«Η κατάσταση είναι καλύτερη στα Κύθηρα. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ενεργό μέτωπο πυρκαγιάς» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, ο οποίος όμως, υπογραμμίζει ότι όλες οι δυνάμεις είναι σε επιφυλακή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Ads

«Αυτήν την ώρα στα Κύθηρα υπάρχουν κάποιες εστίες φωτιάς μόνο στις καμένες εκτάσεις και κυρίως στο νοτιοδυτικό μέτωπο του νησιού, που αντιμετωπίζονται δραστικά από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, αλλά και από τα εναέρια μέσα. Δεν υπάρχει πλέον ενεργό μέτωπο. Η εικόνα της πυρκαγιάς είναι καλύτερη. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι» τονίζει, σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, λίγο μετά τις 10 το πρωί της Δευτέρας, η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έπεσαν οι δυνατοί άνεμοι στο νησί, αλλά παραμένουν μεταβλητοί. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς εξακολουθούν να επιχειρούν στα Κύθηρα το πρωί της Δευτέρας 116 πυροσβέστες με 38 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 83 ατόμων, 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη.

Β. Αποστόλου:  «Σύντομα, μέχρι το μεσημέρι, θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση»

Ads

«Πιστεύουμε ότι σύντομα, μέχρι το μεσημέρι, θα έχει ελεγχθεί απόλυτα η κατάσταση» δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στα Κύθηρα.    «Η συγκρατημένη αισιοδοξία, που εξέφρασα χθες το βράδυ, εξακολουθεί να υπάρχει» είπε ο υπουργός, διευκρινίζοντας ότι η θετική έκβαση συναρτάται με τις καιρικές συνθήκες, προϋποθέτει, δηλαδή, πως δε αυξηθεί η ένταση και δε θα αλλάξει η φορά του ανέμου.

«Πρόκειται για μία μεγάλη καταστροφή, περιβαλλοντική κατά πρώτο λόγο, με δεδομένο ότι από τα 15.000-17.000 στρέμματα πάνω από το 90% είναι δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, είναι μία πυκνή βλάστηση» είπε ο κ.Αποστόλου.

image

Αναφερόμενος στην επόμενη μέρα του νησιού, επισήμανε ότι «χρειάζεται άλλες κινήσεις, πρέπει να κηρυχθούν οι εκτάσεις που κάηκαν αναδασωτέες, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, έστω και πρόχειρες, για να δούμε πώς θα συγκρατήσουμε όσο γίνεται γρηγορότερα τα εδάφη αυτά, που βρίσκονται στις καμένες εκτάσεις και έχουν την επικινδυνότητα».

Σε ό,τι αφορά το πεδίο αρμοδιότητας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης -υπάρχουν μεγάλες εκτάσεις ελαιοκαλλιέργειας στο νησί- ο υπουργός διευκρίνισε ότι «πρέπει εκεί να δούμε πώς και το εισόδημα που θα χαθεί φέτος και οι ζημιές που θα υπάρξουν στο αγροτικό κεφάλαιο να καλυφθούν».

«Υπάρχουν ζητήματα που έχουν σχέση και με τις πληρωμές, όσον αφορά τις εκτιμήσεις αγροτικού χαρακτήρα, να δούμε το κατά πόσο η κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μπορεί να διευκολύνει και οικονομικού χαρακτήρα υποχρεώσεις των κατοίκων» είπε, εξηγώντας πως ο ίδιος θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότητα ολιγόμηνης παράτασης στις οικονομικές υποχρεώσεις των κατοίκων.

Ο Β. Αποστόλου σημείωσε ότι σε υπηρεσίες κοινής ωφέλειας όποιες βλάβες υπήρξαν αποκαταστάθηκαν σε διάστημα ελάχιστων ωρών. «Δεν είχα ξαναδεί, έχοντας βιώσει εκατοντάδες πυρκαγιές, την ώρα που καιγόταν η κολόνα της ΔΕΗ δίπλα να υπάρχει συνεργείο της ΔΕΗ και να αλλάζει την κολόνα», ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ διαβεβαίωσε ότι και οι τουριστικού χαρακτήρα υποδομές δεν έχουν κανένα πρόβλημα και «γι’ αυτό η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι φιλοξενούμενοι τουρίστες στο νησί δεν επηρεάστηκαν καθόλου και είναι θετικό αυτό, γιατί συνεχίζεται η τουριστική δραστηριότητα χωρίς καμιά επίπτωση».

Ο υπουργός επισήμανε την ανάγκη να δοθεί βαρύτητα στο θέμα της πρόληψης πυρκαγιών, ιδιαίτερα σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές. «Να έχουμε ουσιαστικότερη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και της αυτοδιοίκησης ιδιαίτερα στα θέματα της πρόληψης και της έγκαιρης επέμβασης. Όσα εναέρια μέσα και να έχουμε, θέλουν κάποιο χρόνο για να βρεθούν και σε αυτόν τον χρόνο πρέπει τοπικά να μπορούμε να παρέμβουμε, γιατί όταν ξεφύγει μία πυρκαγιά δυσκολεύουν πάρα πολύ τα πράγματα», σημείωσε.

Η περιφερειακή Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1, ανέφερε ότι η εικόνα είναι καλύτερη, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, κάθε πρωί είναι καλύτερα και το απόγευμα αλλάζει και εκτίμησε ότι ίσως πάνω από 15.000 στρέμματα έχουν καεί.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Κυθήρων Ευστράτιος Χαρχαλάκης έκανε λόγο για «μαύρη μέρα» για το νησί, καθώς καταστράφηκε το 1/3 του τόπου και κάηκαν πάνω από 15.000 στρέμματα δασικής έκτασης και χαμηλής βλάστησης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.