Σε δέσμευση των μετοχών που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας προχώρησε η Αρχή για τη Νομιμοποίηση Εσόδων, με επικεφαλής την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αννα Ζαΐρη.

Ads

Η δέσμευση αφορά τόσο τις μετοχές του Μιχάλη Σάλλα όσο και εταιρειών συμφερόντων που επίσης μετέχουν στην Παγκρήτρια Τράπεζα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η δέσμευση δεν έγινε για κάποια συγκεκριμένη υπόθεση αλλά λόγω δικαστικών εκκρεμοτήτων που έχει ο Μιχάλης Σάλλας, οι οποίες αφορούν στην περίοδο που ήταν επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς και οι οποίες είτε στην ανάκριση, είτε σε έρευνα από τους αρμόδιους εισαγγελείς. Όπως αναφέρει το Έθνος, κομβική δικαστική εκκρεμότητα για τον Μιχάλη Σάλλα αποτελεί η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του τον Απρίλιο του 2017. Η δίωξη αφορούσε και τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και στελέχη της κεντρικής τράπεζας όσο και της Πειραιώς.

Τη δίωξη είχε ασκήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, κατόπιν παραγγελίας του οικονομικού εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, και αφορούσε στη διαχείριση αποθεματικών των Ασφαλιστικών Ταμείων και ΝΠΔΔ τα οποία φέρεται να μην προστάτευσε ως όφειλε η ΤτΕ με αποτέλεσμα –κατά το εισαγγελικό πόρισμα– να υπάρξει οικονομική ζημία. Στο εισαγγελικό πόρισμα, όπως σημειώνει το Έθνος, αναφερόταν κατά πληροφορίες, ότι η ΤτΕ ως διαχειριστής των επίμαχων αποθεματικών παρέβη τους κανόνες που θέτει ο νόμος, τις αρχές της χρηστής διαχείρισης και, μολονότι γνώριζε την άσχημη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, προέβη στις επίδικες αγορές – πωλήσεις με αποτέλεσμα την ευνοϊκή τότε αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου της Πειραιώς, με παράλληλη όμως ζημία ή τουλάχιστον διακινδύνευση της περιουσίας του Κοινού Κεφαλαίου, δηλαδή των αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων.

Ο ίδιος ο Μιχάλης Σαλλάς τότε σε γραπτή του δήλωση είχε αναφέρει: «Πληροφορούμαι και πάλι μέσω του Τύπου ότι ασκήθηκε σε βάρος μου και σε βάρος πολλών διοικητικών στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος και της Τράπεζας Πειραιώς, ποινική δίωξη. Απ’ όσο αντιλαμβάνομαι από το δημοσίευμα, η υπόθεση αφορά εντολές αγοράς και πώλησης ομολόγων από την ΤτΕ προς την Πειραιώς, το έτος 2009. Πρόκειται δηλαδή για μια αμιγώς διεκπεραιωτική διαδικασία. Οι συγκεκριμένες συναλλαγές είναι συνήθεις και καθημερινές για τα πιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να έχουν γνώση ή συμμετοχή στην απόφαση και εκτέλεσή τους τα μέλη των διοικήσεων και των Δ.Σ. Δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω, παρά μονάχα ότι αποδεικνύεται με τον πιο σαφή τρόπο η αλήθεια της χθεσινής μου δήλωσης».

Ads

Ακίνητα της Πειραιώς

Σύμφωνα με το Έθνος, στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης βρέθηκε ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας και για αγοραπωλησίες ακινήτων, για τις οποίες φέρεται να χρησιμοποιούσε ως όχημα την Πειραιώς. Σε ένα πόρισμα-φωτιά, ο οικονομικός εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου είχε παραγγείλει την άσκηση ποινικής δίωξης για απιστία κατ’ εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος κατά του πρώην προέδρου της Τράπεζας Πειραιώς Μ. Σάλλα, του πρώην αντιπροέδρου της Θεόδωρου Πανταλάκη και πολλών ακόμη μεγαλοστελεχών του πιστωτικού ιδρύματος.

Στις 52 σελίδες του πορίσματος ο Μ. Σάλλας εμφανίζεται να χρησιμοποίησε την τράπεζα για να προβεί σε σειρά αγοραπωλησιών ακινήτων και αγορών μετοχών μέσω εταιρειών συμφερόντων του ίδιου και μελών της οικογένειάς του, ζημιώνοντας έτσι την Πειραιώς με εκατομμύρια ευρώ. Στο οικονομικό «νταλαβέρι» φέρονται να εμπλέκονται και τότε στενοί συνεργάτες του στην Πειραιώς, όπως ήταν ο Θ. Πανταλάκης, αλλά και παρένθετα πρόσωπα που εμφανίζονταν να αγοράζουν το 2006 σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές τα επίμαχα ακίνητα από τις εταιρείες συμφερόντων οικογένειας Σάλλα και μέσα σε ελάχιστο χρόνο να τα πουλάνε στην τράπεζα σε τιμή πολύ μεγαλύτερη από την πραγματική τους.