Σοβαρά ερωτήματα αναφορικά με τα πεπραγμένα της διοίκησης Γιώργου Πατούλη στον Δήμο Αμαρουσίου εγείρει η ειδική έκθεση τακτικού ελέγχου των οικονομικών καταστάσεων του δήμου για το 2017 την οποία δημοσιεύει σήμερα το Documento. Σύμφωνα με αυτήν, ο δήμος φέρεται να μην έχει καταβάλει ΕΝΦΙΑ για τα μισθοδοτούμενα ακίνητα που διαθέτει, ενώ ερωτήματα εγείρονται και από τη δανειακή πολιτική που έχει ακολουθήσει, η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της τραπεζικής αγοράς φέρεται να έχει επιβαρύνει τον Δήμο Αμαρουσίου.

Ads

Η ειδική έκθεση εκπονήθηκε από ορκωτό ελεγκτή της εταιρείας Crowe για το 2017. Τον περασμένο Δεκέμβρη η έκθεση παραδόθηκε στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ παράλληλα κοινοποιήθηκε και στον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής. Οπως αναφέρεται σε αυτήν, ο Δήμος Αμαρουσίου δεν έχει υποβάλει δηλώσεις Ε9 από το 2010 και μετά, με αποτέλεσμα να μην έχει επιβληθεί ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα που διαθέτει.

«Δεν έχουν υποβληθεί δηλώσεις Ε9 για τα ακίνητα του Δήμου Αμαρουσίου για την 1/1/2017 ούτε στις προηγούμενες χρήσεις (είχαν υποβληθεί χειρόγραφα έως το 2009). Η μη επιβολή Ε9 έχει συνέπεια τη μη επιβολή ΕΝΦΙΑ σε βάρος του Δήμου για τα εκμισθωμένα και παραχωρούμενα δωρεάν ακίνητα του Δήμου. Στα πλαίσια του ελέγχου μας δεν μπορέσαμε να υπολογίσουμε την επιβάρυνση του Δήμου για την παρούσα και τις προηγούμενες χρήσεις» επισημαίνεται στην έκθεση τακτικού ελέγχου.

Η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Αμαρουσίου, όπως και όλοι οι δήμοι, δεν έχει υποχρέωση να πληρώνει ΕΝΦΙΑ για όσα ακίνητα του παραχωρούνται δωρεάν ή ιδιοχρησιμοποιούνται με βάση τη σχετική νομοθεσία. Στην ουσία δηλαδή με ΕΝΦΙΑ επιβαρύνονται τα ακίνητα των δήμων που εκμισθώνονται και αποφέρουν έσοδα. Μάλιστα η απόφαση αυτή είχε παρθεί το 2014 από τον τότε υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη έπειτα από συνάντηση με τον Γ. Πατούλη με την ιδιότητα του προέδρου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Ads

Το Documento επικοινώνησε με τον Δήμο Αμαρουσίου αναφορικά με το ζήτημα του ΕΝΦΙΑ. Οπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του δήμου Γιώργος Διδασκάλου, «από το 2011 έχει γίνει σημαντική προσπάθεια ηλεκτρονικής καταγραφής και ψηφιοποίησης των ακινήτων, ενώ επίσης έχουν γίνει δηλώσεις Ε9». Ερωτηθείς κατά πόσο ο δήμος έχει πληρώσει τελικά τον εν λόγω φόρο, ανέφερε ότι «ακόμη και εάν δεν έχει πληρωθεί ΕΝΦΙΑ για κάποιο ακίνητο, θα πληρωθεί εκ των υστέρων». Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης σημείωσε: «Εχουν υποβληθεί δηλώσεις Ε9 και ο δήμος καταβάλλει ετησίως 120.000 ευρώ για ΕΝΦΙΑ».

Τα δάνεια του δήμου

Εκτός όμως από την καταβολή ή όχι ΕΝΦΙΑ για τα μισθοδοτούμενα ακίνητα του δήμου, ερωτήματα προκύπτουν και για τις δανειοδοτήσεις του. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, το ύψος των δανείων του Δήμου Αμαρουσίου στις τράπεζες το 2017 ανερχόταν σε 57,11 εκατ. ευρώ.

Για το 2016 οι ίδιες υποχρεώσεις ανέρχονταν σε 36,975 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το 2017 τα διαθέσιμα του δήμου ανήλθαν σε 31,579 εκατ. ευρώ και το 2016 σε 28,160 εκατ. ευρώ. Μόνο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ο δήμος διέθετε το 2017 υπόλοιπο δανείου ύψους 25,955 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,3%.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Documento, χρήματα αυτού του δανείου φέρεται να τοποθετήθηκαν σε λογαριασμό στην Τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο που κατά τις ίδιες πηγές δεν ξεπερνά το 0,5%. Τίθεται βέβαια το ερώτημα γιατί επιλέχτηκε να γίνει αυτή η κατάθεση και ουσιαστικά να επιβαρυνθούν επιπλέον τα οικονομικά του δήμου από τη διαφορά του επιτοκίου.

Ο Δήμος Αμαρουσίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, διέθετε το 2017 σε δύο λογαριασμούς όψεως στην Τράπεζα Πειραιώς περί τα 31 εκατ. ευρώ. Επιπλέον έχει λάβει δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο ύψους 4,3%. Μάλιστα στις 31 Δεκεμβρίου 2017 διέθετε υπόλοιπο ύψους 11,016 εκατ. ευρώ. Προκαλεί απορία γιατί ο Δήμος Αμαρουσίου επιλέγει να αποπληρώνει το δάνειο προς την Τράπεζα Πειραιώς με επιτόκιο 4,3% αντί να εξοφλήσει το δάνειο απευθείας με τις καταθέσεις που έχει στην ίδια τράπεζα.

Χωρίς έλεγχο για 15 χρόνια

Eρωτήματα προκύπτουν και για τις δανειοδοτήσεις του δήμου, το ύψος των οποίων το 2017 ανερχόταν σε 57,11 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση. Στα αξιοσημείωτα όσων αναφέρει η έκθεση είναι και το σημείο αναφορικά με τον έλεγχο από τις αρμόδιες αρχές στον Δήμο Αμαρουσίου. Οπως επισημαίνεται, «ο Δήμος δεν έχει ελεγχθεί από τις αρμόδιες αρχές για τις υποχρεώσεις του από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της τελευταίας 15ετίας και συνεπώς οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του για τις εν λόγω χρήσεις δεν είναι οριστικές. Είναι άγνωστο γιατί οι αρμόδιες αρχές δεν έχουν ελέγξει τον συγκεκριμένο δήμο για 15 χρόνια, όπως επίσης άγνωστο παραμένει εάν ελέγχθηκε για το 2018».

image

Πηγή: Documento