Η δεύτερη πανσέληνος του Αυγούστου βρίσκεται λίγες ώρες πριν βρεθεί στον ουρανό χαρίζοντας σε όσους την αντικρίσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα που σύμφωνα με τους ειδικούς θα ξαναδούμε στις 31 Αυγούστου του 2026.

Ads

Όσοι ασχολούνται με την αστρονομία αποκαλούν το φαινόμενο «μπλε πανσέληνος». Η δεύτερη πανσέληνος για τον Αύγουστο πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (31/8), με την κορύφωση να σημειώνεται στις 04:35 τα ξημερώματα.

Το φεγγάρι θα φαίνεται μεγαλύτερο κατά τη δύση του ηλίου και λίγο πιο μετά. Στις 31 Αυγούστου στην Ελλάδα, η δύση του ηλίου θα λάβει χώρα περίπου στις 19:55 το απόγευμα.

Σημειώνεται ότι το φεγγάρι θα φαίνεται πλήρες από σήμερα Τετάρτη (30/8), καθώς και την Παρασκευή (1/9).

Ads

Γιατι λέγεται «μπλέ φεγγάρι»

Υπάρχουν δύο τύποι μπλε φεγγαριού. Η μπλε υπερπανσέληνος του Αυγούστου ανήκει στην πρώτη κατηγορία («ημερολογιακό μπλε φεγγάρι»), όπου έχουμε δύο πανσελήνους μέσα στον ίδιο μήνα.

Αυτό συμβαίνει περίπου κάθε δύο ή τρία χρόνια καθώς μια νέα πανσέληνος ανατέλλει κάθε 29,5 ημέρες. Το επόμενο μπλε φεγγάρι θα το δούμε στις 31 Μαΐου 2026, σύμφωνα με τον ιστότοπο Τime and Date.

Ο δεύτερος τύπος μπλε φεγγαριού, που ονομάζεται «εποχιακό μπλε φεγγάρι», περιγράφει την τρίτη πανσέληνο από τις τέσσερις κατά τη διάρκεια μιας αστρονομικής περιόδου. Αυτό συμβαίνει όταν ένα ημερολογιακό έτος έχει 13 πανσέληνους αντί για 12.

Το επόμενο εποχιακό μπλε φεγγάρι, το οποίο επίσης συμβαίνει κάθε δύο ή τρία χρόνια, θα ανατείλει στις 19 Αυγούστου 2024.

Το φαινόμενο που θα δούμε στις 31 Αυγούστου χαρακτηρίζεται ως «υπερπανσέληνος» και μάλιστα πρόκειται για την προτελευταία του έτους, καθώς αναμένεται ακόμη μία στις 29 Σεπτεμβρίου.

Υπερπανσέληνο έχουμε όταν το φεγγάρι βρίσκεται πιο κοντά στην τροχιά της Γης από ό,τι συνήθως.

Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο).

Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο ή εντός 90% του περιγείου σε ένα δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη, σύμφωνα με τον Φρεντ Έσπενακ, αστρονόμο και πρώην υπολογιστή εκλείψεων της NASA.