Μαύρες μέρες προβλέπει για την Ελλάδα, το 2016, το αμερικανικό ινστιτούτο Stratfor. Πολιτική αστάθεια, κοινωνικές αναταραχές, αναιμική οικονομία, ακόμη και μια πιθανή πτώση της κυβέρνησης, συνθέτουν το σκηνικό που βλέπουν να έρχεται οι πολιτικοί επιστήμονες και οικονομολόγοι του ινστιτούτου.

Ads

Σύμφωνα με την ετήσια πρόβλεψη του αμερικανικού ινστιτούτου για το 2016, δύο είναι τα προβλήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Πρώτο πρόβλημα η πολιτική αστάθεια και δεύτερο η κοινωνική αναταραχή, σε ένα φόντο μίας οικονομίας που μπορεί μεν να παρουσιάσει μία κάποια ανάπτυξη, αλλά και μιας ανεργίας που θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα.

Δεν αποκλείεται να πέσει η κυβέρνηση

Τα προβλήματα αυτά θα οδηγήσουν σε διαμαρτυρίες και συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, κάτι που μπορεί να αναγκάσει τη Βουλή να επιβραδύνει το μεταρρυθμιστικό της έργο, εκτιμά το ινστιτούτο.

Ads

Όπως αναφέρει, η κατάρρευση της ελληνικής κυβέρνησης δεν μπορεί να αποκλειστεί, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας έχει μια πολύ μικρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ωστόσο, σύμφωνα με το Stratfor, ακόμη και αν η κυβέρνηση έπεφτε, είναι πιθανό αυτή να αντικαθίστατο από μια κυβέρνηση τεχνοκρατών ή συνασπισμού που θα μπορεί να εγκρίνει διατάξεις στη βουλή.   

Οι αναταραχές μεγαλύτερη απειλή από το χρέος

Σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο, το 2016 η κύρια απειλή για την ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι το χρέος, όπως πολλοί θα μπορούσαν να φανταστούν, αλλά η κοινωνική δυσαρέσκεια.

Μία κρίση όπως αυτή του 2015 θεωρείται απίθανη, καθώς η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει εξαιρετικά πιεστικές προθεσμίες για την εξόφληση του χρέους. «Αυτό σημαίνει ότι ο κίνδυνος μίας ελληνικής χρεοκοπίας ή μιας εξόδου από την Ευρωζώνη είναι μικρότερος σε σχέση με το 2015», αναφέρεται.

Ωστόσο εκτιμάται ότι οι διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσουν μέχρι τα τέλη του 2016. «Δεν περιμένουμε να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη το 2016, αλλά τα προβλήματα δεν θα επιλυθούν σύντομα. Η αντίσταση στις μεταρρυθμίσεις, αρχικά των πολιτών, αλλά και των πολιτικών, θα οδηγήσουν την Ελλάδα για ακόμη μία φορά στη σύγκρουση με τους πιστωτές της» καταλήγει στην ανάλυσή του το Stratfor.