Σε μαζική διαμαρτυρία καλούν σήμερα το απόγευμα (με προσυγκέντρωση στις 6 στα Προπύλαια, και πορεία στις 7 στο κέντρο της Αθήνας) φοιτητικοί και εκπαιδευτικοί σύλλογοι, οργανώσεις και κόμματα της εξωκοινοβουλευτικές αριστεράς ενάντια στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου,  που περιλαμβάνεται στο πρώτο νομοσχέδιο οποίο αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση.

Ads

Το ΜΑΣ, η ΕΑΑΚ, το Bloco, η Πορεία, οι Αγωνιστικές Κινήσεις και άλλες αριστερές παρατάξεις διαμηνύουν ότι «δεν θα περάσει» η κατάργηση την οποία η υπουργός Παιδείας θέλει να συνοδεύσει με ελεγχόμενη εισόδου στα ΑΕΙ και την είσοδο της αστυνομίας στα πανεπιστήμια με ένα απλό… τηλεφώνημα.

Στα καλέσματα τονίζεται πως η κυβέρνηση δεν βλέπει τα πραγματικά προβλήματα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτό της χρηματοδότησης, αλλά «χτυπάει» το άσυλο δεν έχει στόχο την πάταξη της εγκληματικότητας όπως υποστηρίζει η κυβένηση, αλλά άλλους σκοπούς, όπως τη μελλοντική καταστολή αντιδράσεων, ενόψει αλλαγών στο χώρο της Παιδείας. Ακολουθούν ορισμένα από τα καλέσματα στη σημερινή κινητοποίηση.

ΜΑΣ: Θα βάλουμε φρένο στα σχέδια καταστολής

Φοιτητικοί Σύλλογοι: Ιστορικού-Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Νηπιαγωγών, Τουρκικών Σπουδών, Οικονομικό ΕΚΠΑ, Νοσηλευτικής, Αρχιτεκτονικής, ΝΦΕΕΜΠ

Ads

Η προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να καταργήσει το άσυλο θα πέσει στο κενό! Με κάθε τρόπο, θα βάλουμε φρένο στα σχέδια καταστολής των αγώνων μας! 

Δεν τσιμπάμε στα προκλητικά προσχήματα, περί «εγκληματικότητας, διακίνησης ναρκωτικών» με τα οποία επιδιώκουν να παγιδεύσουν τους φοιτητές! Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά σε περιοχές όπου δεν υπάρχει κανέναν πανεπιστημιακό ίδρυμα, από το κέντρο της Αθήνας μέχρι το Μενίδι για να διαπιστώσει ότι δεν είναι το άσυλο που εμποδίζει την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της διακίνησης των ναρκωτικών. Επιπλέον το ήδη υπάρχον νομικό πλαίσιο μπορεί να αντιμετωπίσει αυτά τα ζητήματα μέσα στα Πανεπιστήμια. Αυτοί που σίγουρα δεν μπορούν να τα αντιμετωπίσουν είναι οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης, που με τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΕ διογκώνουν το πρόβλημα!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως ακριβώς και ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν νοιάζονται για τις συνθήκες διαβίωσης και μόρφωσης, των φοιτητών, μέσα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα! Από κοινού όλα αυτά τα χρόνια καθηλώνουν την υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα την ενίσχυση προβλημάτων έλλειψης φωτισμού, συντήρησης, φύλαξης, που διαμορφώνουν το έδαφος για φαινόμενα τα οποία οι ίδιοι αξιοποιούν στη συνέχεια για το χτύπημα του ασύλου! Η «καθαριότητα των ιδρυμάτων» που προτείνει η ΝΔ είναι η εξαφάνιση της συλλογικής και οργανωμένης διεκδίκησης, είναι η απαλλαγή από το φοιτητικό κίνημα, για να παρελαύνουν στα ιδρύματα ανενόχλητες οι επιχειρήσεις και η πολιτική που εξυπηρετεί την κερδοφορία τους! Αυτός είναι ο πραγματικός «εχθρός» τους, που τους χαλάει τα σχέδια να μετατρέψουν τη γνώση σε εμπόρευμα, να σαρώσουν τα δικαιώματα μας στη μόρφωση!

Απορρίπτουμε τους κάλπικους καβγάδες ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με τους βουλευτές του δεύτερου να εμφανίζονται προκλητικά ως δήθεν υπερασπιστές του ασύλου! Δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Ο ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου, την ένταση της καταστολής όχι μόνο συκοφάντησε το άσυλο αλλά και άνοιξε το δρόμο για την κατάργηση του στην πράξη!  Έδωσε το ελεύθερο στη ΝΔ να μιλάει με θράσος για την κατάργηση του ασύλου, ως κάτι το φυσιολογικό. Με τις αλλεπάλληλες επιθέσεις των ΜΑΤ σε εστιακούς φοιτητές, τις επιθέσεις σε εκπαιδευτικούς και φοιτητές, τους δύο συμφοιτητές μας που ακόμα δικάζονται με ανυπόστατες κατηγορίες επειδή τόλμησαν να αντισταθούν στη συμμετοχή της χώρας μας στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στη ΣΥΡΙΑ! Άλλωστε η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τζάκρη δεν κρατήθηκε και ομολόγησε τον πραγματικό τους στόχο, ότι «δεν είναι δυνατόν εν έτη 2020 μια αριστερή κυβέρνηση να μην έχει καταργήσει το άσυλο»!

Το άσυλο προστατεύει το αναφαίρετο δικαίωμα μας να συζητάμε, να αποφασίζουμε συλλογικά και να οργανώνουμε τον αγώνα για τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή! Ποτέ δεν ήταν δεδομένο! Κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους!

Για αυτό και θέλουν να χτυπήσουν το άσυλο! ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ θέλουν σιγή νεκροταφείου μέσα στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ώστε να μπορούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι να κάνουν ανενόχλητοι τις μπίζνες για τα κέρδη τους στις πλάτες των φοιτητών, για να εφαρμόζεται χωρίς εμπόδια η πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας και στην Ανώτατη Εκπαίδευση!

Το άσυλο δεν είναι «κούφιο γράμμα», είναι η ασπίδα για την προάσπιση των αγώνων μας, που βάζουν στο στόχαστρο αυτή την πολιτική, διεκδικούν τις σύγχρονες ανάγκες μας στη μόρφωση, τη δουλειά και τη ζωή! Για αυτό και μόνο οι φοιτητικοί σύλλογοι μέσα από το συλλογικό και οργανωμένο αγώνα μπορούν να το υπερασπιστούν!

Καλούμε τους φοιτητές να ισχυροποιήσουν τη συλλογική και οργανωμένη διεκδίκηση, να δυναμώσει η συζήτηση μέσα από τις γενικές συνελεύσεις, συνελεύσεις τμημάτων και ετών, να πληθύνουν οι εστίες αντίστασης σε κάθε ίδρυμα και τμήμα! Να κάνουμε τους συλλόγους μας κάστρα αντίστασης απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση! Να μπλοκάρουμε την κατάργηση του ασύλου!

ΕΑΑΚ: Χουντική έμπνευση που θυμίζει εποχές ανελευθερίας

Δεν πέρασε καλά καλά μια εβδομάδα διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ήδη, πιστή στις δεσμεύσεις της,  έχει καταστήσει σαφείς τις προθέσεις της για το μέλλον του δημόσιου πανεπιστημίου και εν γένει της εκπαίδευσης, με αιχμή της πολιτικής της ατζέντας για την τριτοβάθμια η περιβόητη κατάργηση του ασύλου. Ήδη βέβαια πριν από τις εκλογές και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου συντηρητικού κλίματος το άσυλο ήταν στο επίκεντρο της ατζέντας Μητσοτάκη στα πλαίσια της επιθετικής-κατασταλτικής ρητορείας περί «νόμου και τάξης» Μάλιστα, χυδαία και αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι προηγούμενες κατά πάγια τακτική τους, πάει να καταθέσει «νύχτα» την τροποποίηση, στις 23 Ιούλη με μια φαστ τρακ διαδικασία, σε περίοδο που οι σχολές είναι κλειστές. Εκτός απ’ την κατάργηση του ασύλου, η Κεραμέως σε δηλώσεις της αναφέρει και το χουντικής εμπνεύσεως ενδεχόμενο θέσπισης συστήματος ελεγχόμενης εισόδου (facecontrol) στα πανεπιστήμια, σκέψεις που θυμίζουν άλλες εποχές αυταρχισμού και ανελευθερίας.

