Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν τελικά σήμερα Προαστιακός και τρένα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στις απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

Ads

«Μπάχαλο» επικράτησε με την ενημέρωση για την απεργιακή κινητοποίηση, καθώς αρκετοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να κατηγορήσουν τους εργαζόμενους για «ξαφνική απόφαση συμμετοχής στην απεργία» και «αναίτια ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού». Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με πρωινή ανακοίνωσή της υποστήριζε ότι «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητης απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παρέμειναν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα – Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από επίσημες ανακοινώσεις οι εργαζόμενοι, που πραγματοποιήσαν και συμβολική κατάληψη στο σταθμό του Ρέντη, είχαν ενημερώσει τη διοίκηση του ΟΣΕ από την Παρασκευή, αν και οι διοικήσεις τόσο του ΟΣΕ, όσο και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ υποστήριζαν πως θα λειτουργήσουν κανονικά τα τρένα. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Φίλιππος Τσαλίδης, ήρθε να δωσει μια εντελώς διαφορετική εκδοχή ρίχνοντας ουσιαστικά την ευθύνη στην διοίκηση του ΟΣΕ (αποτελεί ξεχωριστή εταιρεία με ευθύνη την διαχείριση του σιδηροδρομικού δικτύου) για το αλαλούμ.

Ουσιαστικά όπως ανέφερε η διοίκηση του ΟΣΕ είχε ενημερωθεί εδώ και μέρες από τους εργαζόμενούς της για την απεργία, αλλά δεν ενημέρωσε ως όφειλε τη διοίκηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Το αποτέλεσμα ήταν όλες τις προηγούμενες μέρες τα  στελέχη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ να λένε πως τα τρένα θα λειτουργήσουν κανονικά. «Σήμερα το πρωί οι υπάλληλοι της εταιρίας μας ήταν στις θέσεις τους, ωστόσο κανένα τρένο δεν μπόρεσε να ξεκινήσει», υποστήριξε. Σε ανακοίνωσή της η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, εκφράζει τη λύπη της για την αναστάτωση που προέκυψε και τονίζει ότι θα αποζημιώσει τους επιβάτες. «Την αρμοδιότητα και την ευθύνη για την εξασφάλιση της κυκλοφορίας στο εθνικό δίκτυο την έχει αποκλειστικά ο ΟΣΕ», προσθέτει μεταξύ άλλων. 

Ads

Εργαζόμενοι ΟΣΕ: Είχαμε ενημερώσει από την προηγούμενη Παρασκευή

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), Πάνος Παρασκευόπουλος, οι εργαζόμενοι καλύπτονται για τη συμμετοχή τους στη σημερινή απεργία από τα σωματεία τους, τα οποία και συμμετέχουν στην απεργία που προκήρυξαν τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι από την προηγούμενη Παρασκευή ο ίδιος είχε ενημερώσει τη Διεύθυνση Κυκλοφορίας του ΟΣΕ και τη Διεύθυνση Κίνησης Αμαξοστοιχιών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ πως σωματεία εργαζομένων στον σιδηρόδρομο θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική απεργία της 18ης Φεβρουαρίου.

Με «πειθαρχικά μέτρα» απειλεί τους συνδικαλιστές ο Καραμανλής

Ενδεικτικό πάντως του χάους που επικράτησε στην επικοινωνία μεταξύ των υπευθύνων για το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι το γεγονός ότι ο Φίλιππος Τσαλίδης πριν να δώσει τις απαραίτητες διευκρινίσεις περί μη ενημέρωσης από τη διοίκηση του ΟΣΕ, είχε επιτεθεί στους εργαζόμενους, κατηγορώντας τους ότι λόγω της κατάληψης δεν κινήθηκαν τα τρένα.   

Στο ίδιο μοτίβο και ο υπουργός Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, υποστήριξε ότι «μια χούφτα εργαζομένων πήγε με το ”έτσι θέλω”, με τσαμπουκά, με νοοτροπίες που θυμίζουν άλλες εποχές και κλείδωσε το αμαξοστάσιο στο Ρεντή», «μια οργανωμένη μειοψηφία έκανε παρακώλυση συγκοινωνίας, κατάληψη εργασιακού χώρου και δεν άφησε τους συναδέλφους τους να πάνε για να λειτουργήσει ο προαστιακός. Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επανέλθει η νομιμότητα». Παράλληλα, κάλεσε τους εργαζόμενους να αποχωρήσουν και να ανοίξει το αμαξοστάσιο στο Ρέντη «αλλιώς οι συνέπειες θα είναι βαριές».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μετά από εντολή του πρωθυπουργού, μίλησε με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ και θα κληθούν σε απολογία οι υπεύθυνοι για την κατάληψη στο αμαξοστάσιο Ρέντη. Σε ερώτηση εάν θα ελεγχθούν μόνο πειθαρχικά, ο υπουργός Μεταφορών απάντησε ότι η εκτελεστική εξουσία κινείται πειθαρχικά και η δικαστική με τις διαδικασίες που προβλέπει η δικαιοσύνη.