Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να «σπάσει» τη σταθερή ισοτιμία φράγκου / ευρώ, αποτέλεσε μια δυσάρεστη εξέλιξη για δεκάδες χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες, υπολογίζονται σε 60 με 65 χιλιάδες, που πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς με την εν λόγω κίνηση αυξάνεται σημαντικά η δόση των στεγαστικών δανείων που είχαν λάβει σε ελβετικό φράγκο.

Ads

Με την εγκατάλειψη της σταθερής ισοτιμίας με το ευρώ, η τιμή του ελβετικού φράγκου εκτινάχθηκε. Διακυμάνσεις τέτοιου επιπέδου στις αγορές συναλλάγματος είναι σπάνιες και αποτελούν σημαντικές στιγμές στη διεθνή νομισματική ιστορία αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν εξηγούνται. Διαβάστε στο Tvxs.gr την ανάλυση του Πάνου Παναγιώτου για τους «δέκα λόγους που έσπασε η ισοτιμία φράγκου – ευρώ».

Τραπεζικά στελέχη συνέστησαν ψυχραιμία στους δανειολήπτες, καλώντας τους να μην προχωρήσουν σε  εσπευσμένες κινήσεις, όπως για παράδειγμα να μετατρέψουν τα δάνειά τους σε ευρώ διότι τότε θα γράψουν πραγματικές ζημιές, ενώ προσωρινά οι όποιες ζημιές είναι λογιστικές και ενδεχομένως πρόσκαιρες. Τα στελέχη, που μίλησαν στη Real, επισήμαναν πως τα στεγαστικά αυτά δάνεια είναι μακροπρόθεσμης διάρκειας, 20ετίας και άνω, και επηρεάζονται από τους οικονομικούς κύκλους, άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά. Επισημαίνουν ότι οι τράπεζες θα συμβάλουν ώστε να υπάρξει ενημέρωση σε όποιον την ζητάει, ενώ τονίζουν ότι σε κάθε περίπτωση θα αναζητηθούν λύσεις σε όσους πληγούν.

Παρέμβαση υπήρξε και από το γραφείο του πρωθυπουργού και τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αντώνης Σαμαράς δεσμεύεται πως προτίθεται να προχωρήσει σε άμεση ρύθμιση του ζητήματος, αμέσως μετά τις εκλογές με την κατάθεση νόμου. «Από χθες, άλλωστε, και από την πρώτη στιγμή, ο Πρωθυπουργός είχε επαφές για το θέμα με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα και με τους διοικητές των συστημικών τραπεζών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ads

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του δεσμεύτηκε για νομοθετική ρύθμιση, σημειώνοντας πως παρακολουθεί τις εξελίξεις με προσοχή. Όπως αναφέρει σε σχετική του ανακοίνωση, επιφυλάσσεται να επιλύσει το θέμα νομοθετικά, «εναρμονίζοντας την ελληνική νομοθεσία με τις δικαστικές αποφάσεις, ώστε να ανακουφίσει τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις τόσο δραματικές οικονομικές συνθήκες».

«Έτσι», συμπληρώνει, «εκτός από τη διαβεβαίωση ότι το πρόγραμμα της νέας σεισάχθειας περιλαμβάνει και τα δάνεια σε ελβετικά φράγκα, ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα εξετάσει την εφαρμογή ειδικού προγράμματος ρύθμισης, σε ελβετικά φράγκα στα πλαίσια του ενδιάμεσου φορέα, εξετάζοντας χωριστά την κάθε περίπτωση και με την κατεύθυνση ότι οι τράπεζες πρέπει να συμμετέχουν στην νέα ζημιά των δανειοληπτών».