Την ρύθμιση αυτή έρχεται να περάσει με το έδαφος στρωμένο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η οποία κάθε άλλο παρά επανέφερε το άσυλο. Το πόρισμα της «Επιτροπής Παρασκευόπουλου» με το τσουβάλιασμα διαφόρων περιστατικών εγκληματικότητας, όπως η διακίνηση ναρκωτικών και οι μικροκλοπές μαζί με τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων, τα απανωτά λοκ-αουτ σε ιδρύματα, η αυταρχικοποίηση των διοικήσεων, η είσοδος ΜΑΤ στο ΑΠΘ, οι επιχειρήσεις-σκούπα μεταναστών και τοξικοεξαρτημένων, συνέβαλε στην κατασκευή του αφηγήματοςτης «βίας» και της «ανομίας» μέσα στα πανεπιστήμια, συντηρώντας την κουβένταα περί «ανομίας» που επί έναν τουλάχιστον χρόνο αναπαράγεται συστηματικά από κάθε λογής ΣΚΑΙ , Καθημερινές και λοιπά καθεστωτικά ΜΜΕ.

Η στοχοποίηση του ασύλου δεν αφορά ούτε «την πάταξη του ναρκεμπορίου» (που η ίδια η αστυνομία το «καναλιζάρει» προς τους χώρους των πανεπιστημίων) ούτε τα φαινόμενα «βίας και ανομίας». Αντίθετα, αφορά την απονομιμοποίηση του ως χώρο ανάπτυξης των αγώνων του λαού και της νεολαίας, που μπορούν να αμφισβητούν και να μπλοκάρουν τις αναδιαρθρώσεις στην πράξη, της δυνατότητας να δημιουργούνται ρήξεις στην αστική στρατηγική. Η επίθεση στο άσυλο είναι επίθεση στο φοιτητικό συνδικαλισμό, είναι επίθεση στους Φοιτητικούς Συλλόγους που αποτελούν την ασπίδα και το δόρυ για τις διεκδικήσεις των φοιτητών και των φοιτητριών.

Με την κατάργηση του ασύλου, νομίζουν ότι θα ολοκληρώσουν αναίμακτα τα σχέδιά τους για ιδιωτικά πανεπιστήμια, διαγραφές φοιτητών, για προγράμματα σπουδών και πτυχία κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, που θα εναρμονίζουν τη γενιά μας με τις επιταγές και της εξαγγελίες της κυβέρνησης για δουλειά 7 στα 7, μισθούς πείνας χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Με το χτύπημα στο άσυλο θέλουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο τη διάλυση της καθημερινότητας και των ρυθμών σπουδών ώστε οι φοιτητές να μην μπορούν να οργανώνονται και να σηκώνουν κεφάλι, θέλουν πανεπιστήμια αποστειρωμένα από πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές διεργασίες, φοιτητές και φοιτήτριες εντατικοποιημένους σε ρυθμούς ρομπότ.

Θέλουν με τη βοήθεια των συγκλήτων και των καθηγητών να προχωρήσουν σε μια συνολική αυταρχικοποίηση των δομών του πανεπιστημίου στις οποίες οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν θα έχουν κανένα ρόλο για αποφάσεις που αφορούν το μέλλον και την καθημερινότητα τους. Θέλουν να προχωρήσουν ακόμα περισσότερο την είσοδο των επιχειρήσεων στα πανεπιστήμια και το μοντέλο της αυτοχρηματοδότησης, τη στιγμή που η κρατική χρηματοδότηση έχει πέσει στα τάρταρα.

Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο των λαϊκών αγώνων και των φοιτητικών κινημάτων, ακριβώς για να μπλοκάρουν τη δυνατότητα του φοιτητικού κινήματος να έρχεται σε επαφή και να ζυμώνεται με τις αγωνίες και τους αγώνες ευρύτερων κομματιών όχι μόνο της νεολαίας αλλά και του κόσμου της εργασίας και να αποτελεί τον πυροδότη ευρύτερων κοινωνικών αντιστάσεων.Αν αυτοί λοιπόν θέλουν να ποινικοποιήσουν τους αγώνες μας, να τρομοκρατήσουν το φοιτητικό και λαϊκό κίνημα και να απονομιμοποιήσουν τον συνδικαλισμό, εμείς τους απαντάμε:

Το ιστορικό, πολιτικό και ιδεολογικό φορτίο του ασύλου είναι μείζονος σημασίας για τον λαό  την νεολαία και το φοιτητικό κίνημα καθώς αποτελούσε πάντα πεδίο πολιτικών ζυμώσεων, κινηματικών διαδικασιών και ανάπτυξης κοινωνικών αντιστάσεων και ευρύτερων κοινωνικών ανατροπών. Το άσυλο αποτελεί μια νίκη των αγώνων του λαού και της νεολαίας στην Ελλάδα. Από την εξέγερση του Πολυτεχνείου μέχρι κάθε έξαρση του φοιτητικού κινήματος αλλά και μαζικής επανεμφάνισης του λαϊκού παράγοντα με δυναμικούς όρους στο προσκήνιο. Είναι γελασμένη, λοιπόν, η Κεραμέως και η Κυβέρνησή της ότι θα βρει «συναίνεση». Στο σήμερα, στο χώρο που ζούμε και αναπνέουμε καθημερινά, δε θα κάνουν κουμάντο αυτοί, που καμία σχέση δεν έχουν με το δημόσιο πανεπιστήμιο και τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών/τριων.

