«Επενδυτική ευκαιρία» αποτελούν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών πλέον τα ελληνικά ομόλογα, καθώς η Ελλάδα οδεύει στην κατεύθυνση να ανταποκριθεί στον φετινό στόχο για τη μείωση του ελλείμματος. Την ίδια στιγμή, η ανταγωνιστικότητα της χώρας υποχωρεί περισσότερο, και συγκεκριμένα στην 83η θέση, βάσει του Παγκόσμιου Δείκτη Ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum. Απαισιόδοξα είναι και τα τελευταία στοιχεία για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, του χονδρεμπορίου και του τομέα των αυτοκινήτων.

Ads

Σε συνέντευξή του στο δίκτυο Bloomberg, o υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως «Νιώθουμε σίγουροι ότι με βάση την κατάσταση στην οποία είμαστε αυτή τη στιγμή δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα για να επιτύχουμε τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος». Το τελευταίο, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, θα εξασφαλίσει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές το 2011 και θα πείσει τους επενδυτές ότι τα ομόλογά της γίνονται τώρα μία ευκαιρία, παρά κάτι για το οποίο θα πρέπει να φοβάται κανείς.

Αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του κ. Παπακωνσταντίνου και για την πορεία των δημόσιων εσόδων, η οποία θα έχει βελτιωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Για τα υψηλά επιτόκια, από την άλλη, σημείωσε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές περιμένουν να δουν αν η Ελλάδα ανταποκριθεί στους στόχους της για το έλλειμμα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους, καθώς μία τέτοια κίνηση θα ήταν «απολύτως καταστροφική» και προέβλεψε ότι η ύφεση θα είναι χαμηλότερη του 4% φέτος.

Ads

Στο μεταξύ, η Nορβηγία ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει αυξήσει τις επενδύσεις σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου και πως πιστεύει πως η ελληνική οικονομία δεν θα χρεοκοπήσει. Το Government Pension Fund Global της Νορβηγίας, το μεγαλύτερο κρατικό ταμείο επενδύσεων στον πλανήτη ύψους 450 δισ. δολαρίων, έχει αυξήσει τις τοποθετήσεις σε ελληνικά χρεόγραφα, όπως και σε ομόλογα Ισπανίας, Ιταλίας και Πορτογαλίας.

Θετικά είναι και τα σχόλια του οίκου αξιολόγησης Fitch Ratings για την πορεία του χρέους της χώρας, καθώς όπως υπογραμμίζει στην τελευταία του έκθεση, η δημοσιονομική εξυγίανση στην ευρωζώνη παραμένει περιορισμένη και ουσιαστικά μέτρα έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής μόνο στην Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Όπως σημειώνει η έκθεση, η πλειονότητα των κρατών μελών είχαν καλύψει έως το τέλος Ιουνίου πάνω από το 50% των ακαθάριστων δανειακών τους αναγκών για το 2010, ενώ η Ελλάδα (BBB-/Negative Outlook), η Ιρλανδία (AA-/Stable Outlook), η Πορτογαλία (AA-/Negative Outlook) και η Ισπανία (AA+/Stable Outlook) το έκαναν πολύ νωρίτερα, έχοντας ικανοποιήσει τα δύο τρίτα έως και τα τρία τέταρτα των αναγκών τους.

ΕΛΣΤΑΤ: Πτώση στη βιομηχανική παραγωγή, στο χονδρεμπόριο και στον τομέα αυτοκινήτων

Την ίδια στιγμή, μείωση 8,6% σημείωσε ο γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο φέτος σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2009, έναντι μείωσης 10,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008. Ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουλίου 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου- Ιουλίου 2009, παρουσίασε μείωση 6,3%, έναντι μείωσης 10,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η μείωση του γενικού δείκτη κατά 8,6%, οφείλεται στις εξής μεταβολές των δεικτών των επιμέρους τομέων βιομηχανίας:

α. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ορυχείων- λατομείων κατά 16%
β. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 9,3% (ειδικότερα, η παραγωγή συρρικνώθηκε στα τρόφιμα κατά 9,3%, στις κλωστοϋφαντουργικές ύλες κατά 23,8%, στα είδη ένδυσης κατά 20,7%, στα δέρματα και είδη υπόδησης κατά 29,1%, στα έπιπλα κατά 29,6%, στα μη μεταλλικά ορυκτά κατά 20%, στα μηχανήματα και είδη εξοπλισμού κατά 43,7% και στον λοιπό εξοπλισμό μεταφορών κατά 33,2%)
γ. Στη μείωση του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού κατά 6%, και
δ. Στην αύξηση του δείκτη παροχής νερού κατά 0,1%.

Μείωση 2,1% στο δείκτη κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο

Μείωση 2,1% σημείωσε ο δείκτης κύκλου εργασιών στο χονδρικό εμπόριο της χώρας το β΄ τρίμηνο εφέτος, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2009, έναντι μείωσης 14,9% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης, κατά το β΄ τρίμηνο σε σύγκριση με τον δείκτη του α΄ τριμήνου 2010, παρουσίασε αύξηση 2%, έναντι αύξησης 9,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.

Μεγάλη πτώση, κατά 35,4%, το β΄ τρίμηνο ο κύκλος εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων

Νέα μεγάλη πτώση, κατά 35,4%, σημείωσε το β΄ τρίμηνο εφέτος ο κύκλος εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων στη χώρα, με τον κύκλο εργασιών στο εμπόριο των αυτοκινήτων ειδικότερα, να ανέρχεται σε 41%. Συγκεκριμένα, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ανακοινώθηκαν τα εξής:

Ο δείκτης κύκλου εργασιών στον τομέα των αυτοκινήτων το β΄ τρίμηνο 2010, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2009, παρουσίασε μείωση 35,4%, έναντι μείωσης 12,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008. Σε σχέση με τον δείκτη του α΄ τριμήνου 2010, παρουσίασε μείωση 11,3%, έναντι αύξησης 27,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009. Σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του β΄ τριμήνου 2009, παρουσίασε μείωση 41%, έναντι μείωσης 14,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009 προς το 2008. Τέλος, σχετικά με τον δείκτη του α΄ τριμήνου 2010, παρουσίασε μείωση 16,9%, έναντι αύξησης 29,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του 2009.

Πτώση του τζίρου των σουπερμάρκετ τον Ιούλιο

Για έκτο συνεχόμενο μήνα, τον περασμένο Ιούλιο, ο τζίρος των ελληνικών σουπερμάρκετ κινήθηκε πτωτικά. Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας μετρήσεων αγοράς «IRI», τα έσοδα των σουπερμάρκετ τον Ιούλιο ήταν μειωμένα, σε σύγκριση με εκείνα του Ιουλίου του 2009, κατά 1,8%.

Οριακή αύξηση στις εξαγωγές

Οριακή αύξηση σημείωσαν οι εξαγωγές της χώρας τον Ιούλιο εφέτος, ενώ αντίθετα συνεχίστηκε η μεγάλη πτώση των εισαγωγών, γεγονός συνδεδεμένο με τη συρρίκνωση της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ειδικότερα, από τις εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για την πορεία των εμπορευματικών συναλλαγών, προκύπτει ότι:

Η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων τον Ιούλιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 3.030,3 εκατ. ευρώ, έναντι 4.385,6 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας μείωση 30,9%. Η συνολική αξία των εξαγωγών- αποστολών τον Ιούλιο 2010 ανήλθε στο ποσό των 1.325,5 εκατ. ευρώ έναντι 1.325,1 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2009, παρουσιάζοντας αύξηση 0,03%.