Το μεσημέρι της Κυριακής έφτασαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Κοδέλας και Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, και τα μέλη της Πρωτοβουλίας «ένα καράβι για την Γάζα», Βαγγέλης Πισσίας, Λουκάς Σταμέλλος και Μιχάλης Τικτόπουλος, αφού αφέθηκαν ελεύθεροι από τις ισραηλινές αρχές που κατέλαβαν το πλοίο Estelle το Σάββατο το πρωί, λίγα μίλια έξω από το λιμάνι της Γάζας. Το tvxs.gr μίλησε με τους δυο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Δημήτρης Κοδέλας τόνισε ότι «μπορεί να κατέλαβαν το πλοίο, αλλά δεν κατάφεραν να συλλάβουν και τις αξίες τις οποίες αυτό μετέφερε. Υπό αυτή την οπτική, πετύχαμε», ενώ ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, σχολίασε πως «πλέον έχει ακόμη περισσότερα εφόδια για τον αγώνα για την αλλαγή στην Ελλάδα». Συνέντευξη: Νίκος Μίχος

Ads

 
Στο αεροδρόμιο η ελληνική ομάδα του πληρώματος του Estelle έγινε δεκτή από εκπροσώπους του Υπουργείου Εξωτερικών, τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Ελλάδα και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρή Δρίτσα, Ρένα Δούρου και Μαρία Μπόλαρη.
 
(φωτογραφίες από left.gr)
image

Μιλώντας στο tvxs.gr, οι δυο βουλευτές, περιέγραψαν τι συνέβη από την ώρα που ήρθε αντιμέτωπο το πλήρωμα με τους Ισραηλινούς στρατιώτες και έπειτα. Πως τους εξουδετέρωσαν με τέιζερ (όπλα με ηλεκτρικό ρεύμα) και πως μετά τους απέλασαν. 

image
 
«Λίγα ναυτικά μίλια έξω από την Γάζα μας περικύκλωσε ένας στόλος του πολεμικού ναυτικού του Ισραήλ. Ήταν και ένα ελικόπτερο και φουσκωτά. Μας προσεγγίσαν και οι στρατιώτες ανέβηκαν επάνω. Όλοι φορούσαν κουκούλες. Εμείς είχαμε συμφωνήσει ότι δεν θα κάνουμε πίσω. Ήμασταν σε διεθνή ύδατα, μεταφέραμε ανθρωπιστική βοήθεια και η επέμβαση ήταν παράνομη. Έτσι μας χτύπησαν με τέιζερ για να μας εξουδετερώσουν. Ύστερα μας μετέφεραν στο λιμάνι του Ασντότ. Είχαν παντού κάμερες και φωτογραφικές μηχανές προσπαθώντας να δείξουν ότι υπάρχει συνεργασία με τον στρατό. Αλλά εμείς δεν ανταποκρινόμασταν. Δεν είχαμε σκοπό να ωραιοποιήσουμε την επιχείρηση. Όταν φτάσαμε στο λιμάνι – το οποίο είχε αποκλειστεί για το κοινό και τους δημοσιογράφους – εμείς φωνάζαμε ‘ισραηλινοί πειρατές, το πλοίο για την Γάζα θα πάει στον προορισμό του’. Μας έκαναν έλεγχο μη τυχόν και έχουμε κάποιας μορφής οπτικοακουστικό υλικό ή γραπτά ντοκουμέντα κάτι που δεν είχε συμβεί στο παρελθόν. Μετά μας ανέκριναν. Όταν ζητήσαμε δικηγόρο δεν μας το επέτρεψαν, παρά μόνο όταν τελείωσε η διαδικασία. Παρόλα αυτά μας αντιμετώπισαν σαν πολιτικούς κρατούμενους, αφού ο σκοπός μας ήταν πολιτικός. Για αυτό ασχολήθηκε μαζί μας το Υπουργείο Εσωτερικών και το τμήμα Μεταναστών. Στη συνέχεια μας οδήγησαν στο αεροδρόμιο και αφού μας κράτησαν σε ένα κέντρο μεταναστών, μας έβαλαν σε ένα αεροπλάνο και έτσι γυρίσαμε πίσω. Το ίδιο έγινε και με τους Ισπανούς ακτιβιστές».
 
«Το πλοίο, το Estelle, μπορεί να το κράτησαν, αλλά δεν μπόρεσαν να συλλάβουν το μήνυμα που μετέφερε – την αλληλεγγύη στην Παλαιστίνη. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί νίκη. Πήγα με όσα περισσότερα μου δίνει η ιδιότητα του βουλευτή για να δώσω το μήνυμα ότι ο ελληνικός λαός που αγωνίζεται ενάντια σε μνημόνια και λιτότητα είναι αλληλέγγυος σε έναν άλλο λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία του δεκάδες χρόνια», δήλωσε ο κ. Κοδέλας κάνοντας μια αποτίμηση του ταξιδιού τους.
 
Ο κ. Διαμαντόπουλος θεωρεί ότι έχοντας ζήσει αυτή την εμπειρία, έχοντας δει πως είναι ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης μεταναστών έχει πλέον περισσότερα εφόδια για να συνεχίσει να αγωνίζεται. «Θα ήθελα να αναφέρω τον Κυριάκο Λουκάκη, τον Έλληνα πρέσβη στο Ισραήλ, που ήταν πάντα δίπλα μας. Είναι άνθρωπος με  «Α» κεφαλαίο. Μας βοήθησε σε κάθε σημείο και δυσκολία. Από το κέντρο κράτησης μέχρι το αεροπλάνο και τις διαπραγματεύσεις». 

Ads