Καλούμε τους φοιτητικούς συλλόγους να πάρουν άμεσα αποφάσεις ενάντια στην κατάργηση του ασύλου αλλά και κάθε φοιτητή/τρια και εργαζόμενο/η να οργανώσει την πάλη του απέναντι στη ρύθμιση-έκτρωμα αλλά και να αντιταχθεί στην αντιλαϊκή, σκληρά νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης, όχι μόνο για την εκπαίδευση, αλλά στο σύνολο της. Καλούμε σε μαζική κινητοποίηση την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου έξω από τη Βουλή. Και τώρα, όπως και πάντα, θα μας βρουν απέναντι!

Αριστερή Ενότητα: Το άσυλο διασφαλίζει τους αγώνες του μέλλοντος

Σε λιγότερο  από δύο βδομάδες στη διακυβέρνηση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζει τις σκληρά νεοφιλελεύθερες πολιτικές της. Δεν είναι τυχαίο πως το πρώτο νομοσχέδιο που καταθέτει η νέα κυβέρνηση σχετίζεται με τις αναδιαρθρώσεις στον τομέα της παιδείας, με βασικό κόμβο την κατάργηση του ασύλου, μία αλλαγή που είχε ήδη προετοιμάσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με το πόρισμα Παρασκευόπουλου. Η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αλλά αποτελούσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της προεκλογικής της εκστρατείας.

Η αλλαγή αυτή δεν γίνεται σε κενό χρόνο, αλλά δίνει το έναυσμα για μία σειρά αλλαγών στον τομέα της παιδείας, που θέτουν το πανεπιστήμιο στο κέντρο της επιχειρηματικότητας. Η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, με δηλώσεις της, έχει καταστήσει σαφή την κατεύθυνση της ΝΔ όσον αφορά το Πανεπιστήμιο ως μοχλό οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και πεδίο εμπλοκής του ιδιωτικού κεφαλαίου, στόχευση που για να πραγματοποιηθεί προϋποθέτει την κατάργηση του ασύλου. Η επιλογή της κυβέρνησης να καταθέσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο εν μέσω καλοκαιριού, με τους φοιτητ(ρι)ές να μην μπορούν λόγω χρονικότητας να διαδηλώσουν μαζικά απέναντι σε κάτι που υποβαθμίζει πλήρως τους όρους με τους οποίους σπουδάζουν, αναδεικνύει την πολιτική σκοπιμότητά της να αποτρέψει οποιαδήποτε προσπάθεια αντίστασης απέναντί της.

Τον τελευταίο καιρό στο δημόσιο λόγο στήνεται ένα αφήγημα περί ασύλου ως χώρος ανομίας και εγκληματικότητας, μέσω του οποίου επιχειρείται μεταξύ άλλων η σύνδεση του ασύλου και με το ναρκεμπόριο. Η εγκληματικότητα, ωστόσο που επικαλούνται, έχει κοινωνικά ερείσματα και ως τέτοια εμφανίζεται και στα πανεπιστήμια στον ίδιο βαθμό που υπάρχει και σε οποιονδήποτε κοινωνικό χώρο.  Δεδομένης της αντίληψης που έχει η ΝΔ περί εγκληματικότητας, η κατάργηση του ασύλου θέτει στο στόχαστρο του Φοιτητικού Συλλόγους και τα μέσα πάλης αυτών, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης και οποιασδήποτε άλλης διαμαρτυρίας εκ μέρους των φοιτητ(ρι)ών εντός του Πανεπιστημιακού χώρου.

