Ο καθηγητής γενετικής Μανώλης Δερμιτζάκης, δήλωσε πως ενδεχομένως το lockdown να διαρκέσει περισσότερο από τρεις εβδομάδες, εάν δεν επιτευχθούν τα απαραίτητα αποτελέσματα, επισημαίνοντας όμως ότι δε θα κρατήσει έως τα Χριστούγεννα.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Δερμιτζάκης δήλωσε πως «το lockdown ξεκινά με ένα σχεδιασμό τριών εβδομάδων αλλά στο βάθος νομίζω πρέπει να βλέπουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα».

Για τον λόγο αυτό, ο καθηγητής στην ιατρική σχολή της Γενεύης δήλωσε κατατοπιστικά πως«αν δεν δούμε το επιθυμητό αποτέλεσμα στη μείωση των κρουσμάτων το lockdown θα συνεχιστεί», λέγοντας μάλιστα πως, για να βγούμε από το lockdown με περίπου 500 κρούσματα ημερησίως, ενδεχομένως να χρειαστούν 4-5 εβδομάδες.

Παρ’ όλα αυτά, αφού αποσαφήνισε πως το lockdown δε θα συνεχιστεί έως τα Χριστούγεννα, ανέφερε πως, επί της ουσίας, η διάρκεια του lockdown θα καθοριστεί από το «το πώς θέλουμε να είμαστε μετά», δηλώνοντας παράλληλα πως «αν θέλουμε να έχουμε μεγάλη ελευθερία μετά, τότε πρέπει να κάνουμε πολύ μακρύ lockdown».

Ads

Επιπλέον, σχετικά με το ζήτημα των εμβολίων κατά του κορονοϊού, ο καθηγητής εμφανίστηκε περισσότερο αισιόδοξος, δηλώνοντας: «Το χρονοδιάγραμμα περίπου ισχύει. Περιμένουμε τα αποτελέσματα από την τρίτη φάση της δοκιμής από κάποιες εταιρείες τις επόμενες εβδομάδες.Αν τα αποτελέσματα είναι όσο καλά περιμένουν, θα πάνε για έγκριση επείγουσας χρήσης».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως ο κύριος Δερμιτζάκης είχε παραιτηθεί τον Αύγουστο από την ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, αναφερόμενος σε «διάσταση απόψεων» με την κυβέρνηση.