«Δεύτερη ευκαιρία» για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμών, σύσταση επιτροπών φιλικού διακανονισμού για τη μείωση των ενοικίων καταστημάτων λόγω της κρίσης και συγκρότηση ανεξάρτητης αρχής για την εποπτεία των δημόσιων συμβάσεων προμηθειών και έργων προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μ. Χρυσοχοΐδης.

Ads

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, αλλάζει ο πτωχευτικός κώδικας με στόχο να δοθεί δυνατότητα διάσωσης της επιχείρησης που αντιμετωπίζει αδυναμία πληρωμών, πριν επέλθει η απαξίωσή της ώστε να μη χαθεί η άυλη αξία της επιχείρησης, να μην διακοπεί η παραγωγική της δραστηριότητα και να διασωθούν θέσεις εργασίας. Βασική ρύθμιση του νομοσχεδίου προβλέπει ότι η συμφωνία μεταξύ οφειλέτη και πιστωτών για τη διάσωση της επιχείρησης (που μπορεί να περιλαμβάνει π.χ. παράταση του χρόνου αποπληρωμής των υποχρεώσεων, μεταβίβαση της επιχείρησης, κ.α.) μπορεί να γίνει χωρίς επίσημη διαδικασία διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία διάσωσης θα επικυρώνεται από δικαστήριο, ώστε να γίνεται δεσμευτική για όλους τους πιστωτές, ακόμη και για εκείνους που δεν συναινούν, κάτι που δεν ίσχυε μέχρι τώρα. Επίσης επανέρχεται σε ισχύ ο θεσμός της ειδικής εκκαθάρισης, που είχε καταργηθεί, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος επενδυτής για την αγορά του ενεργητικού της επιχείρησης.

Επιπλέον, συστήνονται επιτροπές διακανονισμού σε κάθε περιφερειακή ενότητα για την ταχεία εξωδικαστική επίλυση διαφορών που αφορούν την αναπροσαρμογή των ενοικίων εμπορικών μισθώσεων. Στις επιτροπές θα μετέχουν ένας Πάρεδρος ή Δικαστικός Αντιπρόσωπος, ένας εκπρόσωπος των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων και ένας εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων. Στόχος είναι η προσαρμογή των ενοικίων χωρίς επιβάρυνση των ενδιαφερομένων με διοικητικά κόστη, δυσκίνητες διαδικασίες και μακρές προθεσμίες.

Τέλος, δημιουργείται Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων η οποία θα εποπτεύει όλους τους φορείς του Δημοσίου και θα είναι αρμόδια για τη διασφάλιση της νομιμότητας στις συμβάσεις προμηθειών προϊόντων, υπηρεσιών και έργων του Δημοσίου, προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια αλλά και η μείωση των κρατικών δαπανών για δημόσιες συμβάσεις. Το νομοσχέδιο, τέλος, προβλέπει τη σύσταση Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων στο οποίο θα καταχωρούνται τόσο οι αιτήσεις των φορέων του Δημοσίου για σύναψη συμβάσεων όσο και οι συμβάσεις που υπογράφονται με τους αναδόχους εκτός από αυτές που αφορούν την εθνική άμυνα και ασφάλεια.

Ads