Για δεύτερη φορά απερρίφθη από εισαγγελέα και ανακρίτρια το αίτημα αποφυλάκισης του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη ο οποίος είναι προφυλακισμένος για τη φερόμενη υπεξαίρεση 701 εκ. ευρώ από τα ταμεία της PROTON BANK, μέσω επισφαλών δανείων προς εταιρείες αμέσου ή εμμέσου ενδιαφέροντός του.

Ads

Πάντως η 2η ειδική ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη στη διάταξή της, επισημαίνει πως εάν το κατηγορούμενος το επιθυμεί, μπορεί να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο σε δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο, καθώς σύμφωνα με επίσημες βεβαιώσεις ιατροδικαστών που διορίστηκαν ως τεχνικοί σύμβουλοι, λόγω της φυλάκισής του, η κατάσταση της υγείας του κρίνεται μη αναστρέψιμη, με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.

Στην αίτηση αποφυλάκισης, οι συνήγοροι του κ. Λαυρεντιάδη  επικαλούμενοι ιατρικές βεβαιώσεις, επισημαίνοντας πως δεν θα υπάρχει θετική εξέλιξη για την υγεία του εάν παραμείνει στο χώρο των φυλακών ή στο νοσοκομείο κρατουμένων, διευκρινίζοντας πως ούτε και τα δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία είναι κατάλληλα, καθώς μπορεί να κινδυνεύσει λόγω ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στην αίτηση αναφέρουν πως ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης πρέπει να αποφυλακιστεί και να μεταφερθεί στο σπίτι του, όπου σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο και με την ψυχολογική υποστήριξη της οικογένειάς του, μπορεί να σταθεροποιηθεί η κατάσταση της υγείας του.

Ads

Απαντώντας στον ισχυρισμό της υπεράσπισης, η 2η ειδική ανακρίτρια στη διάταξή της, αναφέρει πως δεν αμφισβητείται η δύσκολη κατάσταση της υγείας του κατηγορουμένου, διευκρινίζοντας ωστόσο, πως δεν αιτιολογείται επαρκώς για ποιο λόγο ο μόνος κατάλληλος χώρος νοσηλείας και διαμονής είναι το σπίτι του. Σύμφωνα με την ανακρίτρια, ο Λ. Λαυρεντιάδης θα παραμείνει προσωρινά κρατούμενος κι εφόσον το ζητήσει,  ο κατηγορούμενος μπορεί να μεταφερθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο δημόσιου ή ιδιωτικού νοσοκομείου για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα υγείας του.

Σε άλλο σημείο της διάταξης, η ανακρίτρια σημειώνει πως ο κατηγορούμενος δεν βοήθησε ιδιαίτερα στην έρευνα της υπόθεσης καθώς δεν ανέφερε άλλους λογαριασμούς του, ενώ διευκρίνισε πως μόνο όταν ο εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης δέσμευσε το ποσό των 160 εκ. ευρώ που είχε καταθέσει ο Λ. Λαυρεντιάδης σε ελβετικές τράπεζες, προθυμοποιήθηκε να το επιστρέψει στην PROTON BANK. Κάτι που όπως αναφέρει η ανακρίτρια, ουδέποτε έπραξε.

Προφυλακισμένοι για την υπόθεση της Proton Bank, είναι άλλα 8 άτομα, ενώ καταζητούνται άλλα 4, μεταξύ των οποίων και ο άλλοτε στενός συνεργάτης  του Πέτρος Κυριακίδης.