Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, για τους Μουφτήδες και τη σαρία στη Θράκη.

Ads

Το νομοσχέδιο προβλέπει τροποποίηση του άρθρου 5 του νόμου 1920/1991, με τον οποίο κυρώθηκε η ΠΝΠ «περί μουσουλμάνων Θρησκευτικών Λειτουργών», στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά προβλέπει ότι η εφαρμογή των διατάξεων της σαρίας (του ιερού μουσουλμανικού νόμου) για τα μέλη της μειονότητας της Θράκης θα είναι προαιρετική. 

Δηλαδή καταργείται η υποχρεωτική προσφυγή στο Μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στη Θράκη, χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλλεται ο θεσμικός και διττός ρόλος του μουφτή (θρησκευτικός λειτουργός και ιεροδίκης). Η Μουφτεία συνεχίζει να είναι δημόσια υπηρεσία, αποκεντρωμένη του υπουργείου Παιδείας.

Ads

Επομένως εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στο Μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια.

Μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, ο υπουργός, Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε, ότι η ρύθμιση έρχεται σε μία χρονική στιγμή που «δημιουργείται μία κατάσταση εξαιρετικά σύνθετη στην Ευρώπη, με στοιχεία ισλαμοφοβίας και που έχει βάλει στο τραπέζι ζητήματα ταυτότητας, τα οποία η ίδια η Ευρώπη, ξεχνώντας την ιστορία της, θεωρεί ότι τα έχει επιλύσει».

Παράλληλα, ο Κώστας Γαβρόγλου ανέφερε, ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση γίνεται ένα «βήμα ισονομίας και δημοκρατίας, μέσα σε ένα πλαίσιο περίπλοκο ευρωπαϊκό και ένα πλαίσιο σεβασμού της μουσουλμανικής μειονότητας στη χώρα μας».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν, εκτός του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ και τα κόμματα της ΝΔ, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του ΚΚΕ και του Ποταμιού, ενώ επιφύλαξη για την στάση τους στην Ολομέλεια εξέφρασαν η Χρυσή Αυγή και η Ένωση Κεντρώων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια, για να ψηφιστεί, μετά τις γιορτές.