Μόνο «εμμέσως και αμυδρά» αποτελεί επιτυχία ο χθεσινός δανεισμός του ελληνικού δημοσίου με 8 δις ευρώ, μέσα από το κοινοπρακτικό 5ετές ομόλογο. Ο οικονομολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μιχάλης Γκλεζάκος, τονίζει στο tvxs.gr ότι η χθεσινή υπερπροσφορά των 25 δις ευρώ για την αγορά του ελληνικού ομολόγου αποτελεί σίγουρα θετικό στοιχείο, ωστόσο, επισημαίνει τις αρνητικές επιπτώσεις για την οικονομία από το ύψους του επιτοκίου (6,2%) στο δανεισμό.
«Το γεγονός ότι πρόσφεραν (τα ξένα κεφάλαια) 25 δις ευρώ σημαίνει ότι δεν φοβούνται το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας», σημειώνει ο κ. Γκλεζάκος, τονίζοντας, όμως, ότι λόγω του υψηλού επιτοκίου το ελληνικό δημόσιο κληρονόμησε «πάνω από 1 δις ευρώ «καπέλο» στην πενταετία». Σημειώνεται ότι, υπό κανονικές συνθήκες, το επιτόκιο δανεισμού για την Ελλάδα θα έπρεπε να κυμαίνεται περίπου στο 3,5%.
«Σκεφτείτε τη φορολογική αφαίμαξη που θα πρέπει να κάνει το κράτος για να βρει αυτά τα χρήματα», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας συν τοις άλλοις ότι πλέον «έχει δημιουργηθεί προηγούμενο» πολύ υψηλού επιτοκίου το οποίο θα επιδιώξουν εκ νέου οι δανειοδότες της χώρας. Ο ίδιος υπενθυμίζει και τις «δευτερογενείς συνέπειες» του ακριβού δανεισμού, καθώς το κόστος θα μετακυλήσει στην πραγματική οικονομία: «Οι τράπεζες θα δανείζονται πιο ακριβά» με ό,τι συνεπάγεται αυτό.
Ως προς το αισιόδοξο σενάριο -για την ελληνική οικονομία- του διεθνούς οικονομικού οίκου, Morgan Stanley, που κάνει λόγο για «θετικά δημοσιονομικά μέτρα» από την ελληνική κυβέρνηση, ο κ. Γκλεζάκος το χαρακτηρίζει «κάπως θετικό», με την έννοια ότι «είναι καλό να ακούγονται τέτοια πράγματα». Γενικότερα, πάντως, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά επισημαίνει πως «είμαστε σε κρίσιμη κατάσταση» και ότι «απλώς παίρνουμε κάποιες ανάσες, βλέπουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά». Μάλιστα, ανησυχεί ότι η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να καταφύγει στο διαβόητο «Σχέδιο Β» για την ελληνική οικονομία, που θα περιλαμβάνει εκτός απροόπτου φορολογικές αυξήσεις.
Και 10ετές ομόλογο
Στο μεταξύ, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους προσανατολίζεται στην νέα έκδοση -10ετούς- ομολόγου το Φεβρουάριο. Μιλώντας στο πρακτορείο Dow Jones Newswires, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ, Σπύρος Παπανικολάου, δήλωσε ότι «θα υπάρξει και άλλη κοινοπρακτική έκδοση, πιθανότατα 10ετής, στις επόμενες 2 με 4 εβδομάδες».
«Θα προσπαθήσουμε να αντλήσουμε 3 με 5 δις ευρώ, ανάλογα με την αντίδραση της αγοράς θα μπορούσαν να είναι και περισσότερα, αν και ένα 10ετές ομόλογο είναι λίγο πιο δύσκολο», σημείωσε. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα σημερινά spread (διαφορά απόδοσης) των ελληνικών ομολόγων «αδικαιολόγητα υψηλά»: «Η αγορά δεν είναι λογική. Τα spread δεν αντανακλούν την πραγματικότητα της πιστωτικής κατάστασης».
Όπως ανέφερε ο κ. Παπανικολάου, η Ελλάδα σκοπεύει μέσα στο πρώτο 6μηνο του έτους να καλύψει το 70% των συνολικών δανειακών αναγκών του 2010, δηλαδή 54 δις ευρώ. Έως τώρα έχουν συγκεντρωθεί 13,6 δις ευρώ, που αντιστοιχούν στο 25% του στόχου.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >