Εξαιρετικά δύσκολες χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τις διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές με τον ιδιωτικό τομέα για το PSI, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε απέρριψε εκ νέου την ανάγκη συμμετοχής του δημόσιου τομέα στο «κούρεμα». Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Deutsche Bank Γιόζεφ Άκερμαν δήλωσε πως Αθήνα και ιδιώτες δανειστές βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για το χρέος, ώστε να αποτραπεί μια στάση πληρωμών της Ελλάδας. Την επίτευξη συμφωνίας – έως το τέλος της εβδομάδας – μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών σχετικά με το λεγόμενο PSI, αναμένει ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν. Την ίδια ώρα, πάντως, ο Ηλίας Μόσιαλος εκτιμά πως το PSI δεν επαρκεί και ότι θα υπάρξει ξανά αναδιάρθρωση του χρέους με συμμετοχή τόσο της ΕΚΤ όσο και μέρους του δημόσιου τομέα. Νέο Μνημόνιο και PSI βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδημου με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ads

 
Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγουν οι ελληνικές αρχές με τον ιδιωτικό τομέα για την εκούσια διαγραφή μέρους του χρέους της χώρας είναι «εξαιρετικά δύσκολες», δήλωσε ο επικεφαλής των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συζήτησης με μαθητές λυκείου στο Λουξεμβούργο. Επίσης, έκρινε ότι οι αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 30 Ιανουαρίου ήταν «πολύ ανεπαρκείς».
 
«Είμαι σε διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τραπεζικό τομέα και την ελληνική κυβέρνηση για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση του χρέους της Ελλάδας», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση, γεγονός που με κάνει να ζω την τελευταία ευχάριστη στιγμή της ημέρας (…) γιατί θα πρέπει να επιστρέψω για να συνεχιστούν αυτές τις συνομιλίες».

Μιλώντας νωρίτερα στην ετήσια συνέντευξη Τύπου της Deutsche Bank, ο Γιόζεφ Άκερμαν προειδοποίησε για τους κινδύνους διάχυσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης, από μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και δήλωσε ότι εμπλέκεται ο ίδιος άμεσα στις συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση της Αθήνας και τους δανειστές. Ανέφερε επίσης ότι ίσως έρθει στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο για συζητήσεις σχετικά με το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων.
 
«Διακυβεύονται τόσα πολλά, ώστε όλοι πρέπει να συμβάλλουμε», τόνισε ο κ. Άκερμαν, προσθέτοντας ότι η επίλυση του προβλήματος του ελληνικού χρέους θα βοηθήσει να χαλαρώσουν οι πιέσεις που δέχονται άλλες χώρες της ευρωζώνης με μεγάλο χρέος, όπως η Πορτογαλία.
 
Ο επικεφαλής της Deutsche Bank δήλωσε πως περιμένει ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και η Αθήνα θα υπογράψουν μια εθελοντική συμφωνία για “κούρεμα” ως 70%. Όμως, τόνισε ο κ. Άκερμαν, «μια στάση πληρωμών θα μας κόστιζε πολύ περισσότερο».

Την επίτευξη συμφωνίας – έως το τέλος της εβδομάδας – μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών για το PSI αναμένει και ο επίτροπος οικονομίας Όλι Ρεν. Ειδικότερα, σε ομιλία του στη Χάγη, ο κοινοτικός επίτροπος τόνισε ότι η συμφωνία για την ουσιαστική συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην απομείωση της αξίας του ελληνικού χρέους αποτελεί προϋπόθεση για το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα. Ο κοινοτικός επίτροπος σημείωσε ακόμη ότι η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει αποφασιστική πρόοδο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων και υπογράμμισε ότι έμφαση θα πρέπει να δοθεί τόσο στη δημοσιονομική σταθεροποίηση όσο και στις διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα τονώσουν την ανάπτυξη και θα συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

Ads

Την πεποίθηση το PSI δεν επαρκεί διατύπωσε, από την πλευρά του, ο Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στο ρ/σ Real, εκτίμησε ότι θα υπάρξει ξανά αναδιάρθρωση του χρέους με συμμετοχή τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσο και μέρους του δημόσιου τομέα. «Το PSI και η νέα δανειακή σύμβαση είναι το μεγάλο διακύβευμα που θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους οι πολιτικοί αρχηγοί», τόνισε ο βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ.

«Όχι» Σόιμπλε στη συμμετοχή του δημόσιου τομέα
 
Κι ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για τη συμμετοχή δημόσιων φορέων -δηλαδή της ΕΚΤ- στο πρόγραμμα απομείωσης των ελληνικών ομολόγων, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εκτίμησε την Πέμπτη πως «δεν χρειάζεται πρόσθετη συνεισφορά από το δημόσιο τομέα» στην ελάφρυνση του βάρους του ελληνικού χρέους.
 
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό n-tv, ο Σόιμπλε τόνισε πως «δεν υπάρχει ανάγκη να συμμετάσχει επιπλέον ο δημόσιος τομέας», σημειώνοντας πως έχει ήδη συμβάλει με δάνειο ύψους 110 δισ. ευρώ από τον Μάιο του 2010 και ότι ήδη είναι σε διαπραγμάτευση με την Ελλάδα για άλλο ένα δάνειο, υπό ορισμένους όρους. Οι ιδιώτες πιστωτές «έχουν αποκομίσει σημαντικά κέρδη από τα επιτόκια» των ελληνικών ομολόγων και θα πρέπει τώρα να δεχτούν τις απώλειες, σημείωσε.
 
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) καλείται από ορισμένες πλευρές να δεχτεί την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της, ώστε να μοιραστεί το βάρος με τους ιδιώτες πιστωτές, ενδεχόμενο με το οποίο διαφωνεί η Γερμανία. «Η ΕΚΤ ανέλαβε τις ευθύνες της, φροντίζει ώστε να υπάρχει ρευστότητα», τόνισε ο Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός επέμεινε ότι οι χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δυσκολίες δεν θα πρέπει να βασίζονται μόνο στην εξωτερική βοήθεια αλλά να προχωρήσουν στις απαραίτητες δομικές μεταρρυθμίσεις για να βγουν από την κρίση.
 
Εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα δώσει το πράσινο φως για το δεύτερο πακέτο βάσει της έκθεσης της τρόικας που αναμένεται μέχρι την Κυριακή, ο Β.Σόιμπλε τόνισε: «Η Ελλάδα χρειάζεται ένα νέο πρόγραμμα, αλλά πρέπει μόνη της να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για αυτό».

Εκτός «κουρέματος» μένουν οι κάτοχοι ομολόγων μέχρι 100.000 ευρώ
 

Στο μεταξύ, εκτός διαδικασίας «κουρέματος» μένουν οι ιδιώτες κάτοχοι ομολόγων μέχρι 100.000 ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικά, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες που επικαλείται το «Βήμα», ο υπουργός Οικονομικών εξασφάλισε να μην θιγούν οι ιδιώτες οι οποίοι στην ουσία έχουν τοποθετήσει τις οικονομίες τους ακόμη και το εφ’ άπαξ της συνταξιοδότησης τους σε κρατικά ομόλογα μέχρι του ορίου των 100.000 ευρώ.

Το όριο αυτό αποτελεί και το όριο εγγύησης των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες για κάθε φυσικό πρόσωπο και για κάθε λογαριασμό ξεχωριστά.

Όσον αφορά κοινούς λογαριασμούς που έχουν ανοιχθεί στο όνομα δύο ή περισσότερων προσώπων, το τμήμα που αναλογεί σε κάθε καταθέτη θεωρείται χωριστή κατάθεση και καλύπτεται μέχρι το όριο των 100.000 ευρώ.

Εφόσον κάποιος ιδιώτης έχει τοποθετήσει μεγαλύτερο ποσό σε κρατικά ομόλογα (πχ. 200.000 ευρώ) τότε θα είναι εγγυημένο το ποσό μέχρι 100.000 ευρώ κατά 100% στη λήξη του ενώ για το επιπλέον ποσό θα υποστεί «κούρεμα».

Το πώς και πόσο θα καθοριστεί νομοθετικά. Κατά τους επίσημους υπολογισμούς το ποσό που έχει τοποθετηθεί σε κρατικά χαρτιά από φυσικά πρόσωπα κυμαίνεται από 2 με 2,5 δισ. ευρώ.

Η τελική απόφαση θα αποτυπώνεται στην τελική πρόταση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους που θα αφορά τίτλους ονομαστικής αξίας άνω των 200 δισ. ευρώ αλλά και στη νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να έρθει στη συνέχεια στη Βουλή και στην οποία θα καθορίζονται οι όροι ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων με νέα και οι εξαρέσεις από τη ρύθμιση.