Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνήθηκε ξανά να δώσει στη δημοσιότητα το πόρισμα της «Επιτροπής Αλιβιζάτου» για τη συμμόρφωση της ΕΛ.ΑΣ με τις γνωμοδοτήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη για θέματα αστυνομικής βίας.

Ads

Το πόρισμα βρίσκεται στα συρτάρια του υπουργού, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από τις αρχές Μαΐου, ωστόσο το υπουργείο απάντησε για δεύτερη φορά στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «εκρεμμεί προς αξιολόγηση», επομένως δεν γίνεται να δημοσιοποιηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Νοέμβριο, με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη συστάθηκε 5μελής επιτροπή υπό την προεδρία του ομότιμου καθηγητή ΕΚΠΑ Νίκου Αλιβιζάτου για την τακτική παρακολούθηση της διαδικασίας υλοποίησης παρατηρήσεων και πορισμάτων του Συνηγόρου του Πολίτη, που αφορούν στη διοικητική διερεύνηση πειθαρχικών παραπτωμάτων, που διαπράττονται από το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μάλιστα, λίγες μόνο μέρες μετά την σύσταση της Επιτροπής, ο Νίκος Αλιβιζάτος, είχε αναφέρει, με αφορμή την υπόθεση Ινδαρέ: «διαπιστώνω με λύπη μου ότι σύσταση της υπό την προεδρία μου Επιτροπής  συμπίπτει  με την αύξηση των περιστατικών αυθαίρετης αστυνομικής βίας. Η εν λόγω Επιτροπή δεν μπορεί  να λειτουργήσει στην πράξη ως άλλοθι για τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές. Επιβάλλεται ως εκ τούτου να λάβετε κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε αυτές να σταματήσουν».

Ads

Στις 19 Ιουνίου, κατατέθηκε σχετική ερώτηση και αίτηση κατάθεσης εγγράφου – πορίσματος Αλιβιζάτου – από σαράντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, έδωσε τη λακωνική απάντηση ότι «εκκρεμεί προς αξιολόγηση» από τον υπουργό. Η αξιωματική αντιπολίτευση επανέλαβε το αίτημα στα τέλη Ιουλίου, ωστόσο, 3 μήνες μετά την παράδοση του πορίσματος, το υπουργείο έδωσε την ίδια απάντηση.

«Ο κ. Χρυσοχοΐδης είναι γνωστός από τα μνημονιακά χρόνια για τη δυσκολία που επιδεικνύει σχετικά με τη μελέτη κρίσιμων εγγράφων για τη χώρα. Τότε, κατά δήλωσή του, δεν είχε χρόνο να διαβάσει κρίσιμες διεθνείς συμβάσεις για το μέλλον της χώρας μας, ενώ τώρα προσπαθεί να μας πείσει ότι μελετάει τόσο διεξοδικά που χρειάζεται πλέον των τριών μηνών για να “αξιολογήσει” ένα πόρισμα. Το ζήτημα εδώ βέβαια δεν είναι η αντιληπτική ικανότητα του Υπουργού, αλλά η κοινοβουλευτικά απαράδεκτη συμπεριφορά του και η ωμή παραβίαση του Κανονισμού της Βουλής, δεδομένου ότι το αίτημά μας αφορούσε στην κατάθεση του πορίσματος της επιτροπής Αλιβιζάτου και όχι στην γνωστοποίηση της «αξιολόγησης» αυτού από τον Υπουργό ή στην δημοσιοποίηση τυχόν συμπερασμάτων του Υπουργού από την μελέτη του πορίσματος» σχολιάζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Μάρκου, σε ανακοίνωσή του.