Σε ανατροπή οδηγεί τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, μετά το ερώτημα που κατατέθηκε με πρωτοβουλία των βουλευτών-μελών του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ads

Στη γνωμοδότησή του, το Επιστημονικό Συμβούλιο κρίνει ότι τα μη πολιτικά πρόσωπα που έχουν κληθεί, δεν μπορούν να καταθέσουν ως ύποπτοι στην Προανακριτική Επιτροπή. Η απόφαση αυτή υιοθετεί το σχετικό επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Επιτροπή δεν έχει τη νομική αρμοδιότητα να καλέσει, a priori, και χωρίς τη διεξαγωγή έρευνας και αποδεικτικής διαδικασίας, τα μη πολιτικά πρόσωπα, εν προκειμένου τους Γιάννη Φιλιππάκη, Αλέξανδρο Τάρκα και Γιάννα Παπαδάκου, στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης και πριν να έχει ασκηθεί οποιαδήποτε δίωξη ακόμη και εναντίον του πρώην Αν. Υπουργού. 

Διαβάστε επίσης: Μιωνή: Ο Βορίδης μέλος της «εγκληματικής οργάνωσης» του… Παπαγγελόπουλου !

Θα κληθούν ως μάρτυρες;

Η προανακριτική επιτροπή συνεδριάζει και εξετάζει αν τα τρία μη πολιτικά πρόσωπα, θα κληθούν ως απλοί μάρτυρες. Σύμφωνα με τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα, σύμφωνα με την άποψη του επιστημονικού συμβουλίου, «δεν υπάρχει η έννοια του μη πολιτικού προσώπου ως υπόπτου και μόνο». Κατά τη συνέπεια δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την κλήση ως μάρτυρας οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο μπορεί να συμβάλλει στη διερεύνηση της αλήθειας.  Σύμφωνα με τον Γιάννη Γκιόλια, η πλειοψηφία αρκείται στην υιοθέτηση μιας μήνυσης του Σ. Μιωνή η οποία είναι μια μονόπλευρη στάση. «Δεν οφείλουμε να εξετάσουμε τις μαρτυρικές καταθέσεις άλλων προσώπων που θα συμβάλουν στη διερεύνηση της αλήθειας; Ειδικά όταν υπάρχει η εκφρασμένη βούληση και των τριών να καταθέσουν;»

Ads

Το πολιτικό μήνυμα της γνωμοδότησης

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που υιοθέτησε τελικά το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής  προκαλεί μείζον πολιτικό ζήτημα καθώς «αδειάζει» τη Νέα Δημοκρατία και την προσπάθειά της να επεκτείνει το προανακριτικό έργο Επιτροπής σε μη πολιτικά πρόσωπα, με βάση το σενάριο ότι  ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης και οι δημοσιογράφοι Γιάννα Παπαδάκου και Αλέξανδρος Τάρκας,  συμμετείχαν σε κάποιο «κύκλωμα» που δρούσε υπό τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Η κλήση τους όμως ως απλών μαρτύρων, έχει βαρύνουσα σημασία, πλέον. 

Ουσιαστικά, η διεύρυνση του κατηγορητηρίου από τη «σκευωρία» της Novartis προς την «εγκληματική οργάνωση», βασίστηκε στην αλλαγή στάσης ορισμένων δικαστικών και τους καθυστερημένους ισχυρισμούς τους και στην άποψη του Σ. Μιωνή που συνέδεσε τους δημοσιογράφους με τους οποίους βρίσκεται σε χρόνια αντιδικία με τον πρώην Αν. Υπουργό. Μάλιστα, με βάση το σκεπτικό και τις υποθέσεις που έχουν αναμιχθεί, επιχειρείται να παρουσιαστούν ως «σκευωρία» και μερικά ακόμη από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών όπως η Λίστα Λαγκάρντ και το σκάνδαλο Βγενόπουλου, που έχει σαφείς δικαστικές προεκτάσεις. 

Για «πλυντήριο πολιτικών σκανδάλων», μίλησε άλλωστε ο Δ. Παπαγγελόπουλος εξερχόμενος της Επιτροπής τη Δευτέρα. Ο πρώην Αν. Υπουργός, μετά τις εξελίξεις, καλείται να ξεκινήσει την κατάθεσή του για τις νέες κατηγορίες που του αποδίδονται, την Τεταρτη. 

image

image

Τσοβόλας: Επειδή μπούκωσαν τα γνωστά ΜΜΕ με 20 εκατ. ευρώ νομίζουν ότι μπορούν να κάνουν ότι θέλουν

Στο μεταξύ, σφοδρή επίθεση στην πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής εξαπέλυσε ο συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας, κατηγορώντας τη ΝΔ για αλαζονεία και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 

«Αυτό που έζησα σήμερα (σ.σ. χθες) στην επιτροπή, μου θυμίζει όχι 1989 αλλά 1960. Οι άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ούτε από νομιμότητα ούτε από τίποτα. Λειτουργούν με αυθαιρεσία και αλαζονεία. Καταπατούν τα δικαιώματα του κάθε Παπαγγελόπουλου και δεν εφαρμόζουν την ευρωπαϊκή σύμβαση για τα ανθρώπινα δικαιώματα» τόνισε ο Δημήτρης Τσοβόλας μιλώντας στο Kontra Channel.

Όπως σημείωσε, κατηγορούν τον Δ. Παπαγγελόπουλο ως ηθικό αυτουργό, χωρίς να αναφέρεται φυσικός αυτουργός. «Του έδωσαν δικογραφία 200.000 σελίδων και τον καλούν μέσα σε δέκα μέρες να δώσει εξηγήσεις. Θέλουν να κλείσουν την υπόθεση, δεν τους ενδιαφέρει η ακυρότητα της διαδικασίας. Αυτή η διαδικασία όταν πάει σε δικαστικά συμβούλια μετά την ολομέλεια δεν υπάρχει περίπτωση να μην ακυρωθεί. Δεν τους ενδιαφέρει αυτό, τους ενδιαφέρει να πουν ότι “εμείς παραπέμψαμε, από εκεί και πέρα η δικαιοσύνη φταίει”. Η δικαιοσύνη που θα εφαρμόσει το νόμο. Είναι τραγικά πράγματα, δεν περίμενα από νέους πολιτικούς να είναι χειρότεροι από τους παλιούς» τόνισε.

«Είναι αστεία πράγματα. Καταρρακώνεται ο νομικός μας πολιτισμός, παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Οι άνθρωποι δεν παίζονται με την αλαζονεία τους. Επειδή έχουν μαζί τους τα γνωστά ΜΜΕ που τα μπούκωσαν με 20 εκατ. ευρώ, νομίζουν ότι θα μπορούν να κάνουν οτιδήποτε και να ξεγελάνε τον κόσμο κάθε μέρα» τόνισε ο συνήγορος του Δημήτρη  Παπαγγελόπουλου.