«Η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε απολύσεις στο Δημόσιο Τομέα, όπως υποστηρίζεται σε σημερινά δημοσιεύματα», επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, προσθέτοντας ωστόσο πως «το Δημόσιο δεν μπορεί να είναι πια καταφύγιο προσφυγής για απασχόληση».

Ads

«Τόσο εγώ, όσο και ο κ. Γ. Ραγκούσης, έχουμε εξηγήσει τη διαδικασία που πρόκειται να ακολουθηθεί για τις μετατάξεις των υπαλλήλων», επισήμανε ο κ. Πεταλωτής.

Από την πλευρά της, η ΓΣΕΕ εξέφρασε τη «ριζική και έντονη διαφωνία της στις εξαγγελίες και στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για απολύσεις εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και στις ΔΕΚΟ με συμβάσεις εργασίας αορίστου χρόνου».

«Είναι απορριπτέα και καταδικαστέα κάθε τέτοια σκέψη ή πρόταση (ακόμα και αν έχει επενδυθεί με τον μανδύα αξιολόγησης του ΑΣΕΠ) για απολύσεις εργαζομένων, σε φορείς του δημοσίου», αναφέρει σε ανακοίνωσή της και προσθέτει: «Σε μία εποχή μάλιστα, που η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 20%, το να στοχοποιούνται και να «εκτελούνται» εργαζόμενοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα τον οποίο δημιούργησαν οι διαχρονικά εγκληματικές ασκούμενες πολιτικές, είναι παντελώς απαράδεκτη, αντεργατική και αντικοινωνική και γι’ αυτό θα αντιμετωπισθούν δυναμικά απ’ τα συνδικάτα και τη κοινωνία».

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περισσότεροι από 40.000 υπάλληλοι, με συμβάσεις αορίστου χρόνου, που εργάζονται σήμερα σε ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και Ανώνυμες Εταιρίες του δημοσίου, αναμένεται να περάσουν από αξιολόγηση, μετά από ενδεχόμενη κατάργηση ή συγχώνευση των φορέων που απασχολούνται.

Σημειώνεται ότι το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου που απασχολούνται σε φορείς και ΑΕ του κράτους, καθώς και υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ, που θα τεθούν σε καθεστώς συγχώνευσης ή κατάργησης, εκτιμάται σε περισσότερους από 100.000 εργαζόμενους.

Σύμφωνα και με το μνημόνιο, μετάταξη θεωρείται απόλυση και επαναπρόσληψη. Αν ισχύει ο αριθμός για 40.000 μετατάξεις, σε συνδυασμό με το μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στον δημόσιο τομέα, το 2012 δεν θα υπάρχει ικανός αριθμός κενών θέσεων για να υποδεχθεί το πλεονάζον προσωπικό των δημόσιων οργανισμών. Και αυτό διότι σύμφωνα με εκτιμήσεις, όταν πραγματοποιηθεί η συγχώνευση ή κατάργηση των δημόσιων οργανισμών, αυτομάτως θα καταργηθούν περίπου το 1/3 των οργανικών θέσεων αορίστου χρόνου, δηλαδή περίπου 40.000 θέσεις.

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να περάσουν από τη Βουλή οι διατάξεις που θα εντάσσουν τις μετατάξεις στη δικαιοδοσία του ΑΣΕΠ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ανεξάρτητη αρχή θα εξετάζει τον υπηρεσιακό φάκελο του υπό μετάταξη υπαλλήλου, την αποδοτικότητά του, τις πειθαρχικές ποινές που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί, ενώ ακόμη παραμένει άγνωστο αν θα υπάρχει και συνέντευξη, καθώς αυτή θα προκαλέσει σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση.