Πολλά είναι τα παιδιά που γεννιούνται και εγκαταλείπονται από τους φυσικούς τους γονείς, σε νοσοκομεία και κλινικές και κατόπιν φιλοξενούνται σε ιδρύματα. Αρκετά από αυτά έχουν προβλήματα υγείας, ενώ πολλά φιλοξενούνται από προνοιακές δομές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Αγγελιοφόρου. Όλα όμως έχουν την ελπίδα ότι θα βρεθεί κάποια οικογένεια να τα υιοθετήσει. Στην Ελλάδα, ωστόσο, η νομοθεσία δεν ενθαρρύνει την υιοθεσία. Συχνά μάλιστα αποδεικνύεται ότι λειτουργεί κατά τρόπο που αποβαίνει σε βάρος της προστασίας των παιδιών.

Ads

«Πολλά παιδάκια εγκαταλείπονται στις νεογνολογικές ή παιδιατρικές κλινικές, τα περισσότερα με προβλήματα υγείας. Οι γονείς τα παρατούν για διάφορους λόγους. Αρκετά ”λιμνάζουν” εκεί επειδή κανείς δε θέλει να τα πάρει στο σπίτι. Εμείς περιθάλπουμε παιδιά, μετά την ηλικία των 2 ετών, ενώ τα νεογνά τα αναλαμβάνει το ”Μητέρα”», αναφέρει στον Αγγελιοφόρο, η διοικήτρια του ΚΕΠΕΠ (Κέντρο Περιθάλψεως Παίδων) «Αγιος Δημήτριος», Αναστασία Γιαννακού.

Τα παιδιά που εγκαταλείπονται δεν έχουν συγκεκριμένο προφίλ. Μπορεί να αντιμετωπίζουν ένα προσωρινό πρόβλημα υγείας ή να έχουν αναπηρία, να γεννήθηκαν από γονείς Έλληνες ή αλλοδαπούς, πλούσιους ή φτωχούς, μορφωμένους ή αμόρφωτους.

Στο Ιπποκράτειο, σύμφωνα με το διοικητή Γεώργιο Χριστιανόπουλο, «κατά περιόδους εγκαταλείπονται άρρωστα παιδιά. Τον τελευταίο καιρό ένα αγοράκι έχει δεχτεί τη φροντίδα του προσωπικού, καθώς χρειαζόταν ιατρική βοήθεια και η οικογένειά του το παράτησε. Είναι αξιοθαύμαστος ο τρόπος με τον οποίο το προσωπικό αγκαλιάζει τα παιδιά αυτά και κανείς στο νοσοκομείο δε θα ξεχάσει την περίπτωση του κοριτσιού που έμεινε εδώ 2 ολόκληρα χρόνια».

Ads

Πολλά από τα παιδάκια που εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία βέβαια φιλοξενούνται από προνοιακές δομές, όπως για παράδειγμα το Χαμόγελο του παιδιού. «Τον Μαρινάκο τον παράτησαν από 8 μηνών στο νοσοκομείο. Ηταν ένα μωρό με λευχαιμία και τώρα είναι πασάς. Τον υιοθετήσαμε και πλέον διαμένει σε ένα ανακαινισμένο διαμέρισμα, παρέα μ’ ένα άλλο παιδάκι, η μητέρα του οποίου ήταν χρήστης ναρκωτικών ουσιών και το παρατούσε. Τα παιδιά αυτά μπορεί να μην πήγαν στο σπίτι μιας οικογένειας, έχουν όμως πολλές ”μαμάδες” να τα φροντίζουν. Ανησυχώ ιδιαίτερα για τις περιοχές όπου το πρόβλημα της εγκατάλειψης παιδιών δε φαίνεται και αυτό συμβαίνει στην περιφέρεια» δηλώνει στον Αγγελιοφόρο, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Αν και η υιοθεσία είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί στα εγκαταλελειμμένα παιδιά, η ελληνική νομοθεσία δεν την ενθαρρύνει. «Πιστεύουμε στην αναδοχή και την υιοθεσία, αρκεί να γίνεται με μεθοδευμένο και σωστό τρόπο. Δυστυχώς στη χώρα μας η νομοθεσία αποδεικνύεται ότι λειτουργεί κατά τρόπο που αποβαίνει σε βάρος της προστασίας των παιδιών. Ο σχετικός νόμος είναι απαράδεκτος. Αντί να διευκολύνει τη διαδικασία την περιπλέκει, ενώ υπάρχουν μηχανισμοί που δε λειτουργούν. Με την αναδοχή και την υιοθεσία, το θέμα είναι το καλό να μη βγαίνει σε κακό. Υπάρχουν περιπτώσεις παιδιών που τα υιοθέτησαν άνθρωποι με υψηλό κοινωνικό προφίλ αλλά τελικά απέβη σε βάρος του παιδιού. Αλλοι λένε ”πάρτε το πίσω”, επειδή είναι υιοθετημένο, λόγω οικονομικών ή άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν» καταλήγει ο κ. Γιαννόπουλος.