Το άσυλο όμως κερδήθηκε με αγώνες και συνεχίζει να υπάρχει για να διασφαλίζει τους αγώνες του μέλλοντος. Εν μέσω μιας συγκυρίας που το Δημόσιο και Δωρεάν Πανεπιστήμιο δέχεται πολλαπλές επιθέσεις, οι αγώνες των φοιτητ(ρι)ών είναι αυξημένης σημασίας και το άσυλο είναι το μέσο εκείνο που διασφαλίζει την ομαλή ύπαρξη και διεξαγωγή τους. Ο αγώνας για το άσυλο δεν είναι απαγκίστρωση σε ιδέες του παρελθόντος αλλά αποτελεί ζωντανή ανάγκη των φοιτητ(ρι)ών να διατηρήσουν το Πανεπιστήμιο ζωντανό κοινωνικό τους χώρο, πολιτικής παρέμβασης και πολιτικοποίησης, εστία αμφισβήτησης και επερώτησης, πεδίο αντίστασης, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία που ο φοιτητικός κόσμος η νεολαία εν γένει δέχονται επίθεση από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Κυβέρνησης και ΕΕ.

Ανεξάρτητες αυτόνομες αγωνιστικές ριζοσπαστικές: Το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σπεύδει, στο πρώτο νομοσχέδιο που θα ψηφίσει η νέα βουλή, μεταξύ άλλων να καταθέσει νομοθέτημα, για την κατάργηση του πανεπιστημιακού άσυλου. Ο πρωθυπουργός, η  υπουργός παιδείας και ο υπουργός δικαιοσύνης, έρχονται να εφαρμόσουν τις πιο αντιδραστικές προεκλογικές τους διακηρύξεις. Προηγουμένως τα ΜΜΕ προετοίμασαν το έδαφος, χειραγωγώντας τον κόσμο με πληθώρα παραπληροφόρησης, αφού ταύτιζαν το άσυλο με την «ανομία», και τη διακίνηση ναρκωτικών. Όλοι/ες γνωρίζουμε ότι με την ανοχή της αστυνομίας γίνεται η διακίνηση τους, ακριβώς για να δυσφημιστεί το άσυλο.

Το πανεπιστημιακό άσυλο κατακτήθηκε και διατηρήθηκε για να προστατεύει τόσο τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την εκπαιδευτική διαδικασία και την επιστημονική –ακαδημαϊκή ελευθερία όσο και τις πολιτικές ιδέες και τους αγωνιστές που διώκονται για τις πολιτικές τους πεποιθήσεις. Επίσης για να μπορούν πολιτικοί φορείς, συλλογικότητες και μεμονωμένοι άνθρωποι να έχουν ένα χώρο που να μπορούν να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις αλλά και για να πραγματοποιούνται πολιτιστικές δραστηριότητες χωρίς πιθανούς πολιτικούς και οικονομικούς περιορισμούς που θα συναντούσαν αλλού.

Το πανεπιστημιακό άσυλο αποτελεί λαϊκή κατάκτηση και σαν τέτοια χρειάζεται σθεναρή υπεράσπιση από το ίδιο το λαϊκό κίνημα, είναι υπόθεση του λαού η υπεράσπιση και η περιφρούρησή του. Το άσυλο δεν ευθύνεται για την εγκληματικότητα. Η εγκληματικότητα είναι κοινωνικό πρόβλημα των ταξικών κοινωνιών και υπάρχει παντού. Δε γεννιέται, ούτε θρέφεται στο πανεπιστήμιο, αλλά από τις αντιφάσεις και τις ταξικές ανισότητες και αδικίες που παράγουν και αναπαράγουν ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής, το κεφάλαιο και το αστικό κράτος. Οι κυβερνητικοί «εγκέφαλοι» που σκαρφίζονται τα νομοθετήματα, αν περπατούσαν στις γειτονιές της Αθήνας και άλλων πόλεων, θα διαπίστωναν ότι η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών γίνονται ελεύθερα, όλες τις ώρες της ημέρας και κυρίως σε περιοχές που έχουν επιλέξει να υποβαθμίσουν και να γκετοποιήσουν οι αστυνομικές αρχές και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

Το πρόβλημα της εξουσίας δεν είναι τα «ναρκωτικά» και το «παραεμπόριο». Είναι η πολιτική έκφραση και η πολιτική δράση του πιο ζωντανού τμήματος του λαού και της νεολαίας.

Οι δομές και οι πολύμορφοι αγώνες του φοιτητικού και ευρύτερα νεολαιίστικου κινήματος, οι αγώνες των εργαζομένων στα Πανεπιστήμια είναι η πραγματική τους στόχευση. Πίσω από την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου κρύβεται η απόπειρα να πατάξουν ότι αντιστέκεται.

