Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο φράχτη του Έβρου και τα στρατόπεδα συγκέντρωση μεταναστών πραγματοποίησαν διαδηλωτές από τη Βόρεια Ελλάδα. Τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στον Δήμο Ορεστιάδας είχε απαγορεύσει μέχρι τη Δευτέρα 11/5 ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας Πασχάλης Συριτούδης, ο οποίος έπειτα από τις αντιδράσεις για την απόφαση του, την ανέστειλε.

Ads

Οι διαδηλώτες συγκεντρώθηκαν στις Καστανιές και πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το ύψος του τελωνείου όπου διασταυρώθηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.  Αργότερα κατευθύνθηκαν στην Ορεστιάδα, όπου επίσης υπάρχει ανεπτυγμένη ισχυρή παρουσία της αστυνομίας.

Με αφορμή την προγραμματισμένη διαδήλωση, ο αστυνομικός διευθυντής της περιοχής είχε διατάξει απαγόρευση συγκεντρώσεων-συναθροίσεων σε όλη την τοπική αρμοδιότητα του δήμου Ορεστιάδας από το πρωί του Σαββάτου έως και το πρωί της Δευτέρας με το αιτιολογικό της «προστασίας της κοινωνικοοικονομικής ζωής της περιοχής».

Την ενέργεια του κατήγγειλε σαν απαράδεκτη η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου, τονίζοντας πως «είναι αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν, να διεκδικούν, να διαμαρτύρονται ειρηνικά για οποιοδήποτε ζήτημα αφορά το τόπο τους και τη χώρα».

Ads

Στο μεταξύ, ένταση επικράτησε σε κεντρικό εστιατόριο της Ορεστιάδας το βράδυ της Παρασκεύης όταν ομάδα ανδρών των ΜΑΤ εκτός υπηρεσίας λογομάχησε και πιάστηκε στα χέρια με νεαρούς. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις συλλήψεις, ενώ με βάση τις πληροφορίες ο ένας από τους τρεις είναι ανήλικος.