Το παρουσίασε η Εκκλησία, το καλωσόρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσφέροντας για λογαριασμό του Δημοσίου το ΤΑΙΠΕΔ ως σύμβουλο της επένδυσης, αλλά πέντε μήνες μετά την πανηγυρική εκδήλωση στο Σχιστό, το πράσινο κέντρο logistics «Green Σxisto» έκτασης 3.000 στρεμμάτων που σύμφωνα με τις διακηρύξεις μπορεί να αλλάξει τον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας, χάρη στην εγγύτητά του με το λιμάνι του Πειραιά, φαίνεται να κολλάει από τους ίδιους τους ρασοφόρους. Ή και όχι μόνο…

Ads

Ενώ στην εκδήλωση του Σεπτεμβρίου, το σχέδιο είχε παρουσιαστεί ως ένα μελετημένο σχέδιο στη λεπτομέρειά του και όραμα του αρχιεπίσκοπου Ιερώνυμου, στην τελευταία συνεδρίασή της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τα μέλη της ξαφνιάστηκαν δυσάρεστα με όσα άκουσαν από την Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), με τον αρχιεπίσκοπο να ζητά επανεξέταση του πλάνου. Την είδηση έγραψε ο ιστότοπος orthodoxia.info χωρίς μέχρι τώρα να έχει διαψευστεί.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενώ οι ιεράρχες είχαν εγκρίνει την ανέγερση μιας φαραωνικής εγκατάστασης σαν κι αυτή που αποτυπώνεται στις μακέτες-εικόνες, προβληματίστηκαν ακούγοντας ότι το κόστος της ωρίμανσης του έργου που αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ, θα ανέλθει στα 1,7 εκατ ευρω. Από το ρεπορτάζ του tvxs.gr προκύπτει ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 1,1 εκατ για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου, περιβαλλοντική μελέτη, μελέτη για την αλλαγή και τον καθορισμό χρήσεων γης) και 600 χιλιάδες ευρώ για την αμοιβή του ΤΑΙΠΕΔ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση του Σεπτεμβρίου και στις μέχρι τώρα ανακοινώσεις δεν είχε αναφερθεί ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα αναλάμβανε την ωρίμανση του έργου έναντι αμοιβής, αντίθετα η εμπλοκή του είχε επικοινωνηθεί ως η συνεισφορά του Δημοσίου στην κατεύθυνση της υλοποίησης του σχεδίου της Εκκλησίας για αξιοποίηση της συγκεκριμένης έκτασης που της ανήκει.

Ads

Υπενθυμίζεται επίσης πως ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΥΟ και εμπνευστής του «Green Σxisto» αρχιμανδρίτης Νικόδημος Φαρμάκης είχε πει στο tvxs.gr πριν από περίπου ένα μήνα πως η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με το ΤΑΙΠΕΔ – το οποίο θεωρητικά είχε ήδη ανακοινωθεί από τον Σεπτέμβριο – θα γινόταν εντός των επόμενων εβδομάδων. Η τελευταία εξέλιξη δείχνει ότι δεν ήταν απλά θέμα χρόνου.

image

Το ΤΑΙΠΕΔ περιμένει τους ιερείς αλλά «φτιάχνει» ανταγωνιστές

Μαθαίνουμε πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι έτοιμο να ξεκινήσει τις απαραίτητες διαδικασίες, αφού βεβαίως υπογραφεί η σύμβαση που φαίνεται να έχει μπλοκάρει τώρα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Ενώ όμως οι ιεράρχες οραματίζονταν την φαραωνική εγκατάσταση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτιζε την πρωτοβουλία από το βήμα της εκδήλωσης στο Σχιστό, το ΤΑΙΠΕΔ προχωρούσε άλλες, παρόμοιες, και δυνητικά ανταγωνιστικές προς το «Green Σxisto» περιπτώσεις.

