Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα μιλήσει το βράδυ του Σαββάτου ο Γ. Παπανδρέου, ενώ το πρωί εγκαινίασε την 75η ΔΕΘ και υπογράμμισε πως «σήμερα θέτουμε τις βάσεις για μια νέα εποχή που θα δώσει τη δυνατότητα κοινωνικής συνοχής, δικαίου και ανάπτυξης». Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους της Έκθεσης. Την ώρα που αποχωρούσε από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, ένας 49χρονος άντρας πέταξε το παπούτσι του κατά του κ. Παπανδρέου, φωνάζοντας «είναι χούντα, μας παίρνουν τα σπίτια».

Ads

Νωρίτερα, σε δηλώσεις του στο πλαίσιο των εγκαινίων, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τη ΔΕΘ και την HELEXPO και κατ΄επέκταση τη Θεσσαλονίκη και την ελληνική οικονομία. Ο Γ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τα περίπτερα του Πυροσβεστικού Σώματος, των υπουργείων Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, όπου προβάλλονται νέες μορφές παραγωγής ενέργειας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών και άλλες καινοτόμες πρωτοβουλίες.

Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι τα προηγούμενα χρόνια σπαταλήθηκαν ευκαιρίες στον τομέα της πράσινης ανάπτυξης, αλλά τώρα βαδίζουμε με σταθερά βήματα και η Ελλάδα μπορεί να είναι υπερήφανη γιατί αξίζει πολύ περισσότερα.

Στο περίπτερο της ΔΕΗ τον πρωθυπουργό υποδέχθηκε κι ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ Νίκος Φωτόπουλος ο οποίος είπε στον Γ. Παπανδρέου «τη ΔΕΗ και τα μάτια σου». Στο περίπτερο του υπουργείου Οικονομίας, δύο εκπρόσωποι εργαζομένων με συμβάσεις stage πλησίασαν τον Γ. Παπανδρέου και του είπαν να δείξει η κυβέρνηση ανθρώπινο πρόσωπο απέναντί τους, γιατί έχουν προβλήματα. Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το περίπτερο της Ελληνικής Αστυνομίας και το περίπτερο της Νομαρχίας. Στο τελευταίο, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης τον υποδέχθηκε με ποντιακό συγκρότημα και του πρόσφερε αναμνηστικά δώρα.

Ads

Στην τελετή των εγκαινίων παραβρέθηκαν οι υπουργοί Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Χάρης Παμπούκης, Λούκα Κατσέλη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Χρήστος Παπουτσής , Αννα Διαμαντοπούλου, Τίνα Μπιρμπίλη, ο αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Ξυνίδης, υφυπουργοί, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έχει διευκρινίσει, σχετικά με την ατζέντα της κυβέρνησης, ότι «ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη», ωστόσο δημοσιογραφικές πληροφορίες κάνουν λόγο για μικρό εύρος εξαγγελιών.

Στη βραδινή του ομιλία, όπως έχει διαρρεύσει στα μέσα ενημέρωσης, ο Γ. Παπανδρέου δεν αναμένεται να ανακοινώσει νέες κοινωνικές παροχές αλλά αναδιανομή των υπαρχόντων πόρων, βρίσκοντας διέξοδο στα κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πάντως, το μήνυμα του πρωθυπουργού, όπως διατυπώθηκε την Πέμπτη στη σύσκεψη που είχε με εκπροσώπους των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων της Θεσσαλονίκης, είναι «όχι στα κούφια λόγια από το βήμα της ΔΕΘ».

Στο μεταξύ, δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η ομιλία του Γ. Παπανδρέου αναμένεται να περιλαμβάνει μέτρα οικονομικής στήριξης για την ελάφρυνση των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από την ύφεση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα μέτρα αυτά πιθανά να περιλαμβάνουν κάποια πακέτα οικονομικής στήριξης προς τα ευπαθή νοικοκυριά, συγκεκριμένες επιδοτήσεις για τον ιδιωτικό τομέα και μειώσεις στους φόρους των επιχειρήσεων.

Το κόστος της Έκθεσης

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται όμως και στο κόστος της φετινής έκθεσης, η οποία πρόκειται να είναι η πιο φτωχή των τελευταίων χρόνων όχι μόνο λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γ. Κωνσταντίνου «λόγω και της μεγάλης δυσφήμησης που δέχθηκε εξαιτίας της αλόγιστης σπατάλης των προηγούμενων ετών».

