Δεν άντεξε την πίεση των ερωτήσεων ο αστυνομικός Δημήτρης Μπάγιος, ο οποίος κατέθετε σήμερα στη δίκη της Χρυσής Αυγής και λιποθύμησε. Ο 20χρονςο αστυνομικός ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα το βράδυ της 17ης Σεπτεμβρίου 2013, πιέστηκε ιδιαίτερα από τις επίμονες ερωτήσεις και παρατηρήσεις της προέδρου για την αδράνεια που φάνηκε να επέδειξε.

Ads

Ο 20χρονος αστυνομικός που στην κατάθεση του υποστήριξε ότι ήταν αππλός παρατηρητής των γεγονότων ζήτησε ολιγόλεπτη διακοπή και αμέσως μετά λιποθύμησε, με την πρόεδρο του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη να αποφασίζει τη διακοπή της διαδικασίας για αύριο.

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την κατάθεση του αστυνομικού, όπως τα μεταδίδει η Εφημερίδα των Συντακτών:

Αστυνομικός: Λάβαμε σήμα στις 23.59 ότι πενήντα άτομα με ρόπαλα κατευθύνονται στην καφετέρια Κοράλι. Σταθμεύσαμε σχεδόν απέξω. Δεν πρόσεξα αν υπήρχαν ρόπαλα, πρόσεξα μερικά κράνη.

Ads

Πρόεδρος: Εσείς τι ακριβώς κάνατε εκεί;

Αστυνομικός: Ο ρόλος μου ήταν να είμαι παρατηρητής.

Πρόεδρος: Και τι δουλειά, δηλαδή, κάνει ο παρατηρητής;

Αστυνομικός: Προσέχει να μη δεχτεί επίθεση η ομάδα του…

Πρόεδρος: Πλησιάσατε τους συγκεντρωμένους να τους ελέγξετε;

Αστυνομικός: Δεν προλάβαμε να κάνουμε τίποτε, άρχισαν να τρέχουν.

Πρόεδρος: Οκτώ ήσασταν, πήγε κάποιος προς το μέρος τους;

Αστυνομικός: Απ΄ την ομάδα τη δική μου όχι, οι άλλοι δεν ξέρω τι έκαναν

Πρόεδρος: Για το τι μπορεί να συμβαίνει στους πολίτες, την προστασία των οποίων έχετε εσείς αναλάβει, είστε αστυνομικός, τι ακριβώς είδατε; Οφείλατε να είστε παρατηρητικός.

Αστυνομικός: Τους συναδέλφους που τρέχουν.

Πρόεδρος: Άλλο τίποτε; Είστε ο έβδομος κατά σειρά στο τρέξιμο, όπως το περιγράφετε, και μου λέτε κιόλας «κοίταγα να δω τι είχε συμβεί στους συναδέλφους», τι νομίζατε, ότι πηγαίνατε να προστατέψετε την καφετέρια;

Αστυνομικός: Ναι.

Πρόεδρος: Κόσμος υπήρχε, τους προσέξατε;

Αστυνομικός: Ήταν διάφοροι, περαστικοί μου φάνηκαν, πήγαιναν πέρα δώθε… Πίσω από τους συναδέλφους, είδα 5-6 να φεύγουν, να τρέχουν και τους συναδέλφους α κρατάνε τον Φύσσα, που τους είπε «όχι εμένα, παιδιά, με μαχαίρωσε»

Πρόεδρος: Πολύ περιορισμένο και το τι βλέπετε και το τι κάνετε, δεν συνάδει το δεν είδα, δεν παρατήρησα, με αυτό που κληθήκατε να κάνετε. Κάνατε κάποια κίνηση, κάποια ενέργεια, εσείς φωνάξατε;

Αστυνομικοί: Φώναζαν οι άλλοι οι συνάδελφοι.

Πρόεδρος: Εσείς τι προσφέρατε σαν αστυνομικός;

Σε αυτό το σημείο η πρόεδρος διέκοψε γιατί ο μάρτυρας δήλωσε ότι δεν νιώθει καλά.