Αλαλούμ επικρατεί με τις βεβαιώσεις νόσησης και χιλιάδες εργαζόμενοι που έχουν νοσήσει και πρέπει να πάρουν άδεια από την εργασία τους βρίσκονται «στον αέρα».

Ads

Όπως καταγγέλλουν ο ΕΦΚΑ δεν αναγνωρίζει το θετικό rapid ή pcr test για να τους αποζημιώσει και ζητά επιπλέον ιατρική βεβαίωση από συμβεβλημένο γιατρό, παρότι σύμφωνα με την ΚΥΑ οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι αρκεί να έχουν θετικό rapid test για να πάρουν άδεια από την εργασία τους και οι ανεμβολίαστοι θετικό pcr test.

Αυτό σημαίνει πως για να αποζημιωθούν αναρρωτικές άδειες οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που νοσούν με covid δεν αρκεί το θετικό rapid ή θετικό pcr test που πληρώνουν από την τσέπη τους, αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και από γιατρό.

Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος, μιλώντας στον ΑΝΤ1, επισημαίνοντας πως αυτή είναι η πάγια διαδικασία που ισχύει και δεν έχει αλλάξει για την επιβεβαίωση κρουσμάτων κορονοϊού.

Ads

Ο Όμηρος Τσάπαλος, υποστήριξε ότι χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση για να αλλάξει η διαδικασία ώστε να μην χρειάζεται ιατρική βεβαίωση και να πληρώνεται ο εργαζόμενος που νοσεί με την προσκόμιση του θετικού rapid ή pcr test.

Μάλιστα υποστήριξε ότι ο ΕΦΚΑ δεν είναι ο οργανισμός που απλώς διαπιστώνει ότι κάποιος νοσεί, είναι ο φορέας που διαχειρίζεται τα χρήματα των πολιτών και τόνισε ότι: «Ο ασφαλισμένος πρέπει να εξεταστεί από γιατρό για να πληρώσει κάποιον ο ΕΦΚΑ που θα καθίσει για πάνω από πέντε μέρες».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο Μητσοτάκης επιλέγει ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση του ΕΦΚΑ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Η παραδοχή του εκπροσώπου Τύπου του ΕΦΚΑ πως για να αποζημιωθούν αναρρωτικές άδειες οι δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι που νοσούν με covid δεν αρκεί το θετικό rapid ή PCR τεστ (που πληρώνουν “χρυσάφι” από την τσέπη τους), αλλά θα πρέπει να εξεταστούν και από γιατρό, αποτελεί κυνική ομολογία πως η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ξέρει τι της γίνεται, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εντείνει την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού, αφού υιοθετεί αντικίνητρα προκειμένου ασθενείς εργαζόμενοι να πάνε στις δουλειές τους» τονίζει σε ανακοίνωσή του.

«Τι ακριβώς εννοούν; Ποιος θα τους εξετάσει; Θα στήνονται χιλιάδες φορείς του ιού στις ουρές για να περάσουν από Επιτροπή του ΕΦΚΑ; Θα πηγαίνουν στις απαξιωμένες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, που εδώ και δύο χρόνια αρνείται να δώσει βάρος ο κ. Μητσοτάκης, για να ελαφρυνθούν τα νοσοκομεία και να υπάρχει προνοσοκομειακή περίθαλψη; Θα βγαίνουν από την καραντίνα και θα πηγαίνουν σε ιδιώτες γιατρούς διασπείροντας τον ιό και σε non covid ασθενείς, αφού παραμένουν θετικοί;» τα κρίσιμα ερωτήματα που θέτει.

«Όπως και με τα σχολεία, έτσι και με τους εργαζόμενους ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει» υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.