Δεμένα στο λιμάνι του Πειραιά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα υπό ελληνική σημαία πλοία, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, με αίτημα τη μη άρση του καμποτάζ. Παράλληλα, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ), ζητώντας την άμεση κάλυψη 2.500 θέσεων και την ανάπτυξη της θυγατρικής του Οργανισμού για τις ταχυμεταφορές, ενώ σε λευκή απεργία είναι από το πρωί οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας, έπειτα από την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει το πτητικό επίδομα των έξι χιλιάδων ευρώ, που παίρνουν ανά εξάμηνο.

Ads

Τη «βαθιά απογοήτευση του ελληνικού λαού – κατ’ εντολήν του οποίου η κυβέρνηση ασκεί την διοίκηση των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με το Σύνταγμα – για τη σημερινή μαζική δήλωση δήθεν ψυχολογικής αδυναμίας ιπταμένων της πολεμικής αεροπορίας να εκτελέσουν τα πτητικά τους καθήκοντα στις μη επιχειρησιακές πτήσεις, επειδή ήθελαν με τον τρόπο αυτό να διαμαρτυρηθούν για την κατάργηση της αυτοτελούς ευνοϊκής φορολόγησης του πτητικού επιδόματός τους, στο πλαίσιο της νέας συνολικής φορολογικής πολιτικής» εξέφρασε από το Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται για να μετάσχει στην κοινή σύνοδο των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της ΕΕ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Απαράδεκτες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του κ. Βενιζέλου ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Θεόφιλος Λεονταρίδης.

Εν τω μεταξύ, σήμερα δεν θα αποπλεύσουν από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα 20 πλοία. Η ΠΝΟ έχει αποφασίσει νέα 24ωρη απεργία και για την 1η Μαΐου. Αυτή την ώρα, ναυτικοί που έχουν συγκεντρωθεί έξω από τον επιβατηγό σταθμό της Ακτής Ξαβερίου εμποδίζουν την επιβίβαση 900 τουριστών στο υπό σημαία Μάλτας κρουαζιερόπλοιο “Ζenith”, το οποίο εδώ και λίγες μέρες εκτελεί θαλάσσιες περιηγήσεις με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά.

Ads

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία δηλώνει «κάθετα αντίθετη στην απελευθέρωση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο-ναυτιλία γιατί αυτό θα σημαίνει αθρόα απώλεια των θέσεων εργασίας όλων των ειδικοτήτων και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το Προσωπικό Γενικών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας που ως γνωστόν επιτελεί, πέραν των άλλων, σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια πλοίου και επιβατών σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης και όχι μόνο».

Παράλληλα, η ΠΝΟ τονίζει ότι οι δύο απεργιακές κινητοποιήσεις συνιστούν «την πρώτη απάντηση των ναυτεργατών σε αυτό το στάδιο μπροστά στην ολομέτωπη επίθεση που δέχεται ο ναυτεργατικός κόσμος της χώρας, όπως άλλωστε και οι εργαζόμενοι του χερσαίου χώρου και οι συνταξιούχοι γενικότερα.

«Η επίθεση αυτή δεν αφορά μόνο την άρση του καμποτάζ στην κρουαζιερόπλοιο ναυτιλία, αλλά πλήττει και μια σειρά άλλα ζωτικά για την ΠΝΟ και τους Έλληνες ναυτεργάτες ζητήματα, κοινωνικοασφαλιστικά και εργασιακά με πλέον κορυφαία:

• Θέματα που αφορούν το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, τα Ταμεία Επικουρικής Ασφάλισης κλπ. που βρίσκονται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης, με αποτέλεσμα την αδυναμία καταβολής συντάξεων από το Μάιο και εξής.

• Διασφάλιση και προστασία των σημερινών και αυριανών θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών και απορρόφηση της ανεργίας στον κλάδο που έχει εξελιχθεί σε κοινωνική μάστιγα, με αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση του Έλληνα ναυτεργάτη μέσα στην ίδια του τη χώρα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΝΟ.