Σχέδιο για τη ριζική αναδιάρθρωση του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού στο πρότυπο της διοικητικής αναδιάρθρωσης τη χώρας μελετά το υπουργείο Οικονομικών, με την κατάργηση των εφοριών και τελωνείων. Η κεντρική υπηρεσία στο υπουργείο, στην Kαραγεώργη Σερβίας, πρέπει να ελέγχει τη δραστηριότητα 300 εφοριών, 130 τελωνείων και 500 άλλων υπηρεσιών στο σύνολο της χώρας. Όπως, έχει αποδειχθεί το σύστημα αυτό με τις 930 υπηρεσίες είναι αναποτελεσματικό, ενώ αφήνει πολλά «παράθυρα» παράνομων συναλλαγών.

Ads

Mε τον φορολογικό αντίστοιχο του «Kαλλικράτη» οι πολίτες και οι επιχειρήσεις θα εξυπηρετούνται από οποιαδήποτε εφορία όλης της χώρας. Tα πιο σημαντικό σημείο του νέου συστήματος οργάνωσης είναι η δημιουργία Περιφερειακών Kέντρων σε κάθε περιφέρεια της χώρας – ενδιάμεσος κρίκος μεταξύ της Aθήνας και του νέου κρίκου, των Tοπικών Oικονομικών Kέντρων τα οποία θα λειτουργούν ως φορολογικά και τελωνειακά KEΠ.

Aποστολή του Tοπικού Oικονομικού Kέντρου θα είναι η ολοκλήρωση μίας ή πολλών συναλλαγών του πολίτη από μία θέση εργασίας, χωρίς αυτός να χρειάζεται να μετακινηθεί, καθώς και η ταχεία διεκπεραίωση των αιτημάτων του. Tις υποθέσεις πολιτών που δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν από το T.O.K θα τις αναλαμβάνει το περιφερειακό κέντρο και ανάλογα με την υπόθεση είτε θα δέχεται στην έδρα του τον πολίτη με ραντεβού είτε θα αποστέλλεται ειδικός εμπειρογνώμονας για επιτόπου χειρισμό.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για το φορολογικό νομοσχέδιο, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι οι αλλαγές που θα προκύψουν θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin, ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι έως τον Ιούνιο το δημοσιονομικό έλλειμμα πρέπει να έχει μειωθεί κατά 2 μονάδες του ΑΕΠ (περίπου 5 δισ. ευρώ) με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η υλοποίηση του οποίου θα παρακολουθείται σε μηνιαία βάση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επισήμανε ότι σε περίπτωση αποκλίσεων στα έσοδα, η υστέρηση θα καλυφθεί αρχικά από ανάλογη μείωση των δαπανών, ενώ υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον κινήσεις εάν σημειωθούν σημαντικές αποκλίσεις. Δήλωσε, πάντως, κατηγορηματικά «δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ» και για την επιβολή νέας έκτακτης φορολογίας.

Ads

Σχετικά με το δανεισμό του Δημοσίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών αναζητεί για το β΄ τρίμηνο του 2010 να καλύψει το 50% (περίπου 26 δις. ευρώ) των συνολικών ετήσιων αναγκών, ενώ είναι θέμα χρόνου να αρχίσει η αποκλιμάκωση των περιθωρίων των επιτοκίων μεταξύ ελληνικών και γερμανικών ομολόγων (spreads). Η κυβέρνηση μελετά όλες τις εναλλακτικές λύσεις ώστε να μην αντιμετωπίσει πρόβλημα δανεισμού και στο συγκεκριμένο πλαίσιο ο υπουργός δεν απέκλεισε και την έκδοση «λαϊκού ομολόγου», με το οποίο θα απευθυνθεί στην πλειονότητα των καταθετών των τραπεζών.

Παράλληλα, ο υπουργός θα πραγματοποιήσει εντός του Φεβρουαρίου επισκέψεις (road shows) στις αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ σχετικά με το ενδεχόμενο εκδόσεων χρέους σε νόμισμα εκτός ευρώ.

Σχετικά, τέλος, με την πρόταση που υπεβλήθη στο Ecofin από τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας για επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες, ο οποίος δεν θα επιβάλλεται στον τζίρο ή τα κέρδη των τραπεζών αλλά θα υπολογίζεται με διαφορετικές παραμέτρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «βλέπουμε την πρόταση αυτή με αρκετή συμπάθεια, αλλά ένας τέτοιος φόρος πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο- εάν αποφασιστεί- και δεν υπάρχει σχετική πρόθεση από την ελληνική κυβέρνηση».

Έλεγχοι στην αγορά για την εισφοροδιαφυγή από το Φεβρουάριο

Από 1ης Φεβρουαρίου μικτά συνεργεία ξεκινούν ελέγχους στην αγορά με σκοπό την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροκλοπής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ από την άλλη εβδομάδα ξεκινά σχετική ενημερωτική καμπάνια με σύνθημα «Το νόμιμο συμφέρει».

