«Η Ελλάδα δεν θα προσέλθει στο ΔΝΤ και θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει την οικονομική της κατάσταση μόνη της», ήταν η απάντηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης του, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε ο τρόπος συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παροχή βοήθειας στη χώρα, σε περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Ads

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, αξιωματούχος του ΔΝΤ σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ εκτίμησε και πως το κόστος δανεισμού θα μειωθεί και επομένως δεν θα χρειαστεί να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ.

Νωρίτερα, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, είχε δηλώσει ότι το Ταμείο παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Ελλάδα και είναι έτοιμο να βοηθήσει, ωστόσο, δεν έχει υπάρξει εκ μέρους της χώρας κάποιο σχετικό αίτημα. Κατά την τακτική ενημέρωση δημοσιογράφων, ο αντιπρόεδρος Εξωτερικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, δήλωσε ότι «παραμένουμε έτοιμοι να παράσχουμε βοήθεια προς την Ελλάδα εάν ζητηθεί από τις ελληνικές αρχές, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν μας έχει ζητηθεί».

Ο Ράις δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πως θα εφαρμοστεί ένας πιθανός μηχανισμός στήριξης, λέγοντας απλώς ότι το ΔΝΤ θα συμβουλευτεί την Ελλάδα και την Ε.Ε. Η αντιπαράθεση των 2 θεσμών τις τελευταίες ημέρες έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, με το ΔΝΤ να δηλώνει πως ένας πιθανός δανεισμός της Ελλάδας θα γίνει μόνο υπό τους όρους που θέτει το Ταμείο και την Ε.Ε. να μην είναι διατεθειμένη να αφήσει το ΔΝΤ να επιβάλει τους όρους του στην ευρωζώνη.

Ads