Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά την τοποθέτησή του στην έναρξη των εργασιών της επιτροπής λογιστικού ελέγχου του χρέους εξέφρασε τη δέσμευσή του να βοηθήσει το έργο της, σημειώνοντας πως είναι υποχρέωση οι πολίτες να μάθουν για τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στο όνομά τους.

Ads

«Σημαντικότερη αποστολή της Επιτροπής είναι να φέρει στο φως όλους τους μηχανισμούς που διόγκωσαν το χρέος και το φόρτωσαν στις πλάτες των πιο αδύναμων», τόνισε.

Ο υπερδανεισμός, όπως είπε, είναι ζήτημα αρχιτεκτονικής της ευρωζώνη όχι θέμα κηφήνων του Νότου και μυρμηγκιών του Βορρά. Σχετικά με το Μνημόνιο τονισε πως ήταν μια «μισάνθρωπική μεταφορά» των βαρών από τα βιβλία των βορειοευρωπαϊκών τραπεζών στους ώμους των λαών του Νότου. «Το έγκλημα θα πρέπει να αναδειχθεί», είπε, επισημαίνοντας πως κάποια τζιτζίκια πλούτισαν από την κρίση, σε βάρος των λαών της Ευρώπης, των μυρμηγκιών. «Δεν θα πρέπει να μιλάμε για Έλληνες εναντίον Γερμανών και το αντίστροφο», σημείωσε.

Καταλήγοντας ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι είναι δυστυχές «η αποτυχία του πολιτικού συστήματος να υποκαθίσταται από μία Επιτροπή», παρατηρώντας ότι σε μια ευνομούμενη δημοκρατία όχι αυτή η Επιτροπή αλλά η Δικαιοσύνη εδώ και χρόνια θα έπρεπε να είχε αναλάβει το βάρος αυτού του έργου.