταλήγοντας με το συμπέρασμα ότι «μία λύση κατά τα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης θα μπορούσε να κάνει την ελληνική κρίση πιο διαχειρίσιμη», παρόλα αυτά οι ρυθμιστές του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς γιατί στο τέλος αυτοί που αποφασίζουν είναι οι επενδυτές.