Διορθωτικές κινήσεις αλλά όχι μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων προανήγγειλε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη, ενώ την ίδια ώρα κυβερνητικοί αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύουν ότι είναι πολύ νωρίς να γίνει συζήτηση για ελάφρυνση του φόρου.

Ads

Διαβάστε επίσης: Συνάντηση με Χαρδούβελη ζητά ο Σαχινίδης για τον ΕΝΦΙΑ

Όπως αναφέρει το capital.gr, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία οριστική απόφαση για μείωση του φόρου πριν από το τέλος του 2014. Έτσι είναι σχεδόν αδύνατο ενδεχόμενη μείωση να εφαρμοστεί στον φόρο του τρέχοντος έτους.

Αντ’ αυτού, οι σκέψεις της κυβέρνησης επικεντρώνονται σε συζητήσεις και όχι αποφάσεις. «Και ο ΕΝΦΙΑ βρίσκεται είναι μέσα στις φοροελαφρύνσεις που συζητά η κυβέρνηση». δηλωσε σήμερα, μιλώντας στον Σκαϊ, χαρακτηριστικά η Σοφία Βούλτεψη, προσθέτοντας ότι ο ενιαίος φόρος «έχει και αρκετά λάθη».

Ads

Ως προς τις διορθωτικές κινήσεις τις οποίες προανήγγειλε η κυβερνητική εκπρόσωπος, αφορούν στην αύξηση των δόσεων πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από πέντε σε επτά.

Οι μόνοι που αυτή τη στιγμή μπορεί να ελπίζουν για μειωμένο φόρο ή συνολική απαλλαγή είναι όσοι θα εμπίπτουν στα κριτήρια που θα ορίζει ο νόμος, ενώ τη διαδικασία αναμένεται να ορίσει με απόφαση της τις επόμενες ημέρες η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου.

Ειδικότερα, για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία θα προβλέπεται: (α) Eκπτωση στο 50% του φόρου για νοικοκυριά με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία. (β) Πλήρης απαλλαγή για τρίτεκνους- πολύτεκνους εάν το εισόδημα δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με προσαύξηση 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί, για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. κι εφόσον δεν υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε εφορία και Ταμεία.

Ποιοι πλήττονται περισσότεροι από το «νέο χαράτσι»

Στους μεγάλους χαμένους του ΕΝΦΙΑ, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών, εντάσσονται οι ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων ή οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει καλυφθεί πλήρως ο συντελεστής δόμησης, όσοι διαθέτουν μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και όσοι τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους.
       
Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων μέχρι σήμερα πλήρωναν Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Τώρα,  κάθε εντός σχεδίου έκταση που διαθέτουν προκαλεί αυτόνομα σημαντική φορολογική επιβάρυνση.

Σε ό, τι αφορά τους ιδιοκτήτες οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει εξαντληθεί ο συντελεστής δόμησης, έως τώρα  «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ για το κτίσμα εφόσον ηλεκτροδοτούνταν και ΦΑΠ μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Πλέον, ο φόρος επιβάλλεται τόσο στο κτίσμα όσο και στο υπόλοιπο του οικοπέδου.

Τέλος, οι ιδιοκτήτες μη ηλεκτροδοτούμενων (κενών ή ημιτελών) κτισμάτων, μέχρι τώρα απαλλάσσονταν πλήρως από το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ και πλήρωναν φόρο για τα συγκεκριμένα ακίνητα μόνο αν το σύνολο της ακίνητης περιουσίας τους ξεπερνούσε τα 200.000 ευρώ. Με τον ΕΝΦΙΑ υφίστανται σημαντική φορολογική επιβάρυνση, παρ’ ότι τα ακίνητά τους δεν τους αποφέρουν έσοδα ούτε χρησιμοποιούνται.