Κύμα ομαδικών προσφυγών φοιτητών πυροδότησε η αγωγή που κατέθεσε κατά του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου ο πρώην φοιτητής του Τάσος Λιάλιος και κυρίως η θετική εισήγηση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας σχετικά με την «αντισυνταγματική» καταβολή των διδάκτρων. Στις 15 Ιουλίου, ο εισηγητής του Εφετείου Πάτρας δικαίωσε τον φοιτητή, κρίνοντας θετικά την προσφυγή του, σύμφωνα με την οποία αρνείται να καταβάλει τα δίδακτρα που απαιτούνται, βάσει του άρθρου 16 του Συντάγματος, που προβλέπει δωρεάν παροχή της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας.

Ads

Ο εισηγητής του Διοικητικού Εφετείου Πάτρας εισηγήθηκε να γίνει δεκτή η αγωγή του Τ. Λιάλιου για τη μη καταβολή των διδάκτρων, καθώς το άρθρο 16 του συντάγματος ισχύει και για το ΕΑΠ, παρά τις αιτιάσεις των αντίδικων ότι το ΕΑΠ δεν προϋπήρχε της διαδικασίας εφαρμογής του Συντάγματος του ’75.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Πανεπιστημίου υποστηρίζει ότι δεν παραβιάζεται το Σύνταγμα, κάνοντας λόγο για «ιδιαίτερη μορφή εκπαίδευσης και τονίζει «τον ορατό πλέον κίνδυνο», μετά τη θετική εισήγηση, «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος». Εν αναμονή της τελικής απόφασης, αμηχανία επικρατεί και στην κυβέρνηση και στους κύκλους του υπουργείου Παιδείας, με την Άννα Διαμαντοπούλου να δηλώνει πως «θα στηρίξουμε το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο».

Ο Τάσος Λιάλιος, μιλά στο tvxs.gr και εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην προσφυγή, αλλά και πώς φτάσαμε στο σήμερα. Όπως λέει, μπήκε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο το 2000 και «από την πρώτη ημέρα, μαζί με άλλους συμφοιτητές καταθέσαμε ένα ζήτημα και στους φοιτητές, αλλά και στη διοίκηση. Εμείς τότε δεν είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε προσφυγή γιατί είχαμε ήδη πληρώσει. Ρωτήσαμε όμως πώς καθορίστηκε το ποσό της εισαγωγής μας για να λάβουμε την απάντηση από τον πρόεδρο της διοικούσας επιτροπής ότι μαζευτήκαμε τα μέλη, εκφράσαμε ο καθένας την άποψή του και καταλήξαμε στο μεγαλύτερο μέσο όρο των προτάσεων που κατατέθηκαν. Δεν υπήρξε δηλαδή καμία αναλογιστική μελέτη και υπήρξε μια αυθαιρεσία στον καθορισμό των διδάκτρων. Μέχρι και την αποφοίτησή μου το 2006, θέταμε το ίδιο ζήτημα. Κάποια στιγμή το ποσό των διδάκτρων ήταν να πάρει μια αύξηση της τάξης του 45%, από 440 ευρώ πήγε στα 700. Πάντα ζητούσαμε μια αναλογιστική μελέτη, την οποία δεν μας κατέθεσαν ποτέ. Όταν αποφοίτησα, στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών λήφθηκε η απόφαση όσοι θέλουν να καταθέσουν αιτήσεις για εισαγωγή σε άλλο προπτυχιακό πρόγραμμα και θέλουν να συμμετάσχουν στη διαδικασία της μη καταβολής διδάκτρων να το δηλώσουν. Δήλωσαν συνολικά ενδιαφέρον 15 άτομα, μεταξύ αυτών και εγώ. Από τους 15 μπήκαμε οι 2 στην κλήρωση. Κατέθεσα κανονικά τα χαρτιά μου και δεν πλήρωσα. Μου απάντησαν με επιστολή ότι δεν γίνεται αποδεκτή η αίτησή μου, με αποτέλεσμα να προσφύγω κατά της διοικητικής αυτής πράξης του πανεπιστημίου, ότι δεν με δέχονται για μη καταβολή χρημάτων».

Ads

Όπως σημειώνει ο κ. Λιάλιος, το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο δεν έχει καμία διαφορά από τα υπόλοιπα της χώρας, μιας και είναι και το 19ο της Ελλάδας. Επιχορηγείται από το κράτος, έχει ένα μερίδιο της τάξης των 6 εκατ. ευρώ ετησίως από τα δίδακτρα και χορηγείται και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παράθεσε ο προηγούμενος πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής, κ. Σιαφαρίκας, το αποθεματικό του πανεπιστημίου είναι 45 εκατομμύρια ευρώ. Έχετε ξανακούσει πουθενά σε ανώτατο ίδρυμα να υπάρχει τέτοιο αποθεματικό;» διερωτάται. «Οι διοικούσα επιτροπή επιμένει ότι ο ιδρυτικός νόμο 2552 αναφέρει ότι οι φοιτητές συμμετέχουν στις δαπάνες επικοινωνίας, ωστόσο αυτές οι δαπάνες δεν καθορίζονται πουθενά, δεν υπάρχει καμία μελέτη» προσθέτει.

Στο Διοικητικό Εφετείο Πάτρας, όπου εδρεύει το ΕΑΠ, εκκρεμούν, επίσης, συνολικά 350 αγωγές που έχουν κατατεθεί από άλλους φοιτητές. «Πρόκειται για προσφυγές πρωπτυχιακών και ορισμένων μεταπτυχιακών φοιτητών που είχαν κάνει προπτυχιακά. Το ποσό που διεκδικούν ανέρχεται γύρω στο 1,2 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τους φοιτητές. Από την πλευρά του, το Πανεπιστήμιο κάνει λόγο για 16 εκατομμύρια, κάτι που είναι ψευδέστατο».

Μετά την ανακοίνωση της θετικής εισήγησης υπέρ του κ. Λιάλιου, η διοίκηση του Πανεπιστημίου με επιστολή της προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας τονίζει πως «Το κοινωνικό δικαίωμα της δωρεάν παιδείας δεν καταλαμβάνει, κατά την άποψή μας, αλλά και κατά την πάγια θέση της Πολιτείας, τις ιδιαίτερες μορφές εκπαίδευσης, όπως αυτή παρέχεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, που στηρίζεται στη μεθοδολογία της παροχής εκπαίδευσης από απόσταση. Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ως μοναδικός φορέας στη χώρα μας παροχής ανοικτής, εξ αποστάσεως και δια βίου εκπαίδευσης, δε δύναται να εξομοιωθεί, ούτε να ενταχθεί στην καθιερωμένη και συνταγματικά κατοχυρωμένη Παιδεία των τριών τυπικών βαθμίδων εκπαίδευσης» και επισείει τον κίνδυνο «να δυναμιτισθεί ο ίδιος ο θεσμός της παροχής σπουδών με την μεθοδολογία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και να ακυρωθεί η λειτουργία ενός Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος».

Σχετικά με τα επιχειρήματα της διοίκησης ότι απειλείται η λειτουργία του ίδιου του Πανεπιστημίου από τις ομαδικές διεκδικήσεις, ο κ. Λιάλιας απαντά πως τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. «Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει ένα σύλλογο ή μια εταιρεία που όταν έχει προβλήματα, λέει ξέρετε δεν πάω καλά και θα κλείσω. Αντιθέτως, εδώ μιλάμε για ένα πανεπιστήμιο που έχει μεγάλη ζήτηση. Το πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να θιχτεί. Αυτά είναι κάποια τερτίπια της διοίκησης και κάποιων συντεχνιών καθηγητών».

Για τη στάση του υπουργείου Παιδείας απέναντι στις εξελίξεις, τέλος, ο κ. Λιάλιας σχολιάζει πως «η κ. Διαμαντοπούλου δεν ασχολήθηκε ποτέ με το ΕΑΠ και πιστεύω ότι δεν την ενδιαφέρει κιόλας. Γιατί έβλεπε ότι ήταν ένα «διδασκαλείο» που φέρνει χρήματα, δεν υπάρχει πρόβλημα, οπότε ασ’ το να προχωράει».