Σε έκτακτο διάβημα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα για τις τουρκικές υπερπτήσεις προχωρά η Αθήνα.

Ads

Συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης 23 Αυγούστου δύο ζεύγη F-16 πραγματοποίησαν δύο υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Η πρώτη έγινε σε ύψος 27.000 ποδών πάνω από τη νήσο Διβούνια. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη υπερπτήση από δύο τουρκικά F-16 να πετάνε αυτή τη φορά πάνω από τη νήσο Καμηλονήσι σε υψόμετρο 27.000 ποδών.

Σημειώνεται ότι οι δυο νησίδες έχουν κηρυχθεί από το Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο NATURA 2000 ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας για τον Μαυροπετρίτη (Falco eleonorae).

Ads

Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ.

Πέραν των παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το τουρκικό μέσο TRT, ανέφερε ότι η Ελλάδα «πρέπει να σταματήσει τη μαύρη προπαγάνδα κατά της Τουρκίας», ενώ υποστήριξε ότι η Αθήνα «παραβιάζει δικαιώματα Τούρκων της Δυτικής Θράκης», καθώς και το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία δεν αφήνει την Ελλάδα και την Κύπρο να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα της χώρας του, ενώ σημείωσε ότι το γεωτρύπανο «Αμντούλ Χαμίτ Χαν» έχει ξεκινήσει τις εργασίες του και τόνισε ότι «βάση για την επίλυση του προβλήματος είναι η δίκαιη κατανομή των πόρων».