«Οι 4.500 διορισμοί στην Ειδική Αγωγή θα γίνουν κανονικά. Υπάρχουν τεράστια κενά», δήλωσε στον ΣΚΑΙ η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία, ωστόσο, δεν δεσμεύτηκε για τις 10.500 προσλήψεις στη γενική εκπαίδευση. Όπως είπε, «πρόθεση της κυβέρνησης είναι πρώτα να χαρτογραφήσει τις ανάγκες και έπειτα να προχωρήσει σε μόνιμες προσλήψεις». 

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε προ μηνών ξεκινήσει τη διαδικασία, μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη συνολικά 15.000 μόνιμων εκπαιδευτικών (4.500 ειδική αγωγή και 10.500 γενική εκπαίδευση) προκειμένου να καλυφθούν τα κενά και να βελτιωθεί το εκπαιδευτικό σύστημα που λειτουργεί με αναπληρωτές. Τον Ιούνιο το υπουργείο Παιδείας είχε υποβάλει αίτημα προς την επιτροπή του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εξαίρεση από τις προβλέψεις του νόμου λόγω εκλογών και τη συνέχιση των διαδικασιών. 

Μιλώντας τότε ως αντιπρόεδρος εκ μέρους της ΝΔ, ο Κωστής Χατζηδάκης είχε αποφύγει να δεσμευτεί για τις προσλήψεις συνολικά προκαλώντας την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΝΔ είχε τότε κατηγορήσει την κυβέρνηση για fake news, υποστηρίζοντας ότι έχει «επανειλημμένα δεσμευθεί ότι θα κάνει κατά προτεραιότητα προσλήψεις στην υγεία, την παιδεία και την ασφάλεια». 

Μετά τις εκλογές και κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, ο πρώην υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου ζήτησε από τη νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις πραγματικές της προθέσεις όσον αφορά τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, τονίζοντας ότι αυτοί «είναι απολύτως αναγκαίοι για την εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας εκπαίδευσης».

Ads

Πρόσθεσε ότι έχει εκδοθεί η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τους 10.500 διορισμούς και έχει προγραμματιστεί η υλοποίησή τους στις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα προς το ΑΣΕΠ και εκκρεμεί η έκδοση προκήρυξης εκ μέρους του ΑΣΕΠ για να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.

Ωστόσο, η νέα υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως κατά την ομιλία της απέφυγε να αναφερθεί στο ζήτημα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών. Μετά τις σημερινές της δηλώσεις φαίνεται ότι ότι το ζήτημα του διορισμού μόνιμων εκπαιδευτικών παραμένει στον αέρα.