Την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης προκάλεσε ρύθμιση που ψηφίστηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών και προβλέπει ειδική εξαίρεση για τους εφοπλιστές, ώστε να καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές το 2024 -2025 αντί για φέτος, την ώρα μάλιστα που το σύνολο των επαγγελματιών της χώρας καλείται να καταβάλει την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Σύμφωνα με το άρθρο 52 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης και τις τελωνειακές ρυθμίσεις, «εξαιρετικά» για το έτος 2021 αναστέλλεται η εφαρμογή των ασφαλιστικών εισφορών των εφοπλιστών.
Όπως σημειώνεται στη σχετική διάταξη: «Το ποσοστό προσαύξησης τέσσερα τοις εκατό (4%) που αναστέλλεται για το έτος 2021 και εξακολουθεί να λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό των ποσών φόρου και εισφορών των επόμενων ετών της πενταετίας 2021-2025, προστίθεται κατά δύο τοις εκατό (2%) ετησίως στο ποσοστό προσαύξησης των δύο τελευταίων ετών της πενταετίας αυτής και το ποσοστό προσαύξησης για τα έτη αυτά διαμορφώνεται σε έξι τοις εκατό (6%)».
Ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος έκανε λόφο για «τακτοποίηση του ζητήματος» ενώ η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Παπανάτσιου εξαπέλυσε επίθεση στον αρμόδιο υπουργό και τόνισε σε αντίθεση με τους εφοπλιστές, «η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες αποφάσισε και ανήρτησε τα εκκαθαριστικά των οφειλών των επιχειρήσεων από την επιστρεπτέα προκαταβολή, κύριε υπουργέ, τα οποία είχαν λάβει στην περίοδο της πανδημίας. Και δεν είναι μόνο ότι τα ανήρτησε. Έχει ήδη αρχίσει ο συμψηφισμός από άλλες ενισχύσεις που περίμεναν οι άνθρωποι να πάρουν οι επιχειρήσεις, οι επιχειρηματίες όλοι, προκειμένου να ξεπεράσουν και τον σκόπελο και της ενεργειακής κρίσης.
Άλλες ενισχύσεις, λοιπόν, ή άλλες οφειλές του δημοσίου προς αυτούς παρακρατούνται για την επιστρεπτέα προκαταβολή». Όπως είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ «πάνω από 600.000 επιχειρήσεις καλούνται στο τέλος του μήνα να πληρώσουν ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, τμήμα της επιστρεπτέας προκαταβολής και εντείνουν το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν πολλές από αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ 48% των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Το 21,4% δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το 47,3% έχει ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο ή ιδιώτες».
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >