Ρούχα, παπλώματα, μεταχειρισμένα έπιπλα, ηλεκτρικές συσκευές που δεν χρειάζεστε; Μην τα πετάτε. Δώστε τα εκεί που τα έχουν ανάγκη. Φορείς και ιδρύματα που βοηθούν συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν όλα εκείνα τα αντικείμενα που δεν θέλετε και απλώς πιάνουν χώρο στο σπίτι σας.

Ίδρυμα Αστέγων Δήμου Αθηναίω
ν: Ρούχα, σεντόνια, παπλώματα που δεν χρειάζεστε πια, μπορείτε να τα παραχωρήσετε στο ίδρυμα αστέγων, το οποίο δέχεται καθημερινά προσφορές 8:00-3:00 στην Πειραιώς 35.
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2105239465 και 2105246516, e-mail: kyada@otenet.gr
ηλεκτρονική Διεύθυνση: https://www.kyada.gr/

Ads

Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας: Χρειάζεται βιβλία όλων των ηλικιών για την ενίσχυση της βιβλιοθήκης του. Περισσότερες πληροφορίες στο 2104515387 ή στο https://www.xatzikiriakio.gr/

Ομάδα ΡΕΤΟ, πρώην ναρκομανών: Οποιοδήποτε αντικείμενο, είτε λειτουργεί, είτε όχι. Η ομάδα απασχολεί άτομα για επισκευές ή κατασκευές. Διατηρεί μαγαζιά με μεταχειρισμένα αντικείμενα/έπιπλα κτλ. Παραλαμβάνει από το σπίτι, μεγάλα και μικρά αντικείμενα (έπιπλα, ηλεκτρικές/ηλεκτρονικές συσκευές, ρούχα, παιχνίδια κ.ά)
Τηλ. 210 66 25 096

«Πράσινος Γάτος»: Ο Πράσινος Γάτος δέχεται τα πράγματα που δεν χρειαζόμαστε πια. Αντί να τα ανεβάσουμε στο πατάρι ή να τα πετάξουμε στα σκουπίδια, μπορούμε να τα δώσουμε σε ανθρώπους που τα χρειάζονται πραγματικά.

Ads

Τα αντικείμενα που δίνουμε ζυγίζονται και μας προσφέρετε ένα συμβολικό αντίτιμο. Στον Πράσινο Γάτο μπορεί κανείς να βρει πληθώρα αντικειμένων, από ρούχα μέχρι CD, DVD, βιβλία σε όλες τις γλώσσες, παιχνίδια, αλλά και χειροποίητα αντικείμενα, με τιμές από 1,5 ευρώ μέχρι περίπου 50 (τόσο κοστολογήθηκε ένα επώνυμο ταγιέρ).

Ο Γάτος τροφοδοτεί συνεχώς οργανώσεις, όπως π.χ. η «Κλίμακα», η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των αστέγων, ενώ βρίσκεται σε συνεργασία και με βιοτεχνία στα Καμίνια που φτιάχνει στουπιά από ανακυκλωμένα υφάσματα. Πράσινος Γάτος, Ιπποκράτους 142, 6979178257

SKOROS: Στο πλαίσιο της προσπάθειάς για μια αλληλέγγυα οικονομία και μια εναλλακτική μορφή οικονομικής ζωής, ο Σκόρος αποφάσισε να πειραματιστεί με έναν διαφορετικό τρόπο «κατανάλωσης». Ένα πάρε-δώσε χωρίς χρήματα, έναν χώρο ανταλλαγής και αλληλεγγύης.

Στο χαριστικό παζάρι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά που κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Επειδή δεν είναι όλα για τα σκουπίδια: τα πράγματα χάνουν την αξία τους όταν δεν χρησιμοποιούνται. Στο Σκόρο ξαναδίνουν αξία, προσφέρουν πράγματα αχρησιμοποίητα αλλά όχι άχρηστα. Χωρίς τιμή (γιατί άλλο αξία και άλλο τιμή), χωρίς χρήματα. Χωρίς να χρειάζεται να φέρουμε κάτι για να πάρουμε κάτι άλλο. Μόνος όρος: να χρησιμοποιήσουμε αυτό που θα πάρουμε.

Η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι άμυνα ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος. Δεν σημαίνει φιλανθρωπία ή άδειασμα της αποθήκης και της ντουλάπας μας αλλά αλληλεγγύη. Χωρίς αντίτιμο σημαίνει προσφέρω, μοιράζομαι. Φέρτε αντικείμενα, ρούχα, βιβλία, cd, και ό,τι άλλο δεν χρησιμοποιείτε στο πατάρι του Σπόρου και πάρτε ό,τι σας είναι χρήσιμο!

Για τα προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς στον Σκόρο, αλλά και περισσότερες πληροφορίες για τη φιλοσοφία του, επισκεφτείτε το skoros.espiv.net/about
Ζ. Πηγής & Ερεσού στα Εξάρχεια. Τηλ. 6981076913

xariseto.gr: Στην ιστοσελίδα του, μπορεί να βρει κανείς διάφορα αντικείμενα που για κάποιον δεν είναι χρήσιμα αλλά κάποιος άλλος μπορεί να τα χρειάζεται. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του xariseto.gr, «η επαναχρησιμοποίηση δεν είναι ντροπή ή μειονέκτημα, είναι πρόταση και στόχος, είναι ένας εναλλακτικός τρόπος ανακύκλωσης!» www.xariseto.gr

FreeCycle
: Το κίνημα freecycle ξεκίνησε το 2003 στην Αριζόνα και από τότε έχει επεκταθεί σε 75 χώρες σε όλον τον κόσμο. Άλλη μια έξυπνη λύση στο πρόβλημα της υπερκατανάλωσης και της ανακύκλωσης. Για περισσότερες πληροφορίες: www.freecycle.org

Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης: Πλ. Ελευθερίας 1, Τ.Κ. 105 53 Αθήνα
Τηλ. 210 3314334 – 210 3378412 – 2103816886
Mαγαζί μεταχειρισμένων: Φειδίου 14-16 106 78 Αθήνα
Tηλ/Fax: 210 3816886

Απόρριψη ογκωδών αντικειμένων από το Δ. Αθηναίων: Ένα τηλέφωνο στην υπηρεσία καθαριότητας του Δημοτικού Διαμερίσματος που ανήκουμε ή στο 1960 της Διεύθυνσης Καθαριότητας ή στο 1595 της Γραμμής του Δημότη, αρκεί ώστε να διευκρινιστεί η ώρα που μπορούμε να βγάλουμε το ογκώδες αντικείμενο που επιθυμούμε να απορρίψουμε.