Σε αλλαγές στον αναπτυξιακό νόμο, βάσει των προτάσεων κυβερνητικών αλλά και αντιπολιτευόμενων βουλευτών, δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ads

Η δέσμευση αυτή οδήγησε τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ να δηλώσουν επιφύλαξη κατά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου επί της αρχής και των άρθρων, ενώ υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου εκτός των κυβερνητικών βουλευτών τάχθηκαν και οι ανεξάρτητοι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς. Το σχέδιο νόμου κατεψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει να έλθουν στη χώρα επενδύσεις υψηλής ποιότητας και υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει επίκληση του καθεστώτος φορολογίας των Σκοπίων ή της Βουλγαρίας.

Κάνοντας αναφορά και στο ΕΤΕΑΝ, σημείωσε πως πρόκειται για ένα εργαλείο με το οποίο θα εξασφαλιστεί σε μεγάλο βαθμό η ρευστότητα, ενώ έκανε λόγο και για μία σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την ειλικρίνεια του νόμου.

Ads

Επανέλαβε ότι στις 15 Μαρτίου και στις 15 Οκτωβρίου θα γίνουν οι δύο προκηρύξεις για την κατάθεση επενδυτικών σχεδίων ύψους 4 δισ. για το 2011, ενώ υπογράμμισε ότι όλα τα κριτήρια επιλογής είναι μετρήσιμα και εξασφαλίζεται ότι δεν παρεμβαίνει ανθρώπινο χέρι κατά την επιλογή.

Μέχρι τέλος Μάρτιου θα αξιολογηθούν και τα 2.200 σχέδια που έχουν απομείνει από τον προηγούμενο νόμο, ενώ ο υφυπουργός Παναγιώτης Ρήγας διαβεβαίωσε ότι δεν θα κοπούν επενδυτικά σχέδια, απλώς επειδή αφορούν επένδυση σε φωτοβολταϊκά, αλλά γιατί κάποια από αυτά είναι αξίας μικρότερης των 100.000 ευρώ, που ετίθετο ως προϋπόθεση από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο για να ενταχθούν.

Πάντως, οι βουλευτές της ΝΔ κ.κ. Σταύρος Καλογιάννης, Κώστας Μουσουρούλης και Γιώργος Καρασμάνης, διέψευσαν τα στοιχεία που έδωσε στην πρωινή συνεδρίαση ο υφυπουργός κ. Ρήγας αναφορικά με τις επιδοτήσεις του επενδυτικού νόμου της ΝΔ, κάνοντας λόγο για παραπλάνηση της Βουλής, ενώ κ. Καρασμάνης επέμεινε ότι είναι σύμπτωμα του τελευταίου χρόνου η μη επιστροφή για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα του ΦΠΑ

Την ερχόμενη Τετάρτη ο νέος αναπτυξιακός νόμος θα έλθει στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή προς δεύτερη ανάγνωση.

Επισημάνσεις από κυβερνητικούς βουλευτές

Νωρίτερα, κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρθηκαν στην ανάγκη θέσπισης ενός σταθερού και διαφανούς αναφορικά με τις διαδικασίες ελέγχου και αξιολόγησης επενδυτικού νόμου, ενώ οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκαναν από την πλευρά τους λόγο για απαράδεκτη καθυστέρηση στο να έλθει ο νέος νόμος.

Ειδικότερα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή ζήτησε την επανεξέταση των κριτηρίων ενίσχυσης των περιφερειών. Η κ. Μπατζελή αναφέρθηκε στην περιφερειακή διάσταση του νόμου και επικαλούμενη παράλληλα τα ποσοστά επιδότησης στο Νομό Φθιώτιδας που αγγίζουν το 15%: «Δεν μπορεί σήμερα στη Φθιώτιδα να υπάρχει μέγιστη επιδότηση 15%. Κάτι τέτοιο συνεπάγεται καθυστέρηση της ανάπτυξης του νομού, ενώ τα εμπόδια που έθεσε το ΕΣΠΑ με την περιφερειακή κατανομή δε θα ξεπεραστούν. Πρέπει να αλλάξει η αξιολόγηση και η κατανομή των κριτηρίων».

Γενικότερα, αφού σημείωσε πως ο νέος νόμος έχει σημαντικές καινοτομίες και είναι σαφής και ανοιχτός σε όλους, επισήμανε πως πρέπει να λειτουργήσει συμπληρωματικά με το ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ και το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και να καλύψει τα «κενά» και τις αδυναμίες των άλλων διαθρωτικών πολιτικών».

