Σαφείς αποστάσεις – και μάλιστα στην πράξη – από τις εκδηλώσεις των «Μακεδονομάχων» φαίνεται να παίρνει ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Ads

Ως τέτοια εκλαμβάνεται, και από μεγάλο μέρος του Δεξιού Τύπου, η άρνηση της δημοτικής αρχής της Αθήνας να δώσει άδεια για την πραγματοποίηση συγκέντρωσης οργανώσεων κατά της συμφωνίας των Πρεσπών το περασμένο Σάββατο στο κέντρο της Αθήνας.

Το γεγονός σχολιάστηκε με πολύ αρνητικό τρόπο από μερίδα των «δεξιών» ΜΜΕ. Μάλιστα και στο εσωτερικό του κόμματος εκφράζεται δυσαρέσκεια και για την  πρόσφατη στροφή της κυβέρνησης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, που πλέον και δια στόματος πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως θα την τιμήσει και ζητάει την πλήρη εφαρμογής.  Υπενθυμίζεται πως προεκλογικά η ΝΔ είχε σηκώσει τη «παντιέρα» Μακεδονομάχων και αρκετά «γαλάζια» στελέχη και μάλιστα «πρώτης γραμμής» συμμετείχαν στα συλλαλητήρια, επενδύοντας στον «ανένδοτο» κατά τη συμφωνίας των Πρεσπών. 

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία, κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη απόφαση» και «ντροπή» ο Κώστας Μπακογιάννης δεν έδωσε άδεια στις οργανώσεις (Εθνικό Μέτωπο, Εθνική Κοινωνική Δράση, Πατριωτικό Σύνδεσμο και Δίκτυο Εθνικιστών) να πραγματοποιήσουν συγκέντρωση το περασμένο Σάββατο – ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών και τη στροφή Μητσοτάκη – επικαλούμενος αδυναμία ηλεκτροδότησης. Όταν, δε, οι διοργανωτές του ζήτησαν ν’ αναλάβουν οι ίδιοι την ηλεκτροδότηση, πήραν την απάντηση ότι δεν μπορεί να δοθεί άδεια «για τεχνικούς και για λόγους ασφάλειας, καθώς η περίμετρος του χώρου της συγκέντρωσης ήταν μικρή και υπήρχε κίνδυνος για την ασφάλεια των συμμετεχόντων».

Ads

Υπάρχει όμως και μια ακόμη διάσταση στην άρνηση Μπακογιάννη. Ενδεχομένως να πρόκειται και για μια εξυπηρέτηση προς τους νυν υπουργούς και πρώην «Μακεδονομάχους» (Μ. Βορίδης, Α. Γεωργιάδης κ.α.), οι οποίοι δεν θα πήγαιναν στη συγκέντρωση με αποτέλεσμα να εκτεθούν. Αξίζει να σημειωθεί πως, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συγκέντρωση θα συμμετείχε ο Αντώνης Σαμαράς, ενώ οι «φήμες» πως ο Σκάι προετοιμαζόταν για πολύωρη ζωντανή μετάδοση, όπως συνήθιζε όλο το προηγούμενο διάστημα, κρίνονται ως… αναληθείς.