Αυτό που λείπει σήμερα στα Πανεπιστήμια και ολόκληρη τη Δημόσια & Δωρεάν Παιδεία δεν είναι τα ΜΑΤ και οι διμοιρίες καταστολής αλλά η επαρκής χρηματοδότηση.

Θέλουν να καταργήσουν το άσυλο των λαϊκών αγώνων και του φοιτητικού κινήματος, για να επιβάλλουν τις πιο βαθιά ταξικές αντιδραστικές αλλαγές στην εκπαίδευση, για να κάνουν ένα πανεπιστήμιο για λίγους και εκλεκτούς. Για να επιβάλλουν δίδακτρα και στις προπτυχιακές σπουδές, για να συνεχίσουν την υποχρηματοδότηση οδηγώντας τις βασικές σπουδές σε μαρασμό. Για να κάνουν τα πτυχία κουρελόχαρτα  και τους φοιτητές/τριες φτηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό για εκμετάλλευση. Για να εγκαθιδρύσουν ένα δικό τους επιχειρηματικό άσυλο. Ένα άσυλο για τις επιχειρήσεις που θα μπορούν να εκμεταλλεύονται την έρευνα του δημόσιου πανεπιστημίου και να δίνουν ένα ψίχουλο στους ερευνητές. Άσυλο για τους εργολάβους που θα αναλαμβάνουν όλο και περισσότερο διοικητικές λειτουργίες στα πανεπιστήμια, έχοντας εργαζόμενους σκληρά εκμεταλλευόμενους.

Όλες οι αντιλαϊκές πολιτικές και οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που ασκήθηκαν από όλες τις κυβερνήσεις υπηρέτησαν και υπηρετούν την επιχειρηματική λειτουργία και δραστηριότητα των Πανεπιστημίων. Αυτή η λειτουργία επιτάσσει και την κατάργηση του ασύλου, για να εξασφαλιστεί η «ασυλία» στα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, το χτύπημα των δικαιωμάτων των φοιτητών. Στον δικό τους επιχειρηματικό άσυλο κανείς δεν θα  μπορεί να αντισταθεί, δεν θα μπορεί να σηκώσει κεφάλι!

Ακριβώς αυτή την κατεύθυνση υπηρετεί η κατάργηση του ασύλου και η εξαγγελία «ελεγχόμενης εισόδου» στα πανεπιστήμια, μέτρο που έχει να εφαρμοστεί από την εποχή της δικτατορίας. Για να θωρακίσει τη νεοφιλελεύθερη επέλαση η ΝΔ καταργεί το άσυλο ώστε να επιβάλλει δια της ισχύος των αστυνομικών γκλομπς την πολιτική της: αυτονομία ΑΕΙ, λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικούς όρους, ν+2 χρονικό όριο σπουδών κ.λπ. Μια τέτοια λογική υπηρετεί και η μεταφορά της Έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Οικονομικών. Τα πάντα θα λειτουργούν με όρους αγοράς, θα τίθενται στις ανάγκες του κεφαλαίου.

Με βάση τα παραπάνω οι προθέσεις της κυβέρνησης της Ν. Δ. και του οικονομικού κατεστημένου είναι βαθιά αντιδραστικές  και οπισθοδρομικές, γιατί «κατάργηση του άσυλου» σημαίνει αποστείρωση του ελληνικού πανεπιστήμιου και μετατροπή του σε επιχειρηματικό πανεπιστήμιο προσανατολισμένο στην αγορά, δηλ. με απλά λόγια, ένα πανεπιστήμιο που δεν θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού, αλλά του κεφαλαίου.

Θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια κατάργησης του ασύλου, εμπέδωσης του δόγματος του «νόμου και της τάξης», υποβάθμισης συλλογικών, κινηματικών και ατομικών δικαιωμάτων.  Το άσυλο κατακτήθηκε με σκληρούς και αιματηρούς αγώνες από φοιτητές και εργαζόμενους. Οι προσπάθειες κατάργησης του πάντα συνδέονταν με την καταστολή και την επιβολή αντιλαϊκών πολιτικών. Μαζί με τους φοιτητικούς Συλλόγους, το φοιτητικό και νεολαιίστικο κίνημα, τα εκπαιδευτικά σωματεία και το εκπαιδευτικό – λαϊκό κίνημα καλούμε τις/τους συναδέλφους και όλους τους εργαζόμενους σε επαγρύπνηση, να αντιμετωπίσουμε ενωμένοι τον κυκεώνα των αντιλαϊκών εξελίξεων που μας περιμένει!