Συγκεκριμένα, ένα μήνα μετά την εκδήλωση στο Σχιστό, είχε υπογράψει σύμβαση με τον δήμο Φυλής για το έργο «Μετεγκατάσταση μεταφορικών επιχειρήσεων Ελαιώνα σε ακίνητο του Δήμου Φυλής». Με δεδομένο ότι δρομολογείται ένα ακόμα κέντρο logistics στον Ασπρόπυργο, δημιουργείται η απορία πόσα μεγάλα τέτοια κέντρα χρειάζεται το λεκανοπέδιο.

Ενώ δηλαδή ο πρωθυπουργός είχε στηρίξει το σχέδιο για το «Green Σxisto», απευθύνοντας μάλιστα χαιρετισμό σε εκείνη την πανηγυρική εκδήλωση, το ΤΑΙΠΕΔ που θεωρητικά λειτουργεί υπό δημόσιο έλεγχο, συνεργάζεται στην υλοποίηση ανταγωνιστικών κέντρων logistics και ζητά 600 χιλιάδες ευρώ από την Εκκλησία για τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει.

«Στον αέρα» το έργο

Και μπορεί σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος να επανέλαβε την πρόθεση της Εκκλησίας να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου, όμως την ρεαλιστικότητα του εγχειρήματος είχε αμφισβητήσει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του σε εκείνη την εκδήλωση του Σεπτεμβρίου. «Δε θέλω να υποτιμήσουμε Μακαριώτατε την περιπλοκότητα του συγκεκριμένου έργου», είχε πει ο πρωθυπουργός.

Εκτός από το τεράστιο κόστος ανέγερσης και την μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση για την οποία προειδοποιεί ο δήμος Περάματος – εντός των ορίων του οποίου βρίσκεται η έκταση – η συγκεκριμένη επένδυση είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί για μια σειρά από λόγους που είχε αναπτύξει στο tvxs.gr ο καθηγητής στο ΕΜΠ, Νίκος Μπελαβίλας.

Ο καθηγητής και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά είχε πει πως η υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου θα προϋπόθετε την αλλαγή τριών νόμων του ελληνικού κράτους: Το Διάταγμα Ζωνών Προστασίας του Ορεινού Όγκου Αιγάλεω, όπως αυτό διαμορφώθηκε το 1969 και εν συνεχεία το 1999, το Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αθήνα και την Αττική του 2014 και ο δασικός νόμος.

image

«Θα πρέπει να ακυρωθεί το πλαίσιο προστασίας που παρέχει αυτή η αλληλουχία διαταγμάτων και νόμων, ειδικά για το όρος Αιγάλεω. Η προστασία των ορεινών όγκων που περιβάλλουν την πόλη της Αθήνας ξεκινά από το 1969 και εντείνεται κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς τότε τους Στέφανο Μάνο και Αντώνη Τρίτση αντίστοιχα», είχε πει τον περασμένο Σεπτέμβριο ο καθηγητής.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω – σχεδόν ανυπέρβλητες – δυσκολίες ξεκίνησαν να φτάνουν στα αυτιά των ιεραρχών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου σχετικά πρόσφατα και έτσι μετά από ζυμώσεις έφτασαν στην απόφαση για επανεξέταση της επένδυσης. Το ερώτημα που πραγματικά τίθεται είναι γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτέθηκε προσωπικά σε μια υπόθεση που είχε εξ’ αρχής λίγες πιθανότητες για happy ending και γιατί επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ να δουλεύει πάνω σε ανταγωνιστικά projects. Άγρα ψήφων και στη συνέχεια αποστασιοποίηση; Θα μπορούσε να είναι μια εξήγηση. Σε κάθε περίπτωση, τυχόν ναυάγιο της ιστορίας δε θα χρεωθεί σε εκείνον αλλά στις διαφωνίες μεταξύ των ιερέων. Ο κ. Μητσοτάκης θα έχει κάνει ό, τι καλύτερο μπορούσε…