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή επί προτάσεως νόμου του ΚΚΕ για τη διασφάλιση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και τη διεύρυνση των ασφαλιστικών- συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η εισφοροκλοπή φθάνει τα 4,7 δισ. και αφορά 239.000 επιχειρήσεις- οφειλέτες,με μεγαλύτερο οφειλέτη την κρατική Ολυμπιακή με 600εκατ. ευρώ».

Πρόταση για νέο φόρο – πόρο των ασφαλιστικών ταμείων

Παράταση έως τις 2 Φεβρουαρίου έλαβε η εκκρεμότητα με την αποσαφηνιστεί ο νέος φόρος για τη στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος. Συγκεκριμένα, η Επιτροπή για το διάλογο για το ασφαλιστικό, θα συνεδριάσει με τη συμμετοχή και του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, οπότε και θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις.

Σε σύσκεψη της Επιτροπής εμπειρογνωμόνων που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο επικεφαλής της Επιτροπής καθηγητής Άγγελος Στεργίου εισηγήθηκε την επιβολή άμεσου φόρου για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, που θα επιβάλλεται σε βάρος όλων όσοι διαμένουν στην Ελλάδα και θα έχει τακτικό και μόνιμο χαρακτήρα.

Ο κ. Στεργίου είπε ότι το ποσοστό του φόρου θα μπορούσε να είναι 1-2% και να επιβληθεί φέτος, είτε στο σύνολο του ποσού που θα εισπραχθεί από τη φορολόγηση, είτε να υπολογισθεί επί όλων των κλιμάκων της φορολογίας. Οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων εξέφρασαν τη διαφωνία τους στην επιβολή άμεσου φόρου στα εισοδήματα.

Αυξήσεις στα επιτόκια δανείων ετοιμάζουν οι τράπεζες

Σε απάντηση του νομοσχέδιου για τις ρυθμίσεις των χρεών, οι τραπεζίτες ετοιμάζονται να περάσουν σιωπηρές αυξήσεις από 0,25% έως και 0,5% στα στεγαστικά δάνεια κάθε είδους, ενώ για την καταναλωτική πίστη και τις πιστωτικές κάρτες η άνοδος μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1%, όπως αναφέρουν τα σημερινά «Νέα».

Οι αυξήσεις στα επιτόκια θα επιβαρύνουν τους νέους δανειολήπτες, χωρίς, ωστόσο, να αφήσει ανεπηρέαστους και τους παλιούς δανειολήπτες με κυμαινόμενο επιτόκιο, αφού – σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών – το πρώτο εξάμηνο του 2010 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) προτίθεται να αυξήσει κατά τουλάχιστον 0,25% το βασικό επιτόκιο του ευρώ. Μια τέτοια κίνηση θα συμπαρασύρει προς τα πάνω τις δόσεις όλων των δανείων στα κυμαινόμενα επιτόκια, ενώ δεν αποκλείεται οι αυξήσεις αυτές να μετακυλιστούν και στα σταθερά.

Το υψηλό κόστος δανεισμού στις διεθνείς αγορές είναι ένας από τους λόγους που επικαλούνται οι τραπεζίτες για να δικαιολογήσουν την άνοδο των επιτοκίων. Έτερος λόγος είναι η αύξηση των επισφαλών δανείων, που όπως λένε οι ίδιοι, θα πρέπει να αποτυπώνονται στους ισολογισμούς τους εξαιτίας των νέων ρυθμίσεων της κυβέρνησης για δανειολήπτες και επιχειρήσεις.

Κερδισμένοι από την άνοδο των επιτοκίων θα είναι ωστόσο οι καταθέτες και όσοι διαθέτουν χρήματα προς επένδυση. Ήδη οι μικρές τράπεζες έχουν ανεβάσει τα επιτόκια των καταθέσεων προθεσμίας κατά 0,5% και για μεγάλα ποσά – άνω των 100.000 ευρώ – το ονομαστικό επιτόκιο ξεπερνά το 3% και προσεγγίζει ακόμη και το 3,5% για τρίμηνες ή εξάμηνες καταθέσεις.

Στο μεταξύ, χθες τα spread στα δεκαετή ομόλογα υποχώρησαν στο 2,58% (από 2,67% προχθές), την ίδια ώρα που το Δημόσιο δανειζόταν με υψηλό επιτόκιο 1,67%, ποσό 1,5 δισ. ευρώ για τρεις μήνες. Η άνοδος του επιτοκίου είναι εντυπωσιακή, αν αναλογιστεί κανείς ότι τρεις μήνες νωρίτερα ο 3μηνος δανεισμός είχε κόστος 0,35%.