Θετικές κρίσεις και ενστάσεις από τους φορείς

Από την πλευρά τους, οι κοινωνικοί φορείς κατά την ακρόασή τους διατύπωσαν θετικές, σε γενικές γραμμές, κρίσεις, αλλά με αρκετές ενστάσεις από εμπόρους, επιμελητήρια και ξενοδόχους. Παράλληλα, κατατέθηκαν πολλές προτάσεις και υπομνήματα προς το αρμόδιο υπουργείο, εν όψει της δεύτερης ανάγνωσης του σχετικού νομοσχεδίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο γενικός διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Τσιφόρος τόνισε ότι ο πρωτογενής τομέας ήταν πάντα ο φτωχός συγγενής των επενδυτικών νόμων, ενώ υστερεί και στη χρηματοδότηση και τη στήριξη, αφού οι επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα απολάμβαναν πάντα μικρό ποσοστό χρηματοδότησης από τα τραπεζικά ιδρύματα. Υπογράμμισε δε ότι η ελπίδα είναι στο υπό σύσταση Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης στο οποίο θα μετεξελιχθεί το ΤΕΜΠΜΕ

Ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καβαθάς σημείωσε ότι σαφώς το νομοσχέδιο κινείται σε ορθή κατεύθυνση, κρίνοντας ως απολύτως θετική την εισαγωγή των φοροαπαλλαγών, αντί των ξεπερασμένων επιδοτήσεων, ενώ έκρινε ως θετική την κατεύθυνση υπέρ της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο έκανε λόγο για απουσία περιφερειακής στόχευσης, αλλά και οριοθέτησης κατανομής πόρων μεταξύ μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, μη θεσμοθέτηση αφορολογήτου αποθεματικού και διατήρηση του ύψους της επένδυσης στα 200.000 ευρώ για να υπαχθεί στο νόμο, αντί των 100.000 που προτείνεται.

Ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου μετέφερε την «έκπληξη και δυσαρέσκεια» του εμπορικού κόσμου για την εξαίρεση του εμπορίου από τον επενδυτικό νόμο, με αποτέλεσμα 320.000 εμπορικές επιχειρήσεις οι οποίες καλύπτουν το 30% των επιχειρήσεων της ελληνικής οικονομίας να εξαιρούνται από το καθεστώς των ενισχύσεων, ενώ την ίδια ώρα δίδεται η δυνατότητα εμπορικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε επιχειρηματικά πάρκα. Παράλληλα, εξέφρασε αμφιβολία για το αν η μετατροπή του ΤΕΜΠΜΕ σε ΕΤΕΑΝ θα επιφέρει τα προσδοκώμενα ευεργετικά αποτελέσματα, αφού η επιτυχία εξαρτάται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Εξαιρετικά βελτιωμένο σε σχέση με ό,τι προϋπήρξε, χαρακτήρισε τον νέο επενδυτικό νόμο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος, κρίνοντας ότι το ζητούμενο σε έναν επιτυχημένο επενδυτικό νόμο είναι η βελτίωση της απασχόλησης, που δεν συμβαδίζει οπωσδήποτε με τη βελτίωση του ΑΕΠ. Σημείωσε, πάντως, ότι τα φορολογικά κίνητρα που παρέχει ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι χωρίς αντίκρισμα στον τουρισμό (“έχουν μεταφυσική αξία”), καθώς οι κερδοφόρες επιχειρήσεις, ιδίως για το 2010, είναι ανύπαρκτες, κρίνοντας ως πραγματικά αποτελεσματικό κίνητρο την επιδότηση εργασίας για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Παρεμβαίνοντας στο σημείο αυτό ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι συζητείται αναπτυξιακός νόμος και ότι η επιδότηση εργασίας είναι άλλης πολιτικής ζήτημα.Κατά τον κ. Αγγελόπουλο το μείζον θέμα που θα έπρεπε να υπάρχει στο νέο αναπτυξιακό νόμο και αφορά τον αποκλεισμό και την επιδότηση νέων κλινών στις κορεσμένες τουριστικά περιοχές, δεν έχει περιληφθεί.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Φωκίων Δεληγιάννης τόνισε ότι ο νέος επενδυτικός νόμος περιλαμβάνει πολλές καινοτομίες και απλοποιήσεις που ενθαρρύνουν με ουσιαστικό τρόπο την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων. Συμπλήρωσε ότι υιοθετείται μία αντίληψη για τις επενδύσεις και προτάσσεται μια πρακτική ενίσχυσής τους που απομακρύνεται από τις αναποτελεσματικές θεωρήσεις προηγουμένων ετών. Εξάλλου, χαρακτήρισε ορθή την πρόθεση ενίσχυσης της επενδυτικής προσπάθειας σε τομείς που αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν τη δυνατότητα να είναι διεθνώς ανταγωνιστικοί, ενώ, παράλληλα, υπάρχει προσφορά κινήτρων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα όμως, τόνισε, απαιτείται συνολική προσπάθεια για δημιουργία ενός ευρύτερου περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα και διεθνώς ανταγωνιστικού ως προς τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στους επενδυτές, κάτι στο οποίο υστερεί η χώρα μας.

Γραπτό υπόμνημα κατατέθηκε από την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) , στο οποίο αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο «διέψευσε πολλές από τις προσδοκίες της επιμελητηριακής και επιχειρηματικής κοινότητας», καθώς υιοθετεί πολλές από τις ρυθμίσεις του προηγούμενου προσχεδίου της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου με την εξαίρεση του χονδρικού και λιανικού εμπορίου από τις διατάξεις του νόμου. Κατά την ΚΕΕΕ, η προτίμηση της κυβέρνησης σε ενισχύσεις υπό τη μορφή των φοροαπαλλαγών αντί των επιδοτήσεων «δεν συγκινεί ιδιαιτέρως τον επιχειρηματικό κόσμο».