Την αντίθεσή τους στη δημιουργία κέντρου κράτησης μεταναστών σε στρατόπεδο της περιοχής εκφράζουν κάτοικοι της Σκύδρας, υποστηρίζοντας πως η δημιουργία του είναι “άκρως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και την ανάπτυξη”. Το πρώην στρατόπεδο «Δούμτση Μαργαρίτη» στην περιοχή της Σκύδρας στο νομό Πέλλας περιλαμβάνεται μέσα στη λίστα με τις υποψήφιες περιοχές για κατασκευή κέντρου κράτησης μεταναστών. 

Ads

“Δεν δεχόμαστε να μοιραστούμε τη ζωή μας και τον τόπο μας με λαθραίους μετανάστες που εισήλθαν παράνομα στη χώρα μας” αναφέρουν σε ψήφισμα κάτοικοι, που συγκεντρώθηκαν την Κυριακή, 8 Απριλίου, στην αίθουσα εκδηλώσεων του “Ιερού Ναού Αγ. Στεφάνου Σκύδρας”. Το εν λόγω ψήφισμα υπογράφεται από την Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών Σκύδρας.
 
Όπως αναφέρεται στο pellanews.gr “σύλλογοι και πολίτες της πόλης κινητοποιήθηκαν και εξέλεξαν μία συντονιστική επιτροπή με σκοπό να μεταφέρει στην κεντρική εξουσία και στο αρμόδιο υπουργείο  την επιθυμία των κατοίκων, που δεν είναι άλλη από την άρνηση της υλοποίησης ενός τέτοιου χώρου”.

Στο ψήφισμά τους αναφέρουν πως “οι κυβερνώντες στην βία τους να επιλύσουν το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης, (το οποίο οι ίδιοι επέτρεψαν να έχει τη σημερινή του έκταση) περιφρονητικά αγνόησαν τη βούληση των κατοίκων της κωμόπολής μας και περιφρόνησαν τα βασικά μας δικαιώματα να κινούμεθα και να αναπνέουμε ελεύθερα στον τόπο που γεννηθήκαμε, δουλεύουμε και εγκαταβιώνουμε με τις οικογένειές μας, αφού δεν ζήτησαν όχι μόνον από εμάς, αλλά ούτε καν από τους τοπικούς μας άρχοντες, την άποψή μας πριν από την λήψη της απόφασης να δημιουργήσουν κέντρο υποδοχής και φύλαξης λαθρομεταναστών στην Σκύδρα”. 

Όπως σημειώνεται στο ψήφισμα ανάλογη ήταν και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σκύδρας της 30ής Μαρτίου 2012, σύμφωνα με την οποία δεν θα επιτραπεί “οποιαδήποτε εγκατάσταση λαθρομεταναστών στο παραπάνω στρατόπεδο”. Παρουσιάζοντας στοιχεία για το σημείο που βρίσκεται το στρατόπεδο, το οποίο σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθεί ως κέντρο κράτησης μεταναστών, σημειώνουν πως “συνυπάρχει με 120 κατοικίες οικογενειών με ανήλικα παιδιά, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το Κέντρο Υγείας Σκύδρας και Περιχώρων, είναι παρακείμενο στο Δημόσιο Κλειστό Γυμναστήριο Σκύδρας και στο Ανοιχτό Γήπεδο Σκύδρας, όπως επίσης και σε ιδιωτικούς χώρους άθλησης”. 

Ads

Επιπλέον, ως ανασταλτικούς παράγοντες αναφέρουν πως το στρατόπεδο βρίσκεται “σε απόσταση μόλις 50 μέτρων από το ναό του Διός” ακόμα και ότι “γειτνιάζει με γεωργικές καλλιέργειες κάθε είδους (ροδάκινα, βερίκοκα, μήλα, σταφύλια, λαχανικά)”, ενώ προσθέτουν ακόμα πως ο συγκεκριμένος χώρος είναι “η μοναδική ελεύθερη έκταση αυτού του μεγέθους στην ευρύτερη περιοχή για λειτουργία αναπτυξιακών προγραμμάτων”. 

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών Σκύδρας γράφει στο ψήφισμά της: 

“Εξηγούμεθα :

