Σε τραγική κατάσταση παραμένει το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης με ρήγματα ακόμη και στα λαξεύματα του βράχου όπου εδράζοντας τα εδώλια. Αυτή την εικόνα έδωσε στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο νέος πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής Δωδώνης, επίκουρος καθηγητής Γιώργος Σμύρης, παρουσιάζοντας την παθολογία του θεάτρου και τον τρόπο που έγινε η αναστήλωση της ακραίας ανατολικής κερκίδας.

Ads

Το αναστηλωμένο αυτό τμήμα του θεάτρου είχε πάει να επιθεωρήσει τον περασμένο Απρίλιο το ΚΑΣ στη Δωδώνη, με επικεφαλής τη γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟΤ Λίνα Μενδώνη. Τα μέλη του συμβουλίου είχαν δεχτεί ακόμη και φραστικές κι όχι μόνο επιθέσεις από κατοίκους της περιοχής που επιθυμούν την άμεση εκμετάλλευση του μνημείου και των ακινήτων τους.

Η κ. Μενδώνη επανέλαβε στην ολομέλεια του Συμβουλίου ότι «σημασία έχει να σωθεί το μνημείο με τον σωστό επιστημονικά τρόπο, τον πλέον ενδεδειγμένο για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται» ενώ τόνισε ότι «χρήματα υπάρχουν». Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε έχουν εξασφαλιστεί 3 εκ. ευρώ μέσω του ΕΣΠΑ και θα δοθούν όσα ακόμη χρειαστούν έτσι ώστε μέχρι το 2015 το θέατρο να έχει πλήρως αναστηλωθεί.