Η Ελλάδα καταλαμβάνει τη 2η θέση στην Ευρώπη -με πρώτη την Πορτογαλία- στο πλήθος των φαρμακαποθηκών ανά κάτοικο, ενώ σε απόλυτα μεγέθη βρίσκεται στην 3η θέση, γεγονός που δείχνει υπερπροσφορά επιχειρήσεων και έντονο ανταγωνισμό.

Ads

Ειδικότερα, στον κλάδο δραστηριοποιούνται 30 περίπου συνεταιριστικές οργανώσεις φαρμακείων και 125 περίπου ιδιωτικές φαρμακαποθήκες. Η συνολική απασχόληση υπολογίζεται σε 2,5 χιλ. περίπου εργαζομένους.

Σημαντικές παράμετροι επιτυχούς λειτουργίας των εταιρειών χονδρικού εμπορίου φαρμάκων αποτελούν, κυρίως, η επέκταση της πελατειακής βάσης (ώστε να αντισταθμίζεται ο κίνδυνος στις περιπτώσεις καθυστερημένης εξόφλησης από τα φαρμακεία), η πληρότητα στα φάρμακα που διαθέτουν, η άμεση εξυπηρέτηση των φαρμακείων, η παροχή καλών τιμών και εκπτώσεων και η δυνατότητα για μεγαλύτερη πίστωση. Επίσης, η ανάπτυξη προσωπικών σχέσεων με τους φαρμακοποιούς αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της λειτουργίας τους, όπως τονίζεται στη μελέτη.

Οι παράλληλες εξαγωγές αποτελούν βασική πηγή κερδοφορίας για τις επιχειρήσεις χονδρικού εμπορίου φαρμάκων. Ωστόσο, η συγκεκριμένη πρακτική εξαρτάται αφενός από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. ισοτιμίες νομισμάτων, συστήματα τιμολόγησης στις άλλες χώρες της Ε.Ε. κ.ά.) και αφετέρου αντιμετωπίζει εμπόδια από τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν επιθυμούν την πτώση των πωλήσεών τους στις τρίτες αγορές εξαι-τίας των χαμηλών τιμών σκευασμάτων από την Ελλάδα.

Ads

Οι συνολικές πωλήσεις των φαρμακευτικών σκευασμάτων στις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία σε τιμές ex-factory ανήλθαν σε 4,38 δισ. ευρώ το 2009 έναντι 4,12 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος (+6,5%).