Α) Κατά γενική ομολογία αλλά και ιδιαίτερα των αρμοδίων Υπουργών Προστασίας του Πολίτη και Υγείας, οι παράνομοι λαθρομετανάστες που πρόκειται να εισαχθούν στα κέντρα φύλαξης και επομένως και σε αυτό που σχεδιάζουν να γίνει στην Σκύδρα είναι κατά 1000 % περισσότερο φορείς μολυσματικών ασθενειών από τον μέσο πολίτη της χώρας μας. Οι μέχρι σήμερα ιατρικές εξετάσεις σε λαθρομετανάστες έχουν αποδείξει ότι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους πάσχουν από ασθένειες όπως η φυματίωση, η ηπατίτιδα B & C, AIDS, ακόμη και ελονοσία, αλλά και από άλλες ασθένειες προκαλούμενες από ξεχασμένους ιούς από αιώνων στον Δυτικό κόσμο, που μεταδίδονται από τον αέρα. Καταγγέλλουμε για το λόγο αυτό τον άμεσο κίνδυνο να προκαλέσει η εγκατάσταση λαθρομεταναστών στην πόλη μας μολυσματικές ασθένειες στα ανήλικα παιδιά μας, αλλά και στους ενήλικες κατοίκους της, ακόμη και στα παραγόμενα από εμάς αγροτικά προϊόντα στα οποία στηρίζουμε σήμερα την επιβίωσή μας.

Δεν έχουμε καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην εξασφάλιση των ενδεδειγμένων μέτρων φύλαξης και των κατάλληλων συνθηκών υγιεινής από το κράτος των Αθηνών, αφού επί σειρά ετών αποφασίζει για εμάς με κίνητρο το δικό του μόνο συμφέρον.

Η μέχρι σήμερα στοίβαξη των λαθρομεταναστών σε άθλιες συνθήκες, όπου διαπιστώνεται η εγκαταβίωσή τους, δε μας αφήνει καμιά αμφιβολία ότι τα ίδια και χειρότερα θα ισχύσουν εάν επιτρέψουμε να δημιουργηθεί κέντρο φύλαξης αυτών στην πόλη μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι σε αυτό θα αποσταλούν λαθρομετανάστες σαν «ανθρώπινα ερείπια», πάνω στα οποία οι κυβερνώντες την υφήλιο στήνουν τα σχέδιά τους και κανένας δεν θα προστατεύσει την υγεία μας.

Β) Παράλληλα κανένας δεν θα νοιαστεί για την ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας μας από εγκληματικά στοιχεία που αναπόφευκτα περιλαμβάνονται στους λαθρομετανάστες, όπως καθημερινά ομολογείται από την καταγραφή εγκληματικών πράξεων στα ΜΜΕ.
Η εγκληματικότητα στους λαθρομετανάστες είναι ομολογημένη και κατανοητή, αφού η έλλειψη γνωστής ταυτότητάς τους και η ανάγκη επιβίωσης τους καθιστά πολλούς από αυτούς πειθήνια όργανα εγκληματικών αλλά και τρομοκρατικών οργανώσεων.

Γ) Η ενδεχόμενη λειτουργία του κέντρου λαθρομεταναστών είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει τις εμπορικές συναλλαγές της περιοχής μας, στην οποία στηρίζεται η επιβίωση των κατοίκων της, ακόμη κι εάν ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής. Καταγγέλλουμε ότι η φημολογία και μόνον περί ίδρυσης κέντρου λαθρομεταναστών ήδη επηρέασε αρνητικά τη σύναψη ή ανανέωση εμπορικών συμβάσεων αναφορικά με την εμπορία και διακίνηση φρούτων και λαχανικών)”.

Συμπερασματικά η Ομάδα Πρωτοβουλίας Δημοτών Σκύδρας αναφέρει ότι “η άρνηση για την ίδρυση κέντρου λαθρομεταναστών αποβλέπει μόνον στην ομαλή συνέχιση τη ζωή μας” και αφού σημειώνουν πως “η πόλη δεν αντέχει να δεχτεί άλλους λαθρομετανάστες” προτείνουν στην κυβέρνηση είτε να τους προωθήσει σε τρίτες χώρες, είτε να  δημιουργήσει “ανοιχτούς και αξιοπρεπείς χώρους υποδοχής, φυλασσόμενους από φυσικά σύνορα”, όπως για παράδειγμα νησιά και οροπέδια, “μακριά από κατοικημένες περιοχές”. 

“Την παραπάνω άποψή μας επιβάλλει η κοινή λογική και η προάσπιση του δημόσιου συμφέροντος της υγιεινής διαβίωσης και της ελεύθερης και ασφαλούς εγκαταβίωσης των Ελλήνων πολιτών στους τόπους κατοικίας τους. Αυτό θέλουμε κι εμείς, με σεβασμό και αγάπη για το συνάνθρωπό μας, Να ζήσουμε ελεύθερα στον τόπο μας. Απευθυνόμαστε σε κάθε αρμόδιο κυβερνητικό φορέα και αρχή και δηλώνουμε ότι: Αρνούμεθα να επιτρέψουμε την δημιουργία κέντρου φύλαξης λαθρομεταναστών στην Σκύδρα, για την ματαίωση του οποίου θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας”, καταλήγουν.

*Η φωτογραφία είναι από το pellanews από τη συγκέντρωση την Κυριακή, 8 Απριλίου, στον Ναό Αγ. Στεφάνου Σκύδρας