Κουπόνια για το οικιακό προσωπικό

Με κουπόνια θα πληρώνονται περισσότερα από 250.000 άτομα που παρέχουν τις υπηρεσίες τους σε σπίτια ή σε αγροτικές εργασίες, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης, διευκρινίζοντας ότι οι σχετικές ρυθμίσεις θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Στόχος του υπουργείου είναι η ασφάλιση των ατόμων που απασχολούνται σε κατ’ οίκον εργασίες, όπως η φύλαξη παιδιών, ηλικιωμένων, ασθενών, κηπουροί και αγρεργάτες, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα των Ταμείων με 300-350.000.000 ευρώ ετησίως.

Για παράδειγμα: ο εργοδότης που απασχολεί για λίγες ώρες μια οικιακή βοηθό θα παίρνει από την τράπεζα το κουπόνι των 50 ευρώ και θα το δίνει στην εργαζόμενη. Εκείνη, στη συνέχεια, θα προσκομίζει το κουπόνι στο ΙΚΑ, το οποίο θα παρακρατεί 10 ευρώ για τις εισφορές και θα της δίνει 40 ευρώ στο χέρι.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές

Υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής χθες, το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές και την φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών. Το νομοσχέδιο συνάντησε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για προχειρότητα, εκ του γεγονότος ότι προανήγγειλε την φορολόγηση των γονικών παροχών, με συνέπεια να υπάρξουν μαζικές μεταβιβάσεις – όπως επίσης και για φορολογική επιδρομή με θύμα τη μεσαία τάξη. Δεύτερο σημείο κριτικής, υπήρξε η διαφορά που σημειώνεται στην φορολόγηση των ατύπων χρηματικών δωρεών και των δωρεών σε μετοχές.

Άλλη αφορμή για κριτική, έδωσε ο συνυπολογισμός των υποθέσεων παροχών από το 1990 στον υπολογισμό του φόρου. Ο συνυπολογισμός αυτός, σε συνδυασμό με την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών, εξανεμίζει κατά την αντιπολίτευση, τα οφέλη από την ενδεχόμενη αύξηση των αφορολόγητων ορίων.

Ο παριστάμενος υφυπουργός Οικονομικών, Φ. Σαχινίδης, συμπέρανε πως από τη συζήτηση γίνεται κατανοητό το πόσο ήταν απαράδεκτες υπέρ της μεγάλης περιουσίας οι ρυθμίσεις της ΝΔ και τόνισε πως το νομοσχέδιο έρχεται «ώστε να πάψουν οι γονικές παροχές των φτωχών να επιδοτούν τις παροχές των πλουσίων και των κατεχόντων».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο υφυπουργός, όπως επίσης και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γ. Αμοιρίδης και άλλοι βουλευτές, επεσήμαναν πως για μεταβιβαζόμενες αξίες μέχρι 310.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση είναι μικρότερη με το νέο σύστημα σε σχέση με το ισχύον – θέση που αμφισβήτησε η αντιπολίτευση, ενόψει αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Ο κος Σαχινίδης σημείωσε επίσης, πως το νομοσχέδιο εισήχθη κατεπειγόντως, καθώς παρατηρήθηκαν «αθρώες μεταβιβάσεις σε Δ.Ο.Υ. πλουσίων περιοχών, με προφανή σκοπό την ακύρωση του κοινωνικού διαλόγου – μεταβιβάσεις που ήταν αυξημένες και ποσοτικά». Το επιχείρημα αυτό, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Χ. Σταϊκούρας, το χαρακτήρισε «επικοινωνιακό δημιούργημα, με έντονη την αύρα του λαϊκισμού, ώστε οι ρυθμίσεις να καταστούν πιο εύπεπτες απ’ την κοινωνία».

Απέναντι στην κριτική για την φορολόγηση των χρηματικών δωρεών, ο υφυπουργός σημείωσε πως «οι γονείς δεν χαρίζουν χρήμα, αλλά έχουν κοινούς λογαριασμούς με τα παιδιά τους. Χρηματική δωρεά που κατατίθεται στην Εφορία, σημαίνει ότι ο γονιός θέλει να καλύψει το πόθεν έσχες του γιού του».

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις γονικές παροχές και την φορολόγηση των τσιγάρων και των ποτών «Τροποποίηση του Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών παροχών, Προικών και Κερδών από Λαχεία και του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα» του Υπουργείου Οικονομικών.

Μετά από αίτημα του Λα.Ο.Σ. διεξήχθη ονομαστική ψηφοφορία για το άρθρο 1 του νομοσχεδίου όπου υπέρ τάχθηκαν 155 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και κατά, 103 βουλευτές των κομμάτων αντιπολίτευσης (επί 258 βουλευτών που ήταν παρόντες). Στη συνέχεια έγιναν δεκτά κατά πλειοψηφία και τα υπόλοιπα δυο άρθρα του νομοσχεδίου, ενώ τέλος, κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό το νομοσχέδιο και επί του συνόλου.