Βάσει του νόμου ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα μπορούσε να άρει το απόρρητο σχετικά με την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη, φέρεται να δήλωσε ο διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης, καταθέτοντας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές.

Ads

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το news247, ο κ. Δεμίρης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι δεν είναι σίγουρος πως η άρση του απορρήτου θα ήταν χρήσιμη σε μία υπηρεσία, που «από τη φύση της» χρειάζεται μυστικότητα για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Πάντα σύμφωνα ίδιες πηγές, ο διοικητής της ΕΥΠ φέρεται να υποστήριξε επίσης στην εξεταστική επιτροπή ότι η νόμιμη διαδιασία για την επισύνδεση στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη, αλλά και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, τηρήθηκε απόλυτα και σε όλα τα επίπεδα.

Απέφυγε όμως να πάρει θέση επί της ουσίας των υποθέσεων ή οποιασδήποτε άλλης, δηλώνοντας ότι δεσμεύεται από το καθήκον της εχεμύθειας. Επικαλέστηκε δε ότι υπάρχει τριπλό φίλτρο ελέγχου της δράσης της ΕΥΠ: Εισαγγελέας, ΑΔΑΕ και Επιτροπή Θεσμών, ενώ δηλωσε ότι η Υπηρεσία δε χρησιμοποιεί το Predator.

Ads

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο διοικητής της ΕΥΠ ανέφερε ότι η καταστροφή των ψηφιακών αρχείων είναι μία αυτοματοποιημένη διαδικασία, όπως είχαν επικαλεστεί και οι προκάτοχοι του. Δήλωσε όμως επίσης ότι από τη στιγμή που ανέλαβε ο ίδιος έχει διακοπεί η καταστροφή αρχείων της ΕΥΠ.

Όπως αναφέρει το documento, φέρεται να υπογράμμισε πως το «έγχαρτο αρχείο» δεν έχει καταστραφεί, κάτι που δεν ισχύει για το ηλεκτρονικό. «Δεν υπάρχει πρωτόκολλο καταστροφής γιατί διέκοψα τη διαδικασία (σ.σ. καταστροφής)», ήταν σύμφωνα με τις πληροφορίες η απάντησή του σε σχετική ερώτηση. 

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο κ. Δεμίρης είπε πως «δεν εξαντλήθηκε το δεύτερο δίμηνο» της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, καθώς «υπήρχε αίτημα από την Υπηρεσία να διακοπεί». Μάλιστα, φέρεται να είπε πως υποβλήθηκε σχετικό αίτημα προς την εισαγγελέα, το οποίο είχε την αντίστοιχη αιτιολογία, όπως κάθε αντίστοιχο αίτημα.

Ανέφερε επίσης πως τα σχετικά στοιχεία για την υπόθεση έχουν διαβιβαστεί στην ΑΔΑΕ και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ μπορεί να απευθυνθεί στην Αρχή για να ενημερωθεί. Δήλωσε επίσης ότι ο ίδιος θα ενημερώνει τον πρωθυπουργό, εάν προκύψει κάτι για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων.

Σύμφωνα με το documento, ο κ. Δεμίρης επέλεξε να πάρει αποστάσεις από τις πρακτικές του προκατόχου του, Παναγιώτη Κοντολέοντα. «Εγώ θα τηρώ τη διαδικασία απαρέγκλιτα» φέρεται να ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας πως «θα είμαι διπλά και τετραπλά ευαίσθητος στην παρακολούθηση πολιτικών προσώπων και αν προκύψει κάτι, θα ενημερώσω τον πρωθυπουργό».

Φέρεται να επισήμανε επίσης, ότι «εγώ θα είμαι πιο αυστηρός με την άρση τηλεφωνικού απορρήτου». Κατά τις πληροφορίες, μετά από σχετική ερώτηση της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη, ο μάρτυρας αντέτεινε πως εάν ήταν ο ίδιος διοικητής της ΕΥΠ, θα ενημέρωνε τον πρωθυπουργό για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη.