Ολιγόλεπτη συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε ο Νίκος Δένδιας. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογος του συμφώνησαν να δοθεί ημερομηνία για τις διερευνητικές επαφές για τον ελληνοτουρκικό διάλογο. 

 
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Νίκος Δένδιας εξέφρασε στον Μεβλούτ  Τσαβούσογλου την αντίδραση της Ελλάδας για τα Βαρώσια. Οι δυο υπουργοί Εξωτερικών συναντήθηκαν στο περιθώριο του Globsec Forum στη Μπρατισλάβα. 

Ελάχιστη ώρα μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Δένδια, ωστόσο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο πλαίσιο του φόρουμ για την Ασφάλεια παρουσίασε χάρτες για να καταγγείλει ως μαξιμαλιστικές τις θέσεις της Ελλάδας για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Ads

Ο πρώτος ήταν ο χάρτης της Σεβίλλης. Στον δεύτερο χάρτη απεικονιζόταν μια ελληνική και μια τουρκική σημαία που κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ έδειχνε τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο τρίτος χάρτης ήταν του Καστελόριζου που όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσαβούσογλου είναι ένα νησί μόλις 2 χλμ από τις ακτές της Τουρκίας που διεκδικεί 40.000 km2 υφαλοκρηπίδα.

Παράλληλα, ο κ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε στην διαδικασία των διερευνητικών επαφών που δεν δρομολογήθηκε τον Αύγουστο λέγοντας πως η Ελλάδα με το να υπογράψει το σύμφωνο με την Αίγυπτο ουσιαστικά προχώρησε σε μια κίνηση κακής πίστης έναντι της Τουρκίας και της διαδικασίας των διερευνητικών.

Ads