Στη Βουλή έφτασε περί τις 2 μ.μ. η διαδήλωση ενάντια στην επιχείρηση «νόμος και τάξη», η οποία «δεν αφορά μόνο τα Εξάρχεια, αλλά όλη την κοινωνία», στην οποία κάλεσαν σήμερα αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Ads

Η διαδήλωση, με τη συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών, ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, και ακολουθώντας τη διαδρομή Ομόνοια – Σταδίου έφτασε περί τις 2.00 μ.μ. στη Βουλή όπου και παρέμεινε για αρκετή ώρα πριν επιστρέψει προς τα Προπύλαια.

H αστυνομική παρουσία ήταν έντονη.

Μετά την ολοκλήρωση της πορείας, περίπου πενήντα άτομα επιτέθηκαν σε αστυνομικούς διμοιριών των ΜΑΤ, στην οδό Σπύρου Τρικούπη, στην περιοχή των Εξαρχείων.

Ads

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα άτομα αυτά έριξαν βόμβες μολότοφ, εμπρηστικούς μηχανισμούς, πέτρες και άλλα αντικείμενα, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Από το σημείο έχουν προσαχθεί 16 άτομα.

image

Το κοινό κάλεσμα

Σε κοινό τους κάλεσμα, ένα από τα πολλά για τη διαδήλωση του Σαββάτου 14 Σεπτέμβρη (12:00 μ.μ. Προπύλαια), η Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε, η Αντιεξουσιαστική Κίνηση, ο ΕΚΧ Βοτανικός, ο ΕΚΧ Νοσότρος, η Συνάντηση για την Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, το Στέκι Μεταναστών, κ.ά. αναφέρουν:

H επιχείρηση «νόμος και τάξη» στα Εξάρχεια βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Τόσο οι κάτοικοι όσο και όποιοι-ες παρατηρούν τα γεγονότα χωρίς ιδεολογικές παρωπίδες, διαπιστώνουν ότι η αστυνομοκρατία δεν βελτιώνει την καθημερινότητα της γειτονιάς, αλλά τη δυσκολεύει. Δεν μειώνει τη βία, αλλά την αυξάνει. Δεν περιορίζει τις ναρκομαφίες, αλλά τους δίνει περισσότερο χώρο. Είναι φανερό ότι η επιχείρηση «νόμος και τάξη» στρέφεται εναντίον των προσφύγων και των ανατρεπτικών πολιτικών χώρων, εναντίον των ελευθεριών όλων μας.

Όπως συμβαίνει πάντοτε, την κρατική βία συνοδεύει το οργανωμένο ψεύδος των προπαγανδιστικών μηχανισμών. Τη βίαιη έξωση των προσφύγων από τις καταλήψεις ακολούθησαν καθοδηγούμενα από την αστυνομία ρεπορτάζ για τις συνθήκες διαβίωσης τους. Στη συνέχεια, δεν είδαμε κανένα δημοσίευμα για τους πρόσφυγες που μεταφέρθηκαν σε σκηνές και κοντέινερ, σε συνθήκες πολύ χειρότερες από των καταλήψεων.

Η αντίσταση στην επιχείρηση «νόμος και τάξη» δεν αφορά μόνο τα Εξάρχεια, αλλά όλη την κοινωνία. Γιατί μέσα από τα Εξάρχεια επιχειρείται η εμβάθυνση της κατάστασης εξαίρεσης δικαιωμάτων, η επιβολή του καθεστώτος του γενικευμένου φόβου κι εντέλει η διαμόρφωση του αστικού ιστού με βάση τις επιδιώξεις του Κεφαλαίου, ερήμην των κατοίκων της πόλης.

Οι ναρκομαφίες δεν απειλούνται από την ένταση της κρατικής καταστολής. Όχι μόνο λόγω της γενικευμένης διαπλοκής τους (στο ανώτερο επίπεδο) με την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη.

Πιο σημαντικό είναι ότι ο Λεβιάθαν της κρατικής καταστολής και ο Βεεμώθ του κοινωνικού κανιβαλισμού βρίσκονται σε σχέση υπαρξιακής αλληλεξάρτησης. Το κράτος έχει ανάγκη τη μαφία και η μαφία το κράτος.

Στεκόμαστε στο πλευρό των καταλήψεων και των κοινωνικών χώρων που απειλούνται

Λέμε ηχηρό «όχι» στην αστυνομοκρατία στα Εξάρχεια και τον κοινωνικό κανιβαλισμό.

Βάζουμε φραγμό στην επέκταση του τρομονόμου και το καθεστώς εξαίρεσης δικαιωμάτων

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου διαδηλώνουμε στις 12:00 στα Προπύλαια

«Το σχέδιο της εξουσίας ήταν, είναι και θα είναι να μην υπάρχουν αντιστάσεις, να αποπολιτικοποιηθούν όχι μόνο τα Εξάρχεια, αλλά και κάθε γειτονιά. Να επιβληθεί η πειθάρχηση, ο έλεγχος και ο τρόμος σε κάθε κοινωνικό και εργασιακό χώρο. Ο καθένας να κοιτά μόνο την επιβίωσή του, κανιβαλίζοντας τους συναδέλφους του, τους γείτονές του, τους άλλους. Μόνο έτσι μπορεί να επιβληθεί σιγή νεκροταφείου», τονίζει μεταξύ άλλων η Πρωτοβουλία Εργαζομένων & Ανέργων στην ιδιωτική εκπαίδευση.