Δεκτή, κατά πλειοψηφία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, έγινε από την Επιτροπή Οικονομικών, η νέα δανειακή σύμβαση η συζήτηση της οποίας ολοκληρώνεται αύριο με την ψήφισή της από την Ολομέλεια της Βουλής.
 

Ads

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπογράμμισε ότι με την επιτυχή ολοκλήρωση του σημαντικότερου και μεγαλύτερου μέρους του PSI και το 30ετές προφίλ αποπληρωμής του χρέους που θα έχουν τα νέα ομόλογα, για πρώτη φορά δημιουργούνται θετικές προοπτικές για τη χώρα ώστε να επιστρέψει σε σταθερά τροχιά ανάπτυξης.
 
Παράλληλα, επιτέθηκε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος της χώρας, τονίζοντας ότι «ούτε για θριαμβολογίες ούτε για ευχολόγια και διακηρύξεις προσφέρεται».
 
«Ενόψει των εκλογών πρέπει να μιλάμε και να απευθυνόμαστε στους πολίτες με ειλικρίνεια. Κανένας δεν ισχυρίστηκε ότι τα προβλήματα της χώρας λύθηκαν. Αυτό που λέμε είναι ότι για πρώτη φορά δημιουργούνται θετικές προοπτικές. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ούτε ιστορικό προηγούμενο. Στο χέρι μας είναι να περάσουμε σε φάση ανάπτυξης. Το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε είναι να εμπεδωθεί κλίμα σταθερότητας. Η έλλειψη ρευστότητας απειλεί με στραγγαλισμό τις επιχειρήσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε:
 
«Η αύξηση του χρέους είναι αποτέλεσμα της παρουσίας των ελλειμμάτων. Όσο υπάρχουν ελλείμματα είτε μας αρέσει είτε όχι, θα αυξάνεται και το δημόσιο χρέος της χώρας. Γι’ αυτό υπογραμμίζουμε την ανάγκη και εκεί εστιάζουμε και τις προσπάθειές μας, για να τεθεί υπό έλεγχο και να δημιουργηθεί πρωτογενές πλεόνασμα».
 
Τέλος, ο κ. Σαχινίδης επέκρινε όσους αμφισβητούν το έλλειμμα του 2009 όπως κατατέθηκε από την ΕΛΣΤΑΤ, τονίζοντας ότι κανένας δεν θα προστατευτεί πίσω από αυτό ούτε θα αποφύγει τις ιστορικές του ευθύνες όταν από το 2004 ξεκίνησε η συσσώρευσή του.
 
«Εθνικά επικίνδυνη», χαρακτήρισε τη νέα δανειακή σύμβαση η πρόεδρος του νεοσύστατου κόμματος «Κοινωνική Συμφωνία» Λούκα Κατσέλη, υποστηρίζοντας ότι δεν καλύπτει τις ανάγκες της χώρας αλλά τις ανάγκες των δανειστών μας. Παράλληλα, επικαλούμενη προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας UBS, η πρώην υπουργός υποστήριξε ότι οι διεθνείς αγορές έχουν ήδη προεξοφλήσει την χρεοκοπία της χώρας, καθώς οι πιθανότητες αδυναμίας της χώρας να εξοφλήσει τις οφειλές της είναι άνω του 70%.
 
«Η UBS προβλέπει πολύ σύντομα ότι θα υπάρξει δεύτερη χρεοκοπία της χώρας και θα χρειαστεί να “κουρευτούν” εκ νέου τα νέα ομόλογα. Αυτά επισημαίναμε όταν καταψηφίζαμε το δεύτερο μνημόνιο. Είναι πολύ πιθανό ο στόχος του 120% να μην επιτευχθεί. Αν υπάρξει πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής, προστατεύεται το ελληνικό δημόσιο και η εθνική ανεξαρτησία της χώρας; Ελπίζω να μην επιβεβαιωθούμε, αλλά το χρέος της χώρας δεν είναι βιώσιμο», υποστήριξε η κ. Κατσέλη.
 
«Ουσιαστικά εξυγιαίνουμε τα χαρτοφυλάκια των ιδιωτών και επιβαρύνουμε τους Έλληνες φορολογούμενους με δυσβάσταχτους και ιδιαίτερα επικίνδυνους όρους. Ανοίγει την κερκόπορτα κατασχέσεων υπέρ των δανειστών. Με αυτή τη δανειακή σύμβαση πλήττονται βασικά συνταγματικά δικαιώματα», πρόσθεσε.
 
Για μη βιώσιμο χρέος και για χιονοστιβάδα νέων σκληρών μέτρων, έκαναν λόγο και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Βαγγέλης Παπαχρήστος και Παναγιώτης Κουρουπλής, οι οποίοι δήλωσαν ότι καταψηφίζουν τη νέα δανειακή σύμβαση.