Όπως εκτιμά ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας, η επιβάρυνση για τον καταναλωτή από τα νέα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός για το 2011 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, φτάνει κοντά στο 1 δισ. ευρώ και τονίζει ότι δεν υπάρχει πια η δυνατότητα από τις επιχειρήσεις να απορροφήσουν τη μαζική μετάταξη προϊόντων από το χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στο 13%.

Ads

Δύσκολα θα επιτευχθούν οι στόχοι του νέου προϋπολογισμού, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ.Μίχαλος, μιλώντας την Παρασκευή σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως προϋποθέτουν γενναίες αποφάσεις και συγκρούσεις με «συντεχνίες». «Δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει η αναπτυξιακή δυναμική που τόσο πολύ χρειαζόμαστε. Αν υπάρξει παρέκκλιση από τον προϋπολογισμό δεν θα υπάρχει ανοχή πλέον», είπε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε πως η Ελλάδα έχει τέσσερις φορές υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις γειτονικές χώρες και συνεπώς είναι πολύ δύσκολη η προσέλκυση επενδύσεων.

Ως προϋπολογισμό του μνημονίου και της ύφεσης (ΑΕΠ -4,2% από -3% το 2010), που διαπνέεται κυρίαρχα από την αρχή της δημοσιονομικής προσαρμογής και φέρει όλο το βάρος της απορρόφησης της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009 και της ακριβής εξυπηρέτησης του χρέους, χαρακτηρίζει τον προϋπολογισμό του 2011 το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ). Σημειώνει ακόμη ότι προϋπολογισμός αυτός κάτω από την αυστηρή επιτήρηση για την υλοποίησή του με την γραφειοκρατική και αρτηριοσκληρωτική λειτουργία του κράτους, δημιουργεί ανησυχία στον επιχειρηματικό κόσμο των βιοτεχνών για το μερίδιο βάρους που έχει να αναλάβει.

Το ΕΒΕΑ τονίζει χαρακτηριστικά ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, δημιουργεί σοβαρές συνέπειες για το μέλλον των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, εφόσον συντηρείται μία ελλειμματική αναπτυξιακή διαδικασία και δεν δημιουργούνται πλαίσια ευελιξίας και άμεσης προσαρμογής στις εξελίξεις με γνώμονα την δημιουργία καλύτερων προοπτικών. Σημειώνει τέλος πως οι εξαγγελίες σε δράσεις ΕΣΠΑ και προγράμματα χρηματοδότησης πρέπει να κινηθούν με γοργότερους ρυθμούς.

Ads

Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, “καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει την αδιέξοδη αυτή πορεία προς την ύφεση και προτείνει – όσο και αν ακούγεται τετριμμένο – τη λήψη 12 πρακτικών και άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων, που παραμένουν στα συρτάρια αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν την οικονομία μας στην έξοδο από την κρίση.

Συγκεκριμένα:
1. Την πλήρη ιδιωτικοποίηση των κρατικών οργανισμών και επιχειρήσεων, χωρίς το φόβο του πολιτικού κόστους.
2. Την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας.
3. Την απελευθέρωση των κλειστών αγορών και επαγγελμάτων.
4. Την αναγνώριση των ξένων πανεπιστημίων και την απελευθέρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
5. Την ενεργοποίηση του νόμου για τις Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα.
6. Την απλοποίηση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων και την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ.
7. Την ανακοίνωση του Χωροταξικού Σχεδιασμού και το δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου.
8. Την ενεργοποίηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
9. Την αναπροσαρμογή όλων των δράσεων έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης.
10. Την επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων από το ΕΣΠΑ και τη στήριξη των ΜμΕ μέσω του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας.
11. Την τροποποίηση της εργατικής νομοθεσίας για μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, αλλά και τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
12. Την πάταξη της γραφειοκρατίας και την εξυγίανση και όχι την απορρύθμιση και τον αφανισμό του στενού δημόσιου τομέα.

Κατά της νέας αύξησης του ΦΠΑ και υπέρ του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ τάσσεται και η ΕΣΕΕ και ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Β.Κορκίδης, σε δηλώσεις του σχολίασε ότι το συγκεκριμένο μέτρο είναι λάθος με τον τρόπο με τον οποίο γίνεται και για τα είδη για τα οποία γίνεται. Ο κ. Κορκίδης υπολογίζει ότι η επιβάρυνση για τον καταναλωτή θα είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο, όπως είπε, θα λείψει από την υπόλοιπη κατανάλωση. Τόνισε δε ότι τη στιγμή όπου γίνεται μια προσπάθεια για να μειωθεί η ακρίβεια και ο πληθωρισμός, αλλά και για την αναθέρμανση της οικονομίας, τέτοια μέτρα είναι σαν «χτύπημα κάτω από τη μέση», σημείωσε ο κ. Κορκίδης.

Η έμμεση φορολογία και οι δημόσιες επιχειρήσεις σηκώνουν το βάρος του νέου προϋπολογισμού, καθώς η αύξηση του ΦΠΑ και η εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων πυροδοτούν κύμα ανατιμήσεων στην αγορά και το εμπόριο δηλώνει ότι ‘«είναι κάθετα αντίθετο σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ, όταν μάλιστα έχουν προηγηθεί δύο συνεχόμενες αυξήσεις στο 2010, οι οποίες είναι άδικες για τους Έλληνες καταναλωτές, που ήδη έχουν μειωμένη εισοδηματική δυνατότητα και καλούνται να πληρώσουν επιπλέον για ΦΠΑ’», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ΕΣΕΕ.