Δεν αποκλείει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία ακόμη και από λάθος ο υπ. Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς. Υπογραμμίζει την αναβάθμιση του ρόλου του στρατού στην Τουρκία και σημειώνει ότι παρ’ ότι κατά την προεδρία του Ερντογάν δεν έχει υπάρξει τέτοιο επεισόδιο απαιτείται μεγάλη προσοχή. 

Ads

«Η χώρα υλοποιεί μια εξωτερική πολιτική σταθερή στις “κόκκινες γραμμές” της. Συνετή και αποφασιστική στην αποτρεπτική της λειτουργία. Δημιουργό συμμαχιών και στηριγμάτων. Νηφάλια και ψύχραιμη. Μια πολιτική, η οποία χρησιμοποιεί όλα τα διπλωματικά μέσα» τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πρόσφατη ένταση στο Αιγαίο, ο Νίκος Κοτζιάς υπογραμμίζει ότι «δεν θα πρέπει να υποτιμάται η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και την εδαφική της ακεραιότητα», ενώ εξηγεί ότι «στην Τουρκία διεξάγεται μία σκληρή μάχη εξουσίας», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι προσεκτική, προκειμένου να μην καταστεί μέρος του προβλήματος».

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «οι προκλήσεις στο Αιγαίο πηγάζουν από μερίδα της στρατιωτικής μηχανής της γείτονος», λόγω της «αναβάθμισης του ρόλου του στρατού, τόσο στο εσωτερικό, για την αντιμετώπιση του κινήματος Γκιουλέν και των Κούρδων, όσο και στο εξωτερικό, Ιράκ και Συρία, και της επανεμφάνισης των Ενόπλων Δυνάμεων να διαμορφώνουν αφενός νέους συμβιβασμούς στο συγκρότημα εξουσίας και αφετέρου να καταγράφουν απαράδεκτες συμπεριφορές εκτός διεθνούς δικαίου».

Ads

Προσθέτει, επίσης, ότι «κατά την περίοδο πρωθυπουργίας και προεδρίας της Τουρκίας από τον κ. Ερντογάν, δεν υπήρξε θερμό επεισόδιο. Όμως, αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο ακόμα και από λάθος».