Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα για τα αίτια θανάτου του 53χρονου συνδικαλιστή του ΠΑΜΕ που κατέληξε χθες από έμφραγμα στο νοσκομείο «Ευαγγελισμός», μετά από συμμετοχή του στην κινητοποίηση στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση, ο θάνατός του οφείλεται σε ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ το θύμα δεν είχε ιστορικό καρδιοπάθειας. Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για το θάνατο του διαδηλωτή.

Ads

 
Όπως μεταδίδει το Mega, οι τοξικολογικές και ιστολογικές εξετάσεις, τα αποτελέσματα των οποίων θα προκύψουν μέσα στις επόμενες 15 ημέρες, αναμένεται να ρίξουν φως στα ακριβή αίτια του θανάτου του διαδηλωτή και το εάν η υγεία του επηρεάστηκε από χημικές ουσίες.
 
Από την πλευρά της η αστυνομία απαντά στις καταγγελίες ότι ο άτυχος γραμματέας του Παραρτήματος Οικοδόμων Βύρωνα του ΠΑΜΕ, Δημήτρης Κοτζαρίδης αισθάνθηκε δυσφορία μετά από ρίψη χημικών από τις δυνάμεις των ΜΑΤ, πως «μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχε γίνει χρήση χημικών ή δακρυγόνων στο σημείο των συμπλοκών».
 
Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Φίλιππος Κουστάφτης μετά τη νεκροψία νεκροτομή που έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής δήλωσε: «Η αιτία θανάτου είναι τουλάχιστον μέχρι στιγμής οι ισχαιμικές μυοκαρδιακές αλλοιώσεις, πρόσφατες, απουσία κακώσεων. Θα ακολουθήσει πλήρης εργαστηριακή διερεύνηση. Να δούμε, δηλαδή, ποια αίτια έκαναν αυτή τη θανατηφόρα μυοκαρδιακή ισχαιμία».
 
Από την πλευρά του, ο τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 53χρονου Συμεών Μεσογείτης, που παρέστη στη διαδικασία τόνισε: «Αξίζει να σημειωθεί ότι μακροσκοπικά, η καρδιά αυτού του ανθρώπου δεν έφερε κάποια παλιά ισχαιμία ή κάποιο παλιό έμφραγμα. Τουλάχιστον με αυτό που μπορέσαμε να δούμε μακροσκοπικά. Θα ακολουθήσει το ιστολογικό και τα τοξικολογικά για να έχουμε μια πλήρη διερεύνηση της κατάστασης και της αιτίας θανάτου».
 
Επίσκεψη Παπαρήγα στον «Ευαγγελισμό»
 
Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα επισκέφτηκε σήμερα τους τραυματίες της μεγαλειώδους διαδήλωσης της Πέμπτης στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός. Σε δήλωσή της η κ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να είναι έτοιμος «γιατί θα έρθουν ακόμη πιο βάρβαρα μέτρα», ενώ προέβλεψε ότι «θα ηττηθούν όσοι πιστεύουν ότι θα τσακίσουν το λαϊκό κίνημα».

Τερματισμό της χρήσης χημικών ζητά ο ΙΣΑ
 
Στο μεταξύ, έκκληση για τον τερματισμό της χρήσης χημικών ουσιών απηύθυνε για άλλη μια φορά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, επισημαίνοντας ότι μπορεί να οδηγήσουν «σε παροδικές βλάβες της υγείας μέχρι το χειρότερο».
 
Ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει δε ότι τα αποτελέσματα ανάλυσης χρησιμοποιηθέντων φιαλιδίων χημικών, που είχε αποστείλει στο Γενικό Χημείο του Κράτους τον Ιούνιο, «έδειξαν μεταξύ άλλων την ύπαρξη της χημικής ουσίας CS, η οποία σύμφωνα και με την άποψη της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, κατατάσσεται στα χημικά όπλα με σοβαρές έως και πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό».

Παπούλιας: Βαθιά οδύνη για τον άδικο χαμό

 
Τη συμπαράστασή του στην οικογένεια και τους συντρόφους του άτυχου 53χρονου οικοδόμου, Δημήτρη Κοτζαρίδη, εξέφρασε σε σημερινή του ανακοίνωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.
 
Η ειρηνική διαμαρτυρία χιλιάδων πολιτών αμαυρώθηκε από ένα φοβερό γεγονός που δεν πρέπει να ξανασυμβεί, υπογραμμίζει ο κ. Παπούλιας.  Η ανοχή σε κάθε είδους βία την τροφοδοτεί και την αναπαράγει, υποστηρίζει στην ανακοίνωσή του συμπληρώνοντας πως έχει σημασία να μη συμφιλιωνόμαστε με την ιδέα της μετατροπής μιας ειρηνικής διαδήλωσης σε μάχη.
 
Και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών χαρακτηρίζει πλήγμα για την κοινωνία και τη δημοκρατία «που ήδη δοκιμάζεται σκληρά» το θάνατο του 53χρονου διαδηλωτή, επιρρίπτοντας ευθύνες για το τραγικό συμβάν και στην Πολιτεία.
 
Ο ΔΣΑ εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το περιστατικό και απευθύνει προς την οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος «τα θερμά και ειλικρινή του συλλυπητήρια». Υπογραμμίζει παράλληλα ότι «το θλιβερό αυτό γεγονός, σε συνδυασμό με τα έκτροπα που εκδηλώθηκαν στο περιθώριο των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας, στιγμάτισαν την παλλαϊκή συμμετοχή, ισοδυναμώντας με καταστάσεις απόλυτου χάους και ατιμωρησίας των υπευθύνων, που μόνο αποπροσανατολιστικά μπορεί να δρουν, εντείνοντας το ήδη δυσμενές κλίμα και τις κοινωνικές εντάσεις».
 
Εκφράζει τέλος την ευχή «ο άτυχος συμπολίτης μας να είναι ο τελευταίος στον κατάλογο των απωλειών, στα πλαίσια ενός ακήρυχτου πολέμου που δεν έχει τέλος, κατάσταση για την οποία φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης η Πολιτεία και η απροθυμία της να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το φαινόμενο».

Ads