Αποστάσεις από την πολιτική που ακολουθεί το υπουργείο Εξωτερικών πήρε ο Νίκος Δένδιας, επιμένοντας -κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού– στην «υπαρκτή και ζώσα απειλή» της Τουρκίας την ώρα που το κυβερνητικό αφήγημα είναι τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο.

Ads

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας θύμισε τον διάλογο των Μηλίων με τους Αθηναίους στο πέμπτο βιβλίο του Θουκυδίδη, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να επισημάνει τη διαφορά σε επίπεδο συσχετισμού δυνάμεως ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, με πολλούς στη Βουλή να ερμηνεύουν τα λόγια του ως «καμπανάκι» για τις αναβαθμισμένες διαπραγματεύσεις με τη γείτονα.

«Είμαστε σε μια ευαίσθητη καμπή, τη διευρυνόμενη γκάμα απέναντι στην πατρίδα τη βλέπετε, χρειαζόμαστε εθνική συναίνεση, το δίλημμα βούτυρο ή όπλα ψευδεπίγραφο αν δεν έχεις όπλα, το βούτυρο θα το φάει άλλος», είπε, υπογραμμίζοντας πως «προτιμάμε σχολεία και νοσοκομεία από F-35 και Rafale, αλλά για να τα έχουμε αυτά πρέπει να έχουμε Rafale και F-35».

«Είναι καλό να θυμηθούμε αυτό που εγώ διδάχθηκα στο Γυμνάσιο, τον διάλογο των Αθηναίων και Μηλίων στο 5ο βιβλίο του Θουκυδίδη. Στην αρχή τίθεται σαφώς ότι το δίκαιο λαμβάνεται υπ’ όψιν όταν υπάρχει ίση δύναμη για την επιβολή του. Όταν δεν υπάρχει ισχύς οι ισχυροί κάνουν όσα του επιτρέπει η ισχύς τους και οι αδύναμοι παραχωρούν όσα επιβάλλει η αδυναμία τους. Στο αρχαίο κείμενο η φράση είναι: δυνατά δέ οί προύχοντες πράσσουσι καί οί ασθενείς ξυγχωρούσιν. Εγώ κύριοι δεν επιθυμώ η πατρίδα μου να ξυγχωρεί», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ads

Αναφερόμενος στις Ένοπλες Δυνάμεις, μίλησε για μία νέα εποχής, κάνοντας εκτενή ανάλυση στο νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε βάθος δεκαετίας αλλά και στο θόλο για αντιαεροπορική και αντι drone προστασία.

Διαβάστε: Reuters / Η Ελλάδα θα αγοράσει πυραύλους από το Ισραήλ και μη επανδρωμένα αεροσκάφη από τις ΗΠΑ

«Μπαίνουμε σε νέα εποχή στην οποία μπορούμε να παράγουμε και να δίνουμε λύση στα αμυντικά μας προβλήματα», πρόσθεσε. Για το ζήτημα της στέγασης του προσωπικού ξεκαθάρισε ότι μέχρι το 2030 θα έχουν καλυφθεί όλες οι ανάγκες όσων μετατίθενται: «Όπου μεταθέτει κάποιον η πατρίδα , είτε μόνο του είτε με την οικογένειά του θα του δίνει και ένα κλειδί για σπίτι» είπε.