Στην φετινή διοργάνωση, η ΔΕΘ μείωσε τις τιμές για τους εκθέτες σε ποσοστό που φθάνει το 20%, προκειμένου να προσελκύσει τη συμμετοχή και μικρομεσαίων εταιρειών. Ο δημόσιος τομέας καλύπτει φέτος μόνο το 20-22% ενώ κατά 45% μειωμένο σε σχέση με το 2009 είναι το ποσό που θα καταβάλλουν τα υπουργεία για την ενοικίαση χώρων. Συγκεκριμένα το φετινό κόστος για τα ενοίκια ανέρχεται σε 350.000 ευρώ, από 650.000 ευρώ που ήταν πέρυσι.

Αφιερώματα

Η φετινή ΔΕΘ θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου, με τιμώμενη χώρα την Ουγγαρία. Συγκεντρώνει 16 επίσημες κρατικές συμμετοχές και περιλαμβάνει 11 ειδικά αφιερώματα, συνέδρια, συναυλίες και αρκετές «πράσινες» δράσεις. Οι φετινές συμμετοχές ξεπερνούν τις 1.041 έναντι 915 πέρυσι, ενώ αισθητά αυξημένος είναι και ο συνολικός εκθεσιακός χώρος. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Έκθεσης, στη ΔΕΘ αναμένονται 250.000 επισκέπτες, ενώ τρεις στους δέκα εκθέτες είναι νεοεμφανιζόμενοι.

Στο επίκεντρο της 75ης ΔΕΘ θα βρεθούν η καινοτομία και η πράσινη ανάπτυξη, ενώ διοργανώνεται και σχετική ημερίδα (τη Δευτέρα 13/9), με θέμα «Αειφόρος Ανάπτυξη: Καινοτομική και Πράσινη Επιχειρηματικότητα στη Β.Ελλάδα.

Ανάμεσα στις πράσινες δράσεις είναι η πράσινη πύλη της ΔΕΘ, την οποία συνθέτουν 25.000 φυτά σε ειδική σκαλωσιά, ένα «ηλιακό δέντρο», το βιοκλιματικό σπίτι, τα ηλιακά περίπτερα και τα ηλεκτρικά-ενεργειακά ποδήλατα.

Η τιμή εισόδου στην 75η ΔΕΘ είναι: 6 ευρώ για τους ενήλικες και 5 ευρώ για τα παιδιά, ενώ εκπτώσεις προβλέπονται για ειδικές ομάδες πληθυσμού (π.χ. ΚΑΠΗ).

Το πρόγραμμα των πολιτικών

Τα εγκαίνια της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης θα γίνουν στις 09:30 το πρωί του Σαββάτου από τον πρωθυπουργό, ο οποίος στη συνέχεια θα έχει σειρά συναντήσεων με τις διοικήσεις και τους εκπροσώπους των εργαζομένων των εταιρειών της ΔΕΘ ΑΕ και της HELEXPO.

Αργότερα, ο κ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ και στις 8:00 το βράδυ θα μιλήσει στο συνεδριακό κέντρο «Ι.Βελλίδης». Το μεσημέρι της Κυριακής στις 13:00 ο πρωθυπουργός θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, θα πραγματοποιήσει την ομιλία του στη ΔΕΘ στις 18/9 (20.00, «Ι.Βελλίδης»), ενώ στις 19/9 και ώρα 12.00 θα δώσει συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, θα επισκεφτεί τη ΔΕΘ στις 14/9, όπου θα συνάντηση με τα προεδρεία HELEXPO-ΔΕΘ στις 17.30, ενώ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 19.00.

Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στις 15/9 θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα θα έχει συνάντηση με τα προεδρεία των δύο εταιριών στις 9.30 και θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 11.00.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 16/9 και ώρα 12.00.

Καιρός

Υπό βροχή θα γίνουν τα εγκαίνια Διεθνούς΄Εκθεσης Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με την πρόγνωση του Περιφερειακού Μετεωρολογικού Κέντρου «Μακεδονία». Το Σάββατο από νωρίς τις πρώτες πρωινές ώρες αναμένονται βροχοπτώσεις που θα κρατήσουν περίπου μέχρι τις 10.00 πμ. Στη συνέχεια, ύφεση μέχρι το μεσημέρι και από νωρίς το απόγευμα και μέχρι το βράδυ αναμένεται πολύ βροχή στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και περισσότερη στο νομό